Μήλα και πράσινο τσάι: Οι «σύμμαχοι» σας για καλή υγεία!

Απρίλιος 19, 2015
jumbo-banner

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που ορισμένα συστατικά βοηθούν στην προστασία της υγείας μας.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι το θαυματουργό πράσινο τσάι και τα μήλα –αυτά που κάνουν… τον γιατρό πέρα– πρωταγωνιστούν για μια ακόμη φορά.

Νέα έρευνα του αμερικανικού Institute of Food Research έρχεται να επιβεβαιώσει γιατί ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται σε φυσική μορφή σε συγκεκριμένες τροφές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας βοηθώντας στην πρόληψη χρονίων παθήσεων. Οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν έναν μηχανισμό με τον οποίο οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι και τα μήλα επηρεάζουν ένα συγκεκριμένο μόριο, εξηγώντας έτσι πώς τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες έχουν την αξιοθαύμαστη ιδιότητα να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι συνηθίζουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο χρονίων νοσημάτων, κι αυτό χάρη στις πολυφαινόλες. Η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ενώσεις αυτές στο πράσινο τσάι και τα μήλα μπλοκάρουν ένα μόριο που καλείται VEGF το οποίο ευθύνεται σύμφωνα με τους ειδικούς για την έναρξη της αθηροσκλήρωσης. Επίσης αποτελεί στόχο για ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα καθώς βρίσκεται πίσω από την αγγειογένεση, μια διαδικασία σημαντική τόσο για την πρόοδο του καρκίνου όσο και για την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικών πλακών που συνδέονται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Σε δοκιμές που έκαναν με κύτταρα από ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία, οι ερευνητές βρήκαν ότι χαμηλές συγκεντρώσεις της επιγαλλοκατεχίνης EGCG (Epigallocatechin gallate) μιας πολυφαινόλης της οικογενείας των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και η προκυανιδίνη στα μήλα εμποδίζουν μια βασική λειτουργία σηματοδότησης του VEGF, παρεμβαίνοντας και μάλιστα… ευθέως. Επίσης, οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν ένα άλλο ένζυμο το οποίο παράγει οξείδιο του αζώτου στο αίμα το οποίο βοηθά την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο βλαβών.

iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot