Νέα Βιολογικά Υλικά αλλάζουν τα δεδομένα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις γόνατος

Φεβρουάριος 18, 2015
jumbo-banner

Μάλιστα σε νέους ηλικιακά ασθενείς στην ολική αντικατάσταση γόνατος, λόγω αρθρίτιδας η σοβαρού τραυματισμού, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκανστο 31stAnnualMeetingofCurrentConceptsinJointReplacement, το οποίο πραγματοποιήθηκε 10 με 13 Δεκεμβρίουστη Φλόριντα των Η.Π.Α.

Τα στοιχεία αφορούσαν εκατοντάδες αντικαταστάσεις γόνατος οι οποίες έγιναν σε νέους ηλικιακά ασθενείςστο HospitalforSpecialSurgeryστο Μανχάταν, Διεθνές Κέντρο Αναφοράς στις Ολικές Αρθροπλαστικές Γόνατος.

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας, που όλοι περιμέναμε εδώ και χρόνια, όσον αφορά τα προσθετικά υλικά στις επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, είναι πραγματικότητα . Τα υλικά που χρησιμοποιούμε τώρα διαρκούν για όλη τη ζωή του ασθενή, χωρίς να απαιτείται αλλαγή τους, μετά από 10-15 χρόνια, όπως παλιά", τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, MSc, PhD, και συνεχίζει

"Η διαφορά σε σχέση με τα παλιά υλικά , είναι το γεγονός ότι έχουμε ελαφριά μεταλλικά κράματα που δεν σοκάρουν τον οργανισμό και "βιολογικά" πλαστικά, με βιταμίνη Ε, η οποία αποτρέπει τη φθορά των υλικών μέσα στο σώμα μας και διατηρεί την άρθρωσή μας σταθερή και αμετάβλητη στο χρόνο. Έχουμε λοιπόν όχι μόνο ένα νέο γόνατο αλλά ένα γόνατο για πάντα".

Ο συνδυασμός των νέων βιολογικών υλικών με τη χρήση "εξατομικευμένης πρόθεσης-γόνατο κατά παραγγελία" και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (MIS) δίνειτο τέλειο αποτέλεσμα (γόνατο εφ όρου ζωής)για τον ασθενή.

«Τα νεα βιολογικά υλικά δημιουργούν νεα δεδομένα και αυτό που η "κλασική ορθοπεδική" πρέσβευε ως τώρα, συμβουλεύοντας τον ασθενή των 50 και 60 χρόνων, με πρόβλημα στο γόνατο, να ζήσει με τον πόνο του για μια δεκαπενταετία ακόμα, πριν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική, ανήκει πλέον στο παρελθόν » εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Η πιο σύγχρονη τεχνική αρθροπλαστικής γόνατος στον κόσμο είναι η "μέθοδος των τριών", σύμφωνα με το Δρ Αλευρογιάννη, η οποία πρέπει να τηρείται με μαθηματική ακρίβεια.Μόλις πέντε εκατοστά τομή, μόσχευμαπου ταιριάζει απόλυτα στη μορφολογία των οστών του ασθενούς και βιολογικά υλικάπου διαρκούν για μια ζωή, αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας!

Με τα νεα δεδομένα στην αντικατάσταση του γόνατος έχουμε:
Tο νέο προσθετικό βιολογικό υλικό προσαρμόζεται στην ανατομία του ασθενούς (κατά παραγγελία)
Πολύ μικρό τραύμα με ελάχιστη καταστροφή μυών και ιστών
Ελάχιστη απώλεια αίματος ( σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος)
Ελαχιστοποιείται ο χειρουργικός χρόνος
Ταχύτερη επούλωση τραύματος
Άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο ( περπάτημα χωρίς πατερίτσες ή άλλα εξωτερικά βοηθήματα βάδισης)
Νοσηλεία μόλις 2-3 ημέρες
Επιστροφή πολύ γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες
Μικρότερο οικονομικό κόστος

ΓΟΝΑΤΟ : Η ΕΥΑΛΩΤΗ ΑΡΘΩΣΗ
Η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα είναι το γόνατο σε ποσοστό 65% και για το λόγο αυτό έχουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Μόνο στις ΗΠΑ, ηολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη 14η πιο συχνή αιτία νοσηλείας τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 4.5 εκ. Αμερικανοί (4.7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ηλικίας πάνω από 50 ετών), έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε τουλάχιστον μία αρθροπλαστική στο γόνατο. Πάνω από 650.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2010. Το 42,0% των ασθενών είναι ηλικίας 45-64 , ενώ το 53.5% είναι ηλικίας 65-84 ετών.

Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός φθάνει στις 12.000, με το 82,4% των ασθενών να είναι ηλικίας 70-85 ετών.

Η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.

www.dralevrogiannis.gr. τηλ.2107786868 κιν 6944998694

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot