Διαθέσιμη στην Ελλάδα νέα θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

Απρίλιος 02, 2016
jumbo-banner

Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α εντάχθηκε πρόσφατα στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μετά την έγκρισή της για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου που αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων.

Χορηγείται υποδορίως μία φορά ανά δύο εβδομάδες, με μια νέα έτοιμη προς χρήση συσκευή αυτοχορήγησης.

Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη έχει αποδείξει κλινικά πως συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση καίριων παραμέτρων της νόσου, όπως είναι οι υποτροπές, οι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος και ο κίνδυνος εξέλιξης της αναπηρίας, ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει η πεγκιντερφερόνη βήτα-1α σε συνδυασμό με το λιγότερο συχνό δοσολογικό σχήμα, προσδίδει στον ασθενή ελευθερία και ανεξαρτησία να πραγματοποιεί τις επαγγελματικές και λοιπές δραστηριότητές του», ανέφερε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και οπτικά νεύρα και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενηλίκους μεταξύ 20-40 ετών και προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά απ’ ό,τι τους άνδρες.

«Επηρεάζει τους ασθενείς σε μια πολύ δυναμική ηλικία, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να μπορούν να παραμένουν δραστήριοι και να έχουν ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου. Η διαρκής διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους Έλληνες ασθενείς που ξεπερνά πλέον τις 10 θεραπείες, μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο της καλύτερης διαχείρισης της πολλαπλής σκλήρυνσης και της εξατομίκευσης της θεραπείας», τόνισε ο διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της Genesis Pharma, νευρολόγος Γιώργος Καραχάλιος.

Τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι ήπια, όπως μούδιασμα στα άκρα, ή σοβαρά, όπως παράλυση ή απώλεια της όρασης. Η εξέλιξη, η σοβαρότητα και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι απρόβλεπτα και διαφέρουν σε κάθε ασθενή. Η νόσος επηρεάζει περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 600.000 πάσχοντες στην ΕΕ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση περίπου 12.000 ασθενείς.

Την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και έναρξης της θεραπευτικής αγωγής επισήμανε ο κ. Παπαθανασόπουλος, κάνοντας λόγο «για προφυλακτική θεραπεία άπαξ και ξεκινήσει η νόσος», ενώ ο κ. Γρηγοριάδης, τόνισε ότι «η εισαγωγή της θεραπείας πρέπει να γίνεται πριν το σύμπτωμα εδραιωθεί, ώστε να διασφαλιστεί ο καλύτερος έλεγχος της ασθένειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot