Κύστεις στις ωοθήκες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αίτια, τις επιπτώσεις και την αντιμετώπισή τους

Οκτώβριος 18, 2015
jumbo-banner

Τι ακριβώς είναι οι κύστεις στις ωοθήκες και γιατί εμφανίζονται; Πώς θα καταλάβει ο γιατρός ότι έχει σχηματιστεί η κύστη και πότε θεωρείται επικίνδυνη;

Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι εξαιρετικά συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σχεδόν πάντα είναι ακίνδυνες.

Παρακάτω θα δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες που έχουν οι γυναίκες σχετικά με τις κύστεις στις ωοθήκες.

1. Πώς σχηματίζεται η κύστη;

Όταν απελευθερώνεται ένα ωάριο από την ωοθήκη, αυτό βρίσκεται μέσα σε ένα θύλακα. Εάν ο θύλακας δεν απελευθερώσει το ωάριο, μπορεί να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε κύστη. Επίσης, μπορεί να σχηματιστεί μια μικρή κοιλότητα αφού ανοίξει η κύστη και βγει από μέσα το ωάριο. Αυτό το είδος κύστης μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία και πόνο στην περιοχή της πυέλου. Σπανιότερα, κύστη σχηματίζεται όταν τα κύτταρα στην ωοθήκη αρχίσουν να διαιρούνται.

2. Πώς θα καταλάβω ότι έχω κύστη στις ωοθήκες;

Τις περισσότερες φορές οι κύστεις στις ωοθήκες δεν γίνονται αντιληπτές. Οι κύστεις σπάνια προκαλούν συμπτώματα και συνήθως φεύγουν από μόνες τους.

3. Πώς εντοπίζονται οι κύστεις;

Ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει τις κύστεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης με τη βοήθεια υπερήχου.

4. Υπάρχουν συμπτώματα που υποδεικνύουν κύστεις στις ωοθήκες;

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο σχηματισμός κύστης στην ωοθήκη συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και τάση προς έμετο. Πρόκειται για ενδείξεις λοίμωξης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

5. Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τις κύστεις;

Εάν ο γιατρός εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών (λοίμωξη, διακοπή της ροής του αίματος προς την ωοθήκη), ίσως χρειαστεί επέμβαση, όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι λιγοστές. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται εάν η κύστη δεν έχει εξαφανιστεί μετά από 3 περιόδους, εάν ξεπερνά σε μέγεθος τα 10 εκατοστά ή εάν υπάρχει υποψία για όγκο.

6. Υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης;

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, το οποίο μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού κύστης.

onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot