Δακρυσμένα μάτια και πεσμένα βλέφαρα: Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται

Φεβρουάριος 25, 2016
jumbo-banner

Γράφει ο Γεώργιος Καλαντζής – Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στις παθήσεις βλεφάρων, δακρυϊκού συστήματος και οφθαλμικού κόγχου / Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Τι είναι η δακρύρροια και ποιος ο ρόλος των δακρύων;

Συχνά παραπονούμαστε ότι τα μάτια μας δακρύζουν προκαλώντας ερεθισμό, ενόχληση και δυσκολία στην όραση, ιδιαίτερα όταν διαβάζουμε ή οδηγούμε.
Τα δάκρυα χρησιμεύουν στο να ξεπλένουν τον οφθαλμό και καταλήγουν στη μύτη μέσω δύο μικρών πόρων (δακρυϊκά σημεία) στην έσω γωνία του βλεφάρου. Το κάθε σημείο  οδηγεί τελικά στον δακρυϊκό ασκό, ο οποίος διοχετεύει τα δάκρυα μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου στη μύτη. (Εικόνα 1) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μύτη τρέχει όταν κάποιος κλαίει.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει μια στένωση των δακρυϊκών πόρων;
Κάθε στένωση, ανωμαλία ή απόφραξη των αποχετευτικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε δακρυσμένα μάτια (δακρύρροια). Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας στο ασκό, η οποία προκαλεί κολλώδη βλέφαρα, δυσκολία στην όραση ή επαναλαμβανόμενες μολύνσεις των οφθαλμών, ή μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του δακρυϊκού ασκού (δακρυοκυστίτιδα).

Πώς θεραπεύεται η δακρύρροια;

Αρχικά απαιτείται μια εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί το αίτιο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των κλινικών ευρημάτων καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία. Μια μόλυνση ή φλεγμονή του ματιού αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια). Μια στένωση των δακρυϊκών σημείων χρειάζεται μια μικρή επέμβαση μεγέθυνσής τους (δακρυοπλαστική), ενώ μια απόφραξη του δακρυϊκού ασκού απαιτεί μια χειρουργική επέμβαση (ασκορινοστομία),  που δημιουργεί μια παράκαμψη κάτω από το δέρμα στην έσω γωνία του οφθαλμού για να επιτρέψει στα δάκρυα να παροχετευτούν στη μύτη.

Ρινοδακρυικό_σύστημα

Γιατί τα βλέφαρα είναι πεσμένα και βαριά;

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η βαρύτητα τραβά προς τα κάτω τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να κρεμάνε. Μικρές σακούλες λίπους εμφανίζονται κάνοντας τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και πρησμένα. Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε να παρεμβαίνει στην όρασή και να προκαλεί βάρος, κούραση, ενώ κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι. Αυτό ονομάζεταιβλεφαρόπτωση. Άλλες αιτίες παρόμοιων συμπτωμάτων είναι μια νευρολογική νόσος (πάρεση ή οφθαλμοπληγία) ή μια μυϊκή νόσος (μυασθένεια Gravis).

Πώς αντιμετωπίζεται η βλεφαρόπτωση;

Η διαπίστωση του αιτίου χρειάζεται μια εξέταση από οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται στις παθήσεις βλεφάρων. Εάν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική κόπωση, αίσθημα βάρους, ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή αντίστοιχη επέμβαση αποκατάστασης.

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρά και βοηθά στη σύσφιξη των ιστών γύρω από τα μάτια. Μια επιτυχημένη επέμβαση, κάνει το πρόσωπό να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό, και όταν το άνω βλέφαρό εμποδίζει το οπτικό πεδίο, η όρασή θα βελτιωθεί και θα εξαφανιστεί το αίσθημα βάρους.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot