×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 584

Πανελλήνιες 2014: Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τους μαθητές!

Μάιος 30, 2014
jumbo-banner
Μαθητές και γονείς τα δίνουν όλα για τις πανελλήνιες εξετάσεις – Ποιο είναι το συστατικό όμως θα δώσει στα παιδιά μας διαύγεια πνεύματος και ενέργεια για την δύσκολη περίοδο που άρχισε από την Τετάρτη;

Ένας μεγάλος σύμμαχός είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία παρέχει στο σώμα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μέσω των κατάλληλων τροφών.

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το σημαντικότερο

Για μια ημέρα γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια πιείτε ένα ποτήρι φρεσκοστιμμένο χυμό από 1-3 φρούτα, συνεχίστε με γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά μαζί με λίγα αμύγδαλα, καρύδια, 1 κουταλάκι σταφίδες ή ένα τοστ με ψωμί ολικής, κασέρι, άπαχο ζαμπόν ή 1 αυγό βραστό, και λαχανικά.

Το κολατσιό στη ζωή των παιδιών μας

Το κολατσιό πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φτωχό σε αλάτι και ζάχαρη. Ετοιμάστε για τα παιδιά νόστιμα σπιτικά σνακ ώστε να μην τρώνε κάτι τυχαία. Για παράδειγμα ένα μήλο ή μια μπανάνα ή αποξηραμένα φρούτα μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς και ένα παστέλι με μέλι ή 1 μπισκότο βρώμης ή μια φέτα σπιτικό κέικ ή πίτα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό κολατσιό που θα τους χαρίσει ενέργεια και ζωντάνια.

Το ημερήσιο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

1) Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν ή αντιστέκονται ή προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την περαιτέρω δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους. Συμπερασματικά τα αντιοξειδωτικά προάγουν την καλή υγεία- ευεξία.

2) Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.
Πλούσιες πηγές: Βοδινό, νεφρά, χαβιάρι, μπούτι κοτόπουλο, σκόνη κακάο, ψάρια, συκώτι, πορτοκάλια, οστρακοειδή, ηλιόσποροι, σιτάρι, μύδια, ξερά φρούτα, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί.

3) Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος (μειώνει τη διέγερση των νεύρων), τη λειτουργία των κυττάρων των μυών (και της καρδιάς) και τη διατήρηση του μυϊκού τόνου, καθώς και στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Με αυτό τον τρόπο επιδρά στην ικανότητα απομνημόνευσης, στη μείωση της κούρασης και του στρες, Επιπλέον, συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού και αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα ( ελέγχουμε έτσι το αίσθημα πείνας, τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της μελέτης ). Σημαντικό είναι όμως να τονίσουμε ότι δρα ανταγωνιστικά με το ασβέστιο.
Πλούσιες πηγές μαγνησίου: Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, η σκόνη από κακάο, τα όσπρια ( κυρίως φασόλια και μπιζέλια ), οι ξηροί καρποί, το σουσάμι ,τα δημητριακά ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο.

4) Τα ω λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων επίσης είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

5) Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βρίσκονται σε όλους τους ιστούς και είναι αναγκαίες στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ενισχύουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, λειτουργώντας ως ουσίες που διώχνουν το άγχος και ενισχύουν τη μνήμη. Λειτουργούν στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχονται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων
Πλούσιες πηγές: δημητριακά ολικής, ψωμί ολικής, κόκκινο κρέας, τυρί, ωμοί ξηροί καρποί.

Το νερό είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Κύρια λειτουργία του είναι να μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος καθώς και να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από αυτό. Ένας πολύ σημαντικός κανόνας είναι να πίνουμε νερό πριν απ' το φαγητό, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια του φαγητού και για τουλάχιστον μία ώρα μετά.


Πηγή: newsbomb.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot