Menu
Κυριακή του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

Με βάση το Πάσχα.Εορ...

Με λαμπρότητα και φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί - 1oς στις ιπποδρομίες ο Αντώνης Ξενίκας

Με λαμπρότητα και φέτος η…

Με την παρουσία πλήθ...

Μιχάλη και Ελένη να ζήσετε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !!!

Μιχάλη και Ελένη να ζήσετ…

Σάββατο απόγευμα ενώ...

Aρκετός κόσμος στον Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου του Κεφάλα (φωτό)

Aρκετός κόσμος στον Εσπερ…

Παρά τις άσχημες κ...

Δεν τα κατάφεραν Α.Ε Δικαίου και Ηρακλής 2000

Δεν τα κατάφεραν Α.Ε Δικα…

Η Καλλιθέα γύρισε ...

Θεσσαλονικιός μαθητής έφτιαξε συσκευή για κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης, χωρίς ακτινογραφία [εικόνα]

Θεσσαλονικιός μαθητής έφτ…

Το πρόβλημα σκολίωση...

Τέλη Απριλίου και χιονίζει στα Καλάβρυτα! [εικόνες]

Τέλη Απριλίου και χιονίζε…

Αλλαγή έχει παρουσ...

Επτά χρόνια μνημόνιο και οι Έλληνες ακόμα μπερδεμένοι

Επτά χρόνια μνημόνιο και …

"Ζητούμε επισήμως ...

Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά ο εξεταστικός μαραθώνιος των υποψηφίων - Πού θα εκτοξευτούν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά …

«Φωτιά» αναμένεται ν...

Η. Καματερός: Διάλογος με φορείς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Η. Καματερός: Διάλογος με…

Συνάντηση με επαγγ...

Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα Mαυροδάφνης

Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σ…

Μέτριας Δυσκολίας ...

Κοπανάκια κοκκινιστά με πένες

Κοπανάκια κοκκινιστά με π…

Μέτριας δυσκολίας / ...

Prev Next

ΣΕΤΕ: Στο… νήμα θα κριθεί το πρόσημο το φετινό καλοκαίρι

ΣΕΤΕ: Στο… νήμα θα κριθεί το πρόσημο το φετινό καλοκαίρι
jumbo-banner

Μικρή άνοδο αεροπορικών αφίξεων, πτώση του οδικού τουρισμού και οριακή άνοδο τουριστικών εισπράξεων βλέπει για φέτος ο ΣΕΤΕ. Ετοιμάζονται επιθετικές πωλήσεις στην αγορά των early bookings για το 2017 στην Αγγλία. Ψαλιδίζονται κι άλλο οι προσδοκίες από τη ρωσική αγορά.

Την εκτίμηση πως η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2% (140-280 εκατ. ευρώ) έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση πως παραμένει η επισήμανση του Συνδέσμου ότι αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.

Προβλήματα, όπως επεσήμανε, τα οποία αναμένεται να ενταθούν εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωσε ταυτόχρονα πως το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, καθώς εκτιμάται ότι από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών που επιβλήθηκαν από φέτος θα αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις περί τα 800 εκατ. ευρώ που αφορούν αυξημένο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Σε αντιδιαστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε πως παραμένουν εκτός φορολογικού πλαισίου περί τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.) και απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων (230 εκατ. ευρώ).

Ήδη, όπως επεσήμανε, καταγράφεται ασθενέστερη ζήτηση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που μεταφέρουν και οι αεροπορικές εταιρίες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως από το 2017 οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να μειώσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους σε προορισμούς όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφερόμενος στον οδικό τουρισμό, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι κινείται αρνητικά κατά το πρώτο εξάμηνο (-8%), εξισορροπώντας την όποια αύξηση προκύπτει από τις μετακινήσεις προς τη χώρα μας με αεροπλάνο.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

Σημείωσε μάλιστα, πως τα όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά την Ελλάδα αντί για την Τουρκία ίσως είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται εξαιτίας των Τούρκων τουριστών που δεν θα έρθουν φέτος στη χώρα μας. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό πως φέτος αναμένονταν 1,2-1,3 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 1,1 εκατ. το 2015.

Τις αρνητικές επιπτώσεις από τις όποιες απώλειες τουριστικής κίνησης από την Τουρκία αναμένεται να δεχθούν κυρίως οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επεσήμανε την ίδια στιγμή πως ήταν παθητική η στάση της Ελλάδας φέτος, στην προσπάθεια να διεκδικήσει πρόσθετα μερίδια αγοράς εξαιτίας των προβλημάτων σε τουριστικές αγορές όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός επιθετικού προγράμματος στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο και θα έχει στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό έγκαιρων κρατήσεων (early bookings), με δέλεαρ ελκυστικές τιμές σε «κλειδωμένα» επίπεδα.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εκτίμησε παράλληλα πως οι αφίξεις από Ρωσία φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000-800.000, παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις του επικεφαλής του Rostourism Όλεγκ Σαφόνοφ για 1 εκατ. Ρώσους επισκέπτες.

Αναφερόμενος στις τελικές επιδόσεις που μπορεί να έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε επιπλέον το γεγονός πως περίπου 5 εκατ. Γερμανοί εκτιμάται πως δεν θα ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό (-7%), ενώ κερδισμένη από τις εξελίξεις στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες εμφανίζεται κυρίως η Ιταλία. Ιδιαίτερα η Ρώμη φαίνεται πως απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών οι οποίοι σχεδίαζαν να κατευθυνθούν στο Παρίσι και άλλαξαν τον προορισμό του ταξιδιού τους.

Σε ό,τι αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε πως ο Σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο και δύο περιοχές της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα), το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα αφορά την τρίμηνη επέκταση της περιόδου και θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επιπλέον επισκεπτών.

Κάθε ένα από τα δύο προγράμματα είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότησή τους προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζονται ήδη από τις αντίστοιχες Περιφέρειες.

euro2day.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή