arxiki selida

Τουριστικοί πράκτορες: Ξεκίνησαν ακυρώσεις λόγω Ιταλίας για το Πάσχα

Φεβρουάριος 25, 2020 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Απαισιόδοξοι οι τουριστικοί πράκτορες μετά τους θανάτους και τα κρούσματα από τον Κοροναϊό στην Ιταλία στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την τουριστική κίνηση. Τι λένε στο Dikaiologitika News για το θέμα.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών προς την Ιταλία -λόγω των θανάτων και των κρουσμάτων από κοροναϊό στη γείτονα χώρα- έπειτα από εντολή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως οι τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται σε αναβρασμό.

Με την Ιταλία να μετράει νεκρούς από το και μετά τις ανακοινώσεις των Υπουργείων Παιδείας αρχικά και Υγείας στη συνέχεια για μέτρα θωράκισης της χώρας μας, έχει αρχίσει να επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Τόσο στα ταξιδιωτικά γραφεία όσο και στους τουριστικούς πράκτορες για το τι μέλλει γενέσθαι με τις και τις με προορισμό την Ιταλία.

Άρχισαν οι ακυρώσεις για Ιταλία
ιταλια τουριστικοι πρακτορες

Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα μεγάλα τουριστικά γραφεία στην Αθήνα αποφεύγουν ακόμη να μιλήσουν για το θέμα σε μια προσπάθεια να μην σπείρουν τον πανικό αλλά και για να μη δουν να πολλαπλασιάζεται ο όγκος των ακυρώσεων στα ταξιδιωτικά πακέτα ειδικά σε αυτά που διαφημίζονται για την περίοδο του Πάσχα.

Γιατί ακυρώσεις υπάρχουν ήδη, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κας Κεραμέως. Κανείς βέβαια δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει με επίσημα νούμερα, αλλά το μόνο σίγουρο ότι το κλίμα στους κόλπους των τουριστικών πρακτόρων μόνο αισιόδοξο δεν είναι.

 


Όπως λέει στο ο κος Τουμανίδης, υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατών στο τουριστικό γραφείο Versus: «Υπάρχει ήδη τάση για ακύρωση εκδρομών προς Ιταλία. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρχε ανησυχία αλλά σχετικά περιορισμένη. Από σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Από την μία, η Ιταλία είναι πολύ αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων, από την άλλη, ο κοροναίος είναι πολύ ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο. Χρειάζονται μία δύο ημέρες για να δούμε τι θα πράξει ο κόσμος που είχε προγραμματίσει ταξίδι προς την Ιταλία και ειδικά για την περίοδο του Πάσχα και τα ταξιδιωτικά πακέτα που είναι προγραμματισμένα από 16 Απριλίου και μετά».

Σημειώνεται πάντως ότι ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα προς Ιταλία, φιγουράρουν αυτή τη στιγμή στους ιστότοπους μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και για όλο το διάστημα μέχρι το Πάσχα- όπως για παράδειγμα ένα τετράημερο σε Βενετία, Βερόνα, Μιλάνο με ημεροηνία άφιξης στην Ιταλία στις 28/2 ή ένα άλλο για τετραήμερη εκδρομή στη Ρώμη με ημερομηνία άφιξης στις 06/03.

Στο δρόμο της επιστροφής οι μαθητές από τις 7ημερες
ιταλια εκδρομές

Ο Θεόδωρος Χρυσανθόπουλος, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Dromeas Travel στη Θεσσαλονίκη μας είπε πως ήδη 3 σχολεία ακύρωσαν μέσα από το δικό του γραφείο την εκδρομή τους σε Ιταλία για το προσεχές διάστημα- πρόκειται για 400 περίπου μαθητές.

«Σχολείο που είχε κλείσει την εκδρομή του με το γραφείο μας επιστρέφει σήμερα αεροπορικώς και το δεύτερο ακτοπλοϊκώς αύριο. Πρόκειται για 2 σχολεία με 150 μαθητές περίπου».

Τι συμβαίνει με την επιστροφή χρημάτων στους πελάτες
Στο ταξιδιωτικό πακέτο για το καρναβάλι της Βενετίας το οποίο ακυρώθηκε, o κος Χρυσανθόπουλος είχε 30 πελάτες (η τιμή του πακέτου ξεκινούσε από € 350 για 4 ημέρες).

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλες χρονιές η κίνηση για αυτό το γεγονός ήταν πολύ πιο αυξημένη αλλά φέτος ο γενικευμένος φόβος του κοινού για τον κοροναιό που κάποια στιγμή θα έφτανε και στην Ευρώπη (όπως και συνέβη), κράτησε τους ταξιδιώτες μαζεμένους στις επιλογές τους μέχρι να δουν τι πραγματικά θα συμβεί.

 


Όσο για την επιστροφή των χρημάτων σε αυτές τις περιπτώσεις που έχει ήδη πληρωθεί το ταξίδι, όπως με τους 30 εκδρομείς προς Βενετία, ο κος Χρυσανθόπουλος μας είπε πως η εκδρομή ακυρώθηκε και πως σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις τα ξενοδοχεία είναι δεκτικά στη συνεννόηση τους με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για την επιστροφή των χρημάτων στους πελάτες.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με κάποιες αεροπορικές εταιρείες. «Εγώ έχω ήδη πρόβλημα με την Ryan Air η οποία δεν έχει πολιτική ακύρωσης και μας λέει ότι από τη στιγμή που η ίδια θα πραγματοποιήσει το δρομολόγιο δεν οφείλει καμία αποζημίωση στους επιβάτες. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι εταιρείες επιστρέφουν τα χρήματα στο κοινό.

Η Aegean είναι επίσης πολύ συνεννοήσιμη. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε άμεσα εντολές από το κράτος για το τι θα γίνει και πως με τις αποζημιώσεις, την επιστροφή χρημάτων κι όλα τα σχετικά ζητήματα».

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι νωρίτερα σήμερα η εταιρεία Aegean ανακοίνωσε πως δίνει τη δυνατότητα σε επιβάτες που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο για Ιταλία να το μεταφέρουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, έως και τις 20 Μαρτίου δίχως επιπλέον χρέωση.

«Αναμένουμε μεγάλη χασούρα» λέει ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Β. Ελλάδας
Ιταλία Ρώμη

«Το μεγάλο πρόβλημα με τις ακυρώσεις το χουμε με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία κι αυτή είναι η Ryan Air που πηγαίνει Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια κ.α» εξηγεί ανήσυχος στο Dikaiologitika News ο Βύρων Θεολόγης, πρόεδρος των Τουριστικών πρακτόρων Μακεδονίας Θράκης, και συνεχίζει:

«Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει καν πολιτική επιστροφής χρημάτων κι αυτό μας έχει προκαλέσει προβλήματα και στο παρελθόν. Το πιο βασικό είναι σε αυτή τη φάση να καταλάβει το κοινό ότι oι τουριστικοί πράκτορες δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πολιτική ακύρωσης των αεροπορικών εταιρειών». Για τον κο Θεολόγη, πάντως, το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς των τουριστικών πρακτόρων έγκειται στις προκρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα (σημειώνεται ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει φέτος στις 13 Απριλίου).


«Οι προ κρατήσεις για το πήγαιναν ήδη πολύ καλά και τώρα τις βλέπουμε ήδη μέσα σε μια ημέρα να ακυρώνονται. Πρόκειται για εκδρομές που οι τιμές τους κυμαίνονται από 350 μέχρι 450 ευρώ για 4 ημέρες. Το ξέρουμε από τώρα ότι δεν θα πάμε καλά, ο πανικός είναι μεγάλος. Το θεωρούμε ξεγραμμένο το και πρόκειται για μεγάλο κύκλο εργασιών εδώ και για πολλά επαγγέλματα - οδηγούς πούλμαν, ξεναγούς, κ.α».

Η Ιταλία άλλωστε θεωρείται ισχυρό χαρτί για τους εγχώριους πράκτορες μιας και υπάρχουν καλές αεροπορικές κι ακτοπλοϊκές συνδέσεις κι οι Έλληνες περνούν εγγυημένα καλά στη γείτονα χώρα. «Περιμένουμε σε κάθε περίπτωση ανακοίνωση από αρμόδιο υπουργείο με διευκρινίσεις και για εμάς αλλά και για τους ταξιδιώτες» καταλήγει ο κος Θεολόγης.

https://www.dikaiologitika.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot