Έτσι θα πολεμήσουμε την παχυσαρκία

Οκτώβριος 23, 2015
jumbo-banner

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παχυσαρκίας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24 Οκτωβρίου, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου προτείνει τρόπους για να έχουμε ένα υγιές σώμα.

Η Μισέλ Ομπάμα προσκαλεί μαθητές στον κήπο της για να τους μάθει την αξία του υγιεινού φαγητού. Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ πρωτοστατεί σε εκστρατεία υπέρ της επιβολής φόρου ζάχαρης στα αναψυκτικά, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο διεθνείς οργανισμοί (στις 24/10 ο ΠΟΥ, στις 11/10 ήταν για το World Obesity Association κ.ά) διοργανώνουν τις Παγκόσμιες Μέρες κατά της Παχυσαρκίας. Κι όμως, πέρυσι τα ποσοστά των παχύσαρκων ενηλίκων (13%) υπερέβησαν εκείνα του 2010 (11,5%), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2025 θα εκτοξευθούν στο 17%.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου, επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος διατροφής στην κλινική Cosmetic Derma Medicine: «Για να αλλάξουμε τους αριθμούς και να πολεμήσουμε την παχυσαρκία δεν αρκούν οι αυστηρές δίαιτες που συχνά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το φαγητό, να εντάξουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητά μας, να μειώσουμε τη ζάχαρη και να ασκούμαστε καθημερινά. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν καθιστική ζωή και καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό αντί για το σπιτικό της μαμάς. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο καταφεύγουν σε ανθυγιεινά σνακ με κρυφές πηγές ζάχαρης».

Κλειδί η μεσογειακή διατροφή
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής βασίζεται στο εξής πρόγραμμα: Καθημερινά φρούτα και λαχανικά (3-5 μερίδες), δημητριακά πρωινού και υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης και 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά. Μέσα στην εβδομάδα 2-3 φορές ψάρι, 2-3 φορές αβγά, 2 φορές όσπρια, 1 πουλερικά, ενώ η κατανάλωση κρέατος μπορεί να περιοριστεί στην 1 φορά στις 10 μέρες.

Ποντάρουμε στο πρωινό και στα υγιεινά σνακ
Το χορταστικό πρωινό δημιουργεί κορεσμό και διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, ενώ δεν πεινάμε. Ορισμένες ιδέες για μικρά γεύματα μέσα στη μέρα:
Σνακ: 1 αχλάδι/1 μέτριο πορτοκάλι/1 μήλο/1 γιαούρτι με φρούτα/1 αβγό βραστό/μπάρα δημητριακών
Πρωινό: Γιαούρτι με βρώμη/1 ποτήρι γάλα με μια φέτα ψωμί και τυρί
Για το σινεμά: ποπ κορν (ανάλατα), ξηροί καρποί, φυσικός χυμός

Διατηρούμε καλή ψυχολογία.
«Έχει παρατηρηθεί ότι οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνουμε καλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως προϊόντα ολικής άλεσης π.χ. μαύρο ψωμί, αλλά και ακατέργαστο ρύζι και φρούτα και να αποφεύγουμε τους σύνθετους που είναι συνήθως κακής ποιότητας π.χ. κρουασάν, προϊόντα από λευκό αλεύρι κ.ά» παρατηρεί η Άννα Κόμπου.
Για comfort food προτιμήστε: παστέλι, γιαούρτι με μέλι, γλυκό του κουταλιού, φρούτα με μέλι και κανέλα, παγωμένο χυμό φρούτων με γιαούρτι ή γάλα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot