Πλατυποδία: Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπιση

Φεβρουάριος 07, 2015
jumbo-banner

Η πλατυποδία είναι η πάθηση κατά την οποία η καμάρα του ποδιού είναι τόσο ελαττωμένη, ώστε όταν το άτομο στέκεται όρθιο σχεδόν εφάπτεται στο έδαφος (πρηνισμός).

Τις περισσότερες φορές είναι κληρονομικής αιτιολογίας, μπορεί όμως να οφείλεται και σε αδυναμία ή σύσπαση κάποιων μυών, σε λανθασμένη στάση ύπνου ή σε αντιστάθμιση κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος.

Γενικά όλα τα μικρά παιδιά έχουν χαμηλή καμάρα, συνεπώς αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για μη φυσιολογικό πόδι και άρα δεν χρειάζεται θεραπεία.
Τα 2/3 των παιδιών με πλατυποδία πιθανόν να μην αναπτύξουν συμπτώματα ή παραμόρφωση.

Είναι όμως σημαντικό οι γονείς να κάνουν έγκαιρα τη διάγνωσή της επισκεπτόμενοι τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό.

Εφόσον ο γιατρός διαγνώσει την πλατυποδία, θα συστήσει κατάλληλη θεραπεία ώστε να αποφευχθεί πιθανή επίδρασή της στη σκολίωση και την κύφωση.

Ο πρώτος έλεγχος είναι καλό να γίνεται 2 μήνες αφού το παιδί περπατήσει , ώστε να έχει σταθεροποιηθεί το περπάτημά του, με ένα πελματογράφημα.
Πέρα από την κλινική εικόνα του παιδιού, το πελματογράφημα είναι η μοναδική εξέταση χωρίς ακτινογραφία που μπορεί να προβλέψει την πλατυποδία.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στην ποδική καμάρα γίνεται μεταξύ 2-6 χρόνων.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της πλατυποδίας, πέραν της έγκαιρης διάγνωσης, συνίσταται στην άμεση εφαρμογή ποδιατρικών πάτων ή ορθοτικών συνταγών.
Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 20% των παιδιών με πλατυποδία, η πλατυποδία μπορεί να συγκρατηθεί και να μην ξεφύγει.

Η χρήση των ορθοτικών πάτων στοχεύει στη βελτίωση της στάσης και την πρόληψη των επιπτώσεων στη σπονδυλική στήλη. Σε ηλικίες άνω των 9-10 χρόνων και ιδιαίτερα μεταξύ 12 και 16 χρόνων, υπάρχει έτσι κι αλλιώς βελτίωση της ποδικής καμάρας και των συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση που οι ορθοτικές συνταγές δεν έχουν αποτέλεσμα, υπάρχει η εναλλακτική της χειρουργικής θεραπείας, κάτι που θα αποφασίσει αποκλειστικά ο ορθοπεδικός.
Για ήπια πλατυποδία και εφόσον ο ορθοπεδικός δεν σας συστήσει ειδικά παπούτσια, μπορείτε εναλλακτικά να ακολουθήσετε τα εξής:
-Στηρίγματα από σιλικόνη στο εσωτερικό του παπουτσιού του για να σηκώνεται ελάχιστα η καμάρα

-Πελματογράφημα για τη δημιουργία ειδικών ανατομικών πάτων που θα τοποθετήστε στα παπούτσια του παιδιού.
-Παρακινείστε τα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα μέσα στο σπίτι ή σε ανώμαλες και σκληρές επιφάνειες, ειδικά το καλοκαίρι, για να σκληρύνουν οι μύες του πέλματος και να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση ισορροπίας (συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι στην παραλία).

-Φοράτε στα παιδιά ανατομικά και καλής ποιότητας παπούτσια.

onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot