Εννιά «καθημερινά» συμπτώματα που οι άνδρες δεν πρέπει να αγνοήσουν!

Αύγουστος 28, 2015
jumbo-banner
Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να καταδεικνύει κατάθλιψη, τα προβλήματα στύσης μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρδιακών παθήσεων και η αδύναμη όσφρηση ίσως υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα ορμονών σχετιζόμενων με τη γονιμότητα. 

Κοινώς, ο ανδρικός οργανισμός έχει πολλούς τρόπους να δείξει πως κάτι δεν πάει καλά. Όταν όμως το καμπανάκι «χτυπάει» με συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν τυχαία ή καθημερινά, είναι πιο εύκολο να αγνοηθούν.

1. Στυτική δυσλειτουργία 
Θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρδιακής πάθησης, προειδοποιούν οι γιατροί κι αυτό γιατί «το σώμα χρειάζεται μια καλή και σωστή παροχή αίματος προκειμένου να υπάρξει στύση και ως εκ τούτου τα προβλήματα στύσης δίνουν μια σαφή εικόνα της καρδιαγγειακής υγείας», εξηγεί ο ουρολόγος Raj Persad. 

Αν οι αρτηρίες είναι φραγμένες με λιπαρά κατάλοιπα, η καρδιά δυσκολεύεται να στείλει αίμα στα όργανα του σώματος κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά το πέος, αυτή η δυσκολία στη λειτουργία φαίνεται πιο άμεσα. Παράλληλα, ο καρδιολόγος Graham Jackson επισημαίνει πως οι άνδρες με προβλήματα στύσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, ενώ ένας άνδρας στα 40 του με στυτική δυσλειτουργία, διατρέχει 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. 

2. Ανάπτυξη στήθους 
Καταδεικνύει ορμονική ανισορροπία, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με κάποια ηπατική νόσο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ένας άνδρας εμφανίζει γυναικομαστία, δεν έχει να κάνει με τον ιστό του στήθους, αλλά με λιπώδη ιστό που αυξάνεται λόγω σημαντικής αύξησης βάρους. «Θα πρέπει να χάσουν βάρος και να πίνουν λιγότερη μπίρα», λέει ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ashley Grossman. 

Ωστόσο η γυναικομαστία, όταν δεν εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα, προκαλείται από την ανισορροπία των ορμονών, την ανισορροπία ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Όταν τα οιστρογόνα αυξάνονται, πέραν του φυσιολογικού, προκαλούν την αύξηση του στήθους, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν οι ορμόνες «τρελαίνονται» αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ηρεμούν από μόνες τους και αν δεν το κάνουν, υπάρχει πάντα η εναλλακτική της ορμονικής θεραπείας ή της χειρουργικής επέμβασης. 

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικους άνδρες, η εμφάνιση γυναικομαστίας, αποτελεί σύμπτωμα για πολύ συγκεκριμένες παθήσεις. «Είτε δεν λειτουργεί καλά η υπόφυση και δεν διεγείρει τους όρχεις ώστε να παράγουν τεστοστερόνη, επιτρέποντας στα οιστρογόνα να αυξηθούν, είτε το συκώτι –όργανο στενά συνδεδεμένο με τη ρύθμιση των ορμονών- παρουσιάζει κάποιου είδους βλάβη», εξηγεί ο Grossman. 

3. Συχνοουρία μέσα στη νύχτα 
Αν δεν είναι απότοκο της διατροφής πριν πέσετε στο κρεβάτι, τότε ξεκάθαρα σχετίζεται με τον προστάτη, και θα μπορούσε να είναι σημάδι είτε καρκίνου του αδένα είτε διόγκωσής του. 
Ο προστάτης είναι ένας αδένας στο μέγεθος του καρυδιού, ο οποίος φροντίζει για την ενίσχυση του σπέρματος, και βρίσκεται κάτω ακριβώς από την ουροδόχο κύστη. Έτσι, αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο μέγεθος του αδένα, οι συνήθειες ούρησης του άνδρα είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν μιας και η κύστη θα αρχίσει να πιέζεται.  

4. Αδύναμη όσφρηση ή πεσμένη λίμπιντο
Μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας, καθώς «αν ένας άνδρας παρατηρήσει αλλαγή στη λίμπιντό του, μάλλον έχουμε να κάνουμε με κάποιο ορμονικό πρόβλημα» εξηγεί ο Michael Dooley, σύμβουλος γυναικολογίας στο νοσοκομείο King Edward VII. «Θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό του ότι οι όρχεις δεν παράγουν αρκετές ανδρικές ορμόνες, οδηγώντας σταδιακά στην έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και στα προβλήματα γονιμότητας»

Η έλλειψη της όσφρησης είναι επίσης ένα σημάδι πως οι όρχεις δεν λειτουργούν σωστά αφού «συνδέεται με το σύνδρομο του Kallman, μια γενετική διαταραχή κατά την οποία η έλλειψη ανδρικών ορμονών οδηγεί σε μια καθυστερημένη εφηβεία» τονίζει ο γιατρός, επισημαίνοντας παράλληλα πως η όσφρηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη λίμπιντο και τις αρσενικές ορμόνες αν και ακόμα οι γιατροί δεν ξέρουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.  

5. Εξόγκωμα στους όρχεις
Θα μπορούσε να είναι μέχρι και καρκίνος των όρχεων αν και οι μικροί όγκοι ή οιδήματα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, εμφανίζονται συχνά σε αγόρια και άνδρες. Είναι αλήθεια πως στην πλειονότητά τους οι θρόμβοι που παρουσιάζονται είναι καλοήθεις και οι αιτίες που δημιουργήθηκαν δεν χρήζουν θεραπείας. Ωστόσο σε ένα ποσοστό –στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 2.000 άνδρες το χρόνο- μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων άλλωστε είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες μεταξύ 20-35 ετών. 

Οι γιατροί βέβαια εξηγούν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, μιας και αν γίνει έγκαιρη διάγνωση η θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε οίδημα ή όγκο στους όρχεις σας, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. 

6. Αίμα κατά την ούρηση
Αιμορροΐδες, ουρολοίμωξη, καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Τα παραπάνω προβλήματα σχετίζονται στενά με την εμφάνιση αίματος κατά την ούρηση, ιδίως όταν αυτό συμβαίνει ανώδυνα. Στην περίπτωση που οφείλεται σε ουρολοίμωξη ή αιμορροΐδες, το σύμπτωμα δεν θα είναι το μόνο. Θα συνοδεύεται από διάφορα άλλα όπως συχνοουρία, κόπωση, πόνο στη μέση ή στην κοιλιά, απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο. Όπως και να έχει, οι άνδρες με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθούν γιατρό. 

7. Κατάχρηση αλκοόλ
Πιθανόν να καταδεικνύει κατάθλιψη, μιας και η διαδεδομένη στην εποχή μας νόσος δεν εμφανίζεται στους άνδρες με τους τρόπους που έρχονται πρώτα στο μυαλό μας. Διαταραχές ύπνου, απώλεια της ευχαρίστησης, ξεσπάσματα θυμού, ανικανότητα διατήρησης μιας σχέσης, είναι μερικά ακόμα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την ανάγκη για αλκοόλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, επισημαίνει ο Dr John Chisholm, πως οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη, όπως έχουν υποδείξει πολλές μελέτες, δεν εκπέμπουν τα κλασσικά σημάδια, όπως θα συνέβαινε με μια γυναίκα. «Η ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πάντως είναι ένα αλάνθαστο σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά». 

8. Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού
Μπορεί να είναι σύμπτωμα ουρικής αρθρίτιδας, της νόσου που είναι τρεις με τέσσερις φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Το πιο κοινό σύμπτωμα της ουρικής αρθρίτιδας είναι ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, πιο συχνά εμφανίζεται πρώτα και έντονα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί κρύσταλλοι ουρικού νατρίου κατακάθονται σε σχηματισμούς μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις λόγω της συσσώρευσης ουρικού οξέως στο αίμα με αποτέλεσμα να γίνονται δύσκαμπτες.

9. Εξογκώματα γύρω από τη θηλή 
Ανδρικός καρκίνος του στήθους. Πρόκειται η αλήθεια είναι για κάτι σχετικά σπάνιο, όχι όμως αδύνατο κι αυτό γιατί οι άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες έχουν λιγότερο ιστό γύρω από τις θηλές τους, μειώνοντας τις πιθανότητες να μεταλλαχθεί σε καρκίνωμα. Οι όγκοι γύρω ή πάνω στη θηλή όμως είναι το βασικότερο σύμπτωμα της νόσου, ενώ ακολουθούν η αναστροφή της θηλής, η αιμορραγία, το πρήξιμο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνδρες που νοσούν είναι άνω των 60 ετών. Ανεξαρτήτου ηλικίας όμως, είναι κοινώς αποδεκτό πως πρόκειται για μια μορφή καρκίνου, ελέγξιμη και ιάσιμη στην περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης.   
e-typos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot