Η υψηλή χοληστερίνη φαίνεται στα μάτια (φωτογραφίες)

Σεπτέμβριος 20, 2014
jumbo-banner
Τα ανεβασμένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού, εμφράγματος, περιφερικής αγγειακής νόσου και διαβήτη.

Επειδή τα μάτια είναι ο καθρέφτης της... αρτηριακής λειτουργίας, μπορούν να μας αποκαλύψουν αν η χοληστερίνη έχει χτυπήσει κόκκινο αν ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη αναφέρει το onmed.gr.
Όπως η αυξημένη χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν παρεμποδίζεται η παροχή αίματος στα μάτια φράζει η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς.
Η στένωση και η απόφραξη της κεντρικής φλέβας από τη χοληστερόλη έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ οπτικού νεύρου και εγκεφάλου. Ο θρόμβος που σχηματίζεται στο σημείο αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Ophthalmology, η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο απόφραξης στην κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς.
Τυπική ένδειξη της υψηλής χοληστερόλης που εκδηλώνεται στα μάτια είναι ο σχηματισμός μιας λεπτής λευκής ή γκρίζας στεφάνης γύρω από το εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς. Η στεφάνη αποτελείται από συσσωρευμένο λίπος και χοληστερόλη.
xolisterini1
xolisterini2
xolisterini3
xolisterini4
xolisterini5

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot