Menu
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ- Ευχαριστήρια επιστολή προς το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ ΚΩ

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ- Ε…

Η Διεύθυνση και ο ...

Σύλληψη 23χρονου ημεδαπού για κλοπή στην Κω

Σύλληψη 23χρονου ημεδαπού…

Σύλληψη ημεδαπού γ...

AcTa - Θεατρικό Εργαστήρι Κω: "Κατερίνα Ισμαΐλοβα - Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ", Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου 2017

AcTa - Θεατρικό Εργαστήρι…

"Κατερίνα Ισμαΐλοβ...

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω: «Ενημέρωση σχετικά με την καύση ξερών χόρτων εν όψει της θερινής περιόδου 2017

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω:…

Στο πλαίσιο της εξ...

Στις 30 Απριλίου θα ξεκινήσουν τα μπαράζ - Περαστικά από όλους στον Κώστα Γεωργαντά

Στις 30 Απριλίου θα ξεκιν…

Μετά από αίτημα του ...

Προς χρονιά ρεκόρ η γερμανική τουριστική βιομηχανία, στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα

Προς χρονιά ρεκόρ η γερμα…

Η γερμανική βιομηχαν...

Ellinair: 5 νέες συνδέσεις Ελλάδα- Ρωσία για το 2017

Ellinair: 5 νέες συνδέσει…

Πέντε νέες συνδέσε...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε εποχικούς υπαλλήλους στα ΕΛΤΑ»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση αν…

Το ζήτημα της άμεσ...

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 27/04: Δείτε σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισ…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Αυτή θα είναι η χορογραφία της Demy στη Eurovision [Βίντεο]

Αυτή θα είναι η χορογραφί…

Πέντε και σήμερα γ...

Τι δεν πρέπει να πεις όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά

Τι δεν πρέπει να πεις ότα…

Ο Άντι Γκαρσία είχ...

Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα [βίντεο]

Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ μεταφέρ…

Ο αμερικανικός στρ...

Prev Next

Ασθένειες με ψυχοσωματική καταγωγή

Ασθένειες με ψυχοσωματική καταγωγή
jumbo-banner
Η ψυχοσωματικη ιατρική εξετάζει την επίδραση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην εμφάνιση, στην πορεία και στις συνέπειες κάθε είδους ασθένειας. Καλύπτει την ανάγκη μιας συνολικής, ολιστικής θεώρησης της θεραπείας του ατόμου που νοσεί κλινικά. Διασυνδέει ψυχολογικές θεραπείες στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση ιατρικών νοσημάτων.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι η ιατρική φροντίδα συνολικά βελτιώνεται όταν δίνεται προσοχή στις ψυχολογικές παραμέτρους κάθε σωματικής δυσκολίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του άγχους. Ένας αριθμός παραγόντων εμπλέκονται στην ρύθμιση του πόσο ευαίσθητος κανείς είναι στις ασθένειες.
 
Γεγονότα των πρώτων χρόνων της ζωής
Ο ρόλος των πρώτων αναπτυξιακών σταδίων στην ευαλωτότητα στις ασθένειες αποτελεί βασική εστία μελέτης. Με τη χρήση μοντέλων άλλων θηλαστικών, όπως στον πρώιμο αποχωρισμό από τη μητέρα καταγράφονται παθοφυσιολογικές δυσλειτουργίες όπως η αυξημένη ενεργοποίηση του άξονα του υποθαλάμου-επινεφριδίων. Αυτό καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στις συνέπειες του στρες στην μετέπειτα ζωή. Επίσης η σωματική ή η σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται με νοσηρές καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Το ιστορικό παιδικής κακομεταχείρισης συσχετίζεται με επιβαρυντικές ιατρικές καταστάσεις όπως η λειτουργική ανεπάρκεια και συνήθειες υψηλού ρίσκου σχετικά με την υγεία.
 
Πρόσφατα γεγονότα ζωής
Συχνά διαπιστώνεται στη ζωή ενός ατόμου ότι μετά από καταστάσεις και γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά, συχνά ακολουθούνται αρρώστιες. Έρευνες συνδέουν πρόσφατα γεγονότα ζωής με έναν αριθμό ιατρικών καταστάσεων ενδοκρινολογικών διαταραχών (παθήσεις του θυρεοειδή), καρδιαγγειακά νοσήματα ( αρρυθμίες, θρομβωτικά επεισόδια), αναπνευστικά ( βρογχικό άσθμα), γαστρεντερικά ( κολίτιδες, γαστρίτιδες) αυτοάνοσα, δερματολογικά ( έκζεμα, ψωρίαση) και νεοπλασματικές ασθένειες.
 
Χρόνιο στρες
Μακροχρόνιοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως χρόνια αγχωτική καθημερινότητα, ένας δύσκολος γάμος, μια καταπιεστική εργασία εξαντλούν στην πορεία τις ικανότητες διαχείρισης. Στην περίπτωση αυτή η διεργασία που προκαλεί την ασθένεια γίνεται κατανοητή με την έννοια της «αλλόστασης», της ικανότητας του οργανισμού να πετυχαίνει σταθερότητα μέσω της αλλαγής. Βιολογικές συνέπειες αυτής της προσαρμογής του οργανισμού στο συνεχές στρες είναι οι μακροχρόνιες εκφυλιστικές διεργασίες στο γνωσιακό τομέα ( άνοια, κατάθλιψη), στο σωματικό τομέα ( νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης ) στη γήρανση και στη θνησιμότητα.
 
Συνήθειες και συμπεριφορές υγείας
Ανθυγιεινές συνήθεις αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για τις πιο διαδεδομένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υιοθέτηση από το γενικό πληθυσμό υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης.
 
Κοινωνική υποστήριξη
Σε πληθυσμούς με ισχυρή κοινωνική δικτύωση και υποστήριξη παρατηρούνται καλύτερα ποσοστά προσαρμογής και αποκατάστασης από χρόνιες παθήσεις.
 
Ψυχολογική ευεξία
Το αίσθημα ευεξίας παίζει έναν ρυθμιστικό ρόλο στη διαχείριση του στρες και στη πορεία μιας νόσου.
 
Στοιχεία προσωπικότητας
Δομές προσωπικότητες που έχουν μελετηθεί σε σχέση με ψυχοσωματικά νοσήματα είναι οι αλεξιθυμικοί και οι δομές τύπου Α. Οι αλεξιθυμικού έχουν δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, στην λειτουργία της συμβολοποίησης και της φαντασίωσης. Νοσούν συχνότερα από νοσήματα όπως αυτοάνοσα, δερματολογικά ή αλλεργίες. Προσωπικότητες τύπου Α είναι άνθρωποι εργασιομανείς, φιλόδοξοι, διεκδικητικοί, εύθικτοι, οξύθυμοι. Είναι επιρρεπείς σε στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, αρρυθμίες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσωπικότητας (καχυποψία, εκκεντρικότητα, παρορμητικότητα, ψυχαναγκασμοί, αποφευκτικότητα) επηρεάζουν τον τρόπο που ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη νόσο του, τι σημαίνει για τον εαυτό του και πως αλληλεπιδρά με τους άλλους, όπως και το ιατρικό προσωπικό.
 
Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στον ασθενή ποικίλουν από μια καθησυχαστική στάση και μια ουσιαστική επικοινωνία μέχρι ειδικές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και ψυχοφαρμακολογικές παρεμβάσεις.
 
Τροποποίηση συνηθειών
Η επιβαρυντική εξέλιξη ιατρικών νοσημάτων συνδέεται με συνήθειες υγιεινής. Οι τροποποίηση αυτών αλλάζουν την πρόγνωση πολλών παθήσεων ιδίως της στεφανιαίας νόσου και του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Ψυχολογικές παρεμβάσεις είναι επίσης αποτελεσματικές στον έλεγχο του καπνίσματος.
 
Θεραπεία ψυχιατρικής συννοσηρότητας
Ψυχιατρικές διαταραχές και ειδικά η κατάθλιψη, συχνά παραμένουν αδιάγνωστες και μη αντιμετωπίσιμες σε ιατρικά πλαίσια, με επιβαρυντικές συνέπειες για την εξέλιξη της ασθένειας. Η κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία σε ασθενή που νοσεί από ιατρική κατάσταση βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τη συνολική λειτουργικότητα, την ποιότητα της ζωής του άρρωστου ακόμα και αν δεν αλλάξει την πορεία της σωματικής νόσου.
 
Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις
Ψυχοθεραπευτικές στρατηγικές (γνωσιακή-συμπεριφορική, ψυχοδυναμική θεραπεία, διαχείριση στρες) προσφέρουν σημαντική βελτίωση σε πολλά ιατρικά νοσήματα. Παραδειγματικά έρευνα που αφορά ασθενείς με καρκίνο του μαστού οι παρεμβάσεις βελτίωσαν την κοινωνική υποστήριξη, τη διάθεση και τις υγιεινές συνήθειες προωθώντας τον αυτοέλεγχο, την αυτοδιαχείριση στο χρόνιο πόνο και την συναισθηματική απόσυρση.
Γράφει στο newsbeast.gr ο ψυχίατρος Δημήτρης Στογιόγλου
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός