Είσαι νυχτερινός τύπος; ΔΕΣ από τι κινδυνεύεις!!

Απρίλιος 03, 2015
jumbo-banner

Νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ και συνήθως δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η σαρκοπενία. Αυτό τουλάχιστον ισχύει συγκριτικά με τους πρωινούς τύπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο δρα Ναν Χι Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας στο Ανσάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για θέματα κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» μελέτησαν 1.620 άτομα ηλικίας 47 έως 59 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αίματος και άλλες εξετάσεις. Από τους 1.620, οι 480 ταξινομήθηκαν ως πρωινοί χρονότυποι, ως 95 ως νυχτερινοί και οι υπόλοιποι ως τίποτε από τα δύο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βραδινοί τύποι ήταν πιθανότερο να κάνουν κακό ύπνο και να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και το φαγητό αργά τη νύχτα, από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Οι νυχτερινοί, είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έμεναν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ, είχαν 1,7 μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο και πάχος στην κοιλιά, τα οποία, ιδίως όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι βραδινοί τύποι είχαν επίσης 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σαρκοπενία, δηλαδή μυϊκή απώλεια, σε σχέση με τους πρωινούς. Μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες που ξενυχτάνε, έχουν 2,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 3,8 φορές για σαρκοπενία, έναντι 2,2 των γυναικών νυχτερινών τύπων.

Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι του, το οποίο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο, το περιβάλλον κ.α., ενώ μπορεί να τροποποιηθεί στην πορεία της ζωής από παράγοντες όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή.

Όσο για το με ποιο τρόπο μπορεί ένας άνθρωπος που «λειτουργεί» καλύτερα τη νύχτα να βοηθηθεί; Η λύση είναι η χημική ουσία μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματός μας και μας κάνει να κοιμόμαστε πιο εύκολα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot