Προοπτικές ανάπτυξης για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό τουρισμό μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας

Μάιος 25, 2016
jumbo-banner

ια την σημασία και τις προοπτικές του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού τουρισμού , μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού και περιφερειακής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας Όλγα Γιαρίλοβα, η εκτελεστική διευθύντρια της Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας Λομίτζε Μάγια, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας Καλούσκαγια Πάβελ Σουσλόφ, και ο διάκονος Σέργιος, γενικός διευθυντής του Προσκυνηματικού Κέντρου του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, επειδή σε ότι αφορά την πνευματική εγγύτητα των χωρών μας, στην βάση της βρίσκεται αναμφισβήτητα, ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός . Εμείς ως υπουργείο μελετάμε διαρκώς τις προτιμήσεις των Ρώσων, και πιστέψτε, είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι το ενδιαφέρον για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο. Γι αυτό τον λόγο, για μας η κατεύθυνση αυτή είναι πολύ σημαντική, είναι μια κατεύθυνση με προοπτική και μια κατεύθυνση προτεραιότητας» δήλωσε η διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού και περιφερειακής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας Όλγα Γιαρίλοβα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπήρξε η προσέγγιση της εκτελεστικής διευθύντριας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας Λομίτζε Μάγια, η οποία στις δηλώσεις της, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, μπορεί να έχει μια επιτυχή τουριστική σαιζόν φέτος, σε ότι αφορά την έλευση των Ρώσων τουριστών.

«Δεν είναι για κανέναν μυστικό ότι στη Ρωσία αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, τα εισοδήματα του κόσμου σε ρούβλια δεν αυξάνονται, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος θέλει και προτίθεται να ταξιδέψει. Σε σχέση με το ότι δημιουργήθηκε μια μοναδική κατάσταση σε σχέση με την θερινή τουριστική σαιζόν του 2016, δηλαδή το ότι οι δύο πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Ρώσους, η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν υπάρχουν γι αυτό το καλοκαίρι και ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να πάει εκεί. Για όλες τις υπόλοιπες χώρες και πρωτίστως για την Ελλάδα παρουσιάζονται νέες δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν περίφημα στην χρονιά αυτή της κρίσης, αυξάνοντας την ροή, ενός τμήματος τουλάχιστον όσων δεν μπορούν να πάνε στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα το κατάφερε αυτό, την εορταστική περίοδο του Μαΐου. Πολλοί Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες ανέφεραν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα αυξήθηκε. Δυστυχώς όμως η ζήτηση δεν διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν με την έκδοση βίζας, κάτι που το έμαθε ο κόσμος, και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια αισθητή μείωση. Και όχι μόνο σε ότι αφορά την εποχιακή ζήτηση, αλλά επειδή ο κόσμος φοβάται ότι δεν θα πάρει την βίζα του έγκαιρα. Με την επίλυση του ζητήματος με τις βίζες, την περαιτέρω προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και την δημιουργία διαφόρων τουριστικών προϊόντων.. σήμερα συζητάμε για τον προσκυνηματικό τουρισμό, είδαμε μερικές βιντεοταινίες για τις κεντρικές περιοχές της Ελλάδος, που είναι πράγματι εντυπωσιακές, ασυνήθιστες και πολύ ελκυστικές για τους τουρίστες μας, και θέλω να με πιστέψετε… Συνδυάζοντας λοιπόν αυτούς τους τρεις παράγοντες, που είναι η επίλυση των προβλημάτων με την έκδοση βίζας, η προβολή της Ελλάδας και η δημιουργία νέων προϊόντων, η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει μια σημαντική επιτυχία ως το τέλος της σαιζόν του 2016. Μόνον, όμως, εφόσον συνδυάσει αυτούς τους τρεις παράγοντες. Εάν κάτι από αυτά λείψει η Ελλάδα δεν θα έχει τόσους Ρώσους τουρίστες όσους υπολογίζει να έχει για το 2016.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας Καλούσκαγια Πάβελ Σουσλόφ , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών, είναι σημαντικός για την πολιτιστική και την πνευματική προσέγγιση των λαών μας, όπως και ότι θα έχει καλές προοπτικές.

«Το ζήτημα αυτό, είναι πολύ σημαντικό και παρουσιάζει για μας μεγάλο ενδιαφέρον. Εγώ για παράδειγμα εκπροσωπώ μια από τις ρωσικές περιφέρειες, την περιφέρεια Καλούσκαγια. Αν δούμε τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας, την δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι τουρίστες προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού, που θέλουν να επισκεφθούν τα ιερά μέρη, τα προσκυνήματα που υπάρχουν στην Κάλουγκα και αλλά πολλά στην Ρωσική Ομοσπονδία. Και το ότι σήμερα γίνεται αυτή η Διάσκεψη, είναι πολύ σημαντικό γιατί από τη μια μεριά περιμένουμε τους Έλληνες τουρίστες στο πλαίσιο του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού, και φυσικά ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκέπτεται θρησκευτικά μνημεία την Ελλάδα. Και φυσικά ελπίζουμε, ότι με την εκδήλωση αυτή, θα μπορέσουμε να κάνουμε επιχειρηματικές επαφές, συγκεκριμένες επαφές, όπως και να προωθήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού αυτό το έργο. Και αναμφίβολα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πολιτιστική και την πνευματική προσέγγιση, των λαών μας», ανέφερε ο Σουσλόφ.

Στη ερώτηση αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για το πόσοι Ρώσοι επισκέπτονται την Ελλάδα και πόσοι Έλληνες τη Ρωσία, στο πλαίσιο του προσκυνηματικού τουρισμού ο κ Σουσλόφ υπογράμμισε:

« Όχι γενικά για την χώρα(τη Ρωσία) δεν μπορώ να μιλήσω,, αλλά αν πάρουμε την περιφέρεια Καλούσκαγια τη οποία και εκπροσωπώ, προς το παρόν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό επισκεπτών, αλλά περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, λιγότεροι Ρώσοι επισκέπτονται την περιφέρεια Καλούσκαγια. Βέβαια εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο ότι οι σημερινές επαφές, οι σημερινές συνομιλίες, και η κοινή μας αντίληψη θα συμβάλλουν ώστε ο αριθμός των επισκεπτών στο πλαίσιο του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού θα αυξηθεί» ανέφερε ο Σουσλόφ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα .

Ο διάκονος Σέργιος, Γενικός Διευθυντής του Προσκυνηματικού Κέντρου του Πατριαρχείου της Μόσχας, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, στην ανάπτυξη του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού.

«Η σημασία του προσκυνηματικού τουρισμού είναι ίδια με τη σημασία που έχει η πνευματική ζωή του ανθρώπου, και στην μια χώρα και την άλλη. Γιατί το προσκύνημα είναι μέρος της πνευματικής ζωής, της ασκητικής ζωής, είναι ένα μέρος ενός συστήματος αξιών. Στην περίπτωση αυτή αντιλαμβανόμαστε τι είναι καλό και τι είναι κακό. Μορφωνόμαστε πολιτιστικά διαβάζοντας τις διδαχές των Αγίων πατέρων και καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει. Διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας, τη νεολαία μας, ετοιμάζουμε και ανθρώπους που εργάζονται μετά στην κυβέρνηση, που καθοδηγούν τον κόσμο υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας, οδηγούν τον κόσμο στον Χριστό,. Τελικά όλοι μας οδηγούμαστε στον Θεό και αυτός είναι ο σκοπός μας. Και το προσκύνημα είναι ένα από τα εργαλεία για την διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας που συμβάλλει στο να παραμείνει η κοινωνία στον δρόμο του Χριστιανικού Πολιτισμού» αναφέρει ο διακόνος Σέργιος για την σημασία του προσκυνηματικού θρησκευτικού τουρισμού ενώ για τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού μεταξύ των χωρών μας, αναφέρει:

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, και ιδιαίτερα στις επισκέψεις σε γνωστά διεθνώς προσκυνήματα και όπως έχω αναφέρει, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και στην διαφύλαξη των χριστιανικών παραδόσεων . Και πρέπει να σας πως ότι έχουμε ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για ξεναγούς και μάνατζερ τουριστικών πρακτορείων, όπως και προγράμματα υποστήριξης των πνευματικών παραδόσεων των προγόνων μας και προγράμματα που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ των λαών.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ ότι έχουμε μια παραδοσιακή επικοινωνία με τους Έλληνες ομογενείς και με τους Κοζάκους που έχουν μια στρατιωτική κουλτούρα. Και στη νότια Ρωσία , στα παράλια του Καυκάσου, στην περιοχή του Αζόφ και του Ροστόφ, οι Έλληνες ομογενείς μαζί με τους Κοζάκους βίωσαν μια δύσκολη ιστορική περίοδο πολέμων ενάντια στους ξένους κατακτητές. Σήμερα διατηρούν τις μεταξύ τους φιλικές σχέσεις , πηγαίνουν στην ίδια εκκλησία, χτίζουν μαζί εκκλησίες, έχουν στενές επαφές. Για αυτό και εμείς σκεφτόμαστε με το υπουργείο Πολιτισμού να υποστηρίξουμε αυτές τις επαφές. Εκπονούμε επίσης ένα πρόγραμμα για την λεγόμενη επαναφορά των πνευματικών παραδόσεων της ρωσικής διασποράς, ένα πρόγραμμα αμοιβαίας επικοινωνίας με όλους εκείνους τους Ρώσους που μετά την επανάσταση διασκορπίσθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην ενημερωτικές πηγές, ιδιαίτερα στις δίγλωσσες, οι οποίες συμβάλλουν στο να ενημερώνεται ο κόσμος για τα κοινά προγράμματα , αλλά και να προετοιμάζεται ώστε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι με πολιτιστικό περιεχόμενο η απλά ένα ταξίδι αναψυχής. Έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν τον τομέα αυτό, γι αυτό και σας προσκαλούμε να αναπτύξουμε μαζί τις ενημερωτικές μας πηγές, τις εκδόσεις μας και να επεξεργαστούμε κοινά προγράμματα»

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης Διάσκεψης για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20-21 Μαΐου.

Ημερησία

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot