Αν το κρέας προκαλεί καρκίνο, τελικά, τι μπορούμε να τρώμε; (πλήρης οδηγός με γραφήματα)

Οκτώβριος 27, 2015
jumbo-banner

Αν δεν το μάθατε από χτες, το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Αλλά και το μη επεξεργασμένο κρέας μπορεί να είναι “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επίσης, λίγες μέρες πιο πριν, μάθαμε ότι το τυρί μπορεί να είναι τόσο εθιστικό που να θυμίζει... ναρκωτική ουσία, ή ότι σε ένα χοτ ντογκ μπορεί να υπάρχουν ακόμα και δείγματα ανθρώπινου DNA!

Και αναρωτιέται κανείς. Μετά από όλα αυτά, τι ακριβώς μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια;

Αρχικά, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καμία από αυτές τις τροφές δεν είναι καταστροφική από μόνη της. Ο μόνος τρόπος να πάθετε κάτι σοβαρό είναι μόνο από την “υπερβολική κατανάλωση”. Αλλά επειδή το κρέας έχει γίνει στη σύγχρονη διατροφή μας κάτι καθημερινό, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υπερβολική του κατανάλωση. Οι έρευνες, άλλωστε, δεν λένε ψέμματα: Ναι, αν καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές, θα έχουμε πρόβλημα!

Την αναζήτηση του τι μπορούμε να τρώμε την επομένη μιας τέτοιας ανακοίνωσης από τον ΠΟΥ, έκανε και το αμερικανικό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, CNN. Η συμβουλή των γιατρών που ρωτήθηκαν σχετικά ήταν σαφής: Τρώτε πιο... ελληνικά!

Οι γιατροί εκθειάζουν και με αυτή την αφορμή για ακόμα μια φορά την Μεσογειακή Διατροφή. Εκείνη δηλαδή, που έχει πολλά λαχανικά, πολλά φρούτα, πολλούς ξηρούς καρπούς, πολλά βότανα, με αγνό ελαιόλαδο, αλλά περιορισμένα κρέατα και περιορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνει ότι αυτή η διατροφή είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και μειώνει αισθητά τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Διατηρεί ακόμα το μυαλό σας νεανικό και υγιές. Και ενώ θα νιώθετε καλύτερα και ενδεχομένως να ζήσετε και περισσότερο, μια διατροφή που ευνοεί τα λαχανικά και τα φρούτα, θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και μια λεπτότερη περιφέρεια μέσης, το οποίο είναι καλό για τη γενική υγεία, τον αυτοσεβασμό και την ψυχική σας ευεξία.

Τι και πόσο πρέπει να τρώτε

Οι γιατροί λοιπόν, συνιστούν, να βάζετε πολλά λαχανικά, όσπρια και δημητριακά στα γεύματά σας. Μπορείτε να φάτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε ενδιάμεσα σνακ με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα και να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 3 μερίδες από τέτοιες τροφές την ημέρα, ειδικά αν είναι από ποικιλίες ολικής αλέσεως. Αν πίνετε, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας. Το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία της καρδιάς σας. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε όσο πιο πολύ μπορείτε με ελαιόλαδο και μειώστε το βούτυρο. Επίσης, περιορίστε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, κρέατος και γαλακτοκομικών γενικότερα.

Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λίγο μπέικον ή σε κάποιο burger κάθε τόσο, μην ανησυχείτε. Όταν γίνεται με μέτρο δεν θα σας πειράξει.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου ( World Cancer Research Fund – WCRF) και τις οδηγίες του βρετανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), το παρακάτω γράφημα αποτελεί έναν βασικό οδηγό για το μέχρι πόσο κρέας (επεξεργασμένο και μη) μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά.

Επίσης, στο παρακάτω γράφημα, μπορείτε να δείτε ποιες κατηγορίες κρέατος ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο και ποιες ανήκουν σε ομάδες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.


http://edition.cnn.com
http://scienceblog.cancerresearchuk.org

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot