"Κρήτη, Ρόδος και Κως πηγαίνουν πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα στη γερμανική αγορά"

Μάρτιος 17, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

«Διόρθωση» της τουριστικής κίνησης προβλέπουν για φέτος οι ξενοδόχοι μετά από άνοδο επτά ετών

Δεν συμμερίζονται οι Έλληνες ξενοδόχοι - και δη της Βόρειας Ελλάδας - την αισιοδοξία του υπουργείου Τουρισμού για νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος. Αντιθέτως εκτιμούν πως μετά από ένα ανοδικό «σερί» επτά ετών, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (του Λονδίνου και πολύ πρόσφατα του Βερολίνου και της Μόσχας) και τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις ο ελληνικός τουρισμός το 2019 αναμένεται να κινηθεί «διορθωτικά» και εκφράζουν συγκρατημένη μόνο αισιοδοξία για επίτευξη - στην καλύτερη περίπτωση - της περσινής (2018) κίνησης. Ειδικότερα οι θερινοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας καταγράφουν μειώσεις στην ζήτηση από Γερμανία και κατά περίπτωση σταθερότητα ή μειώσεις από τη Ρωσία, αλλά προσβλέπουν σε αναπλήρωση των απωλειών από τους οδικούς τουρίστες των βαλκανικών χωρών.

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική, όπως επισημαίνει στη "ΜτΚ" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ.Γρηγόρης Τάσιος, "ξεκινάει με δύσκολο Μάιο. Από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο δείχνει η σεζόν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να μπορεί να πιάσει τα περσινά νούμερα και υπάρχει "μάχη" τιμών μέσω προσφορών. Η Βρετανία βρίσκεται σε δύσκολη περίοδο, λογο της ανασφάλειας του brexit, ενώ η Ρωσία δείχνει να είναι σταθερή όπως πέρυσι. Όσον αφορά, δε, το Πάσχα, η κίνηση από τα Βαλκάνια είναι μέτρια. Γενικά αναμένουμε μια χρονιά, όπου χρειάζεται ψυχραιμία στις τιμές και υπομονή".

Όσον αφορά τη γερμανική αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ επισημαίνει πως πριν μεταβεί στο Βερολίνο για την έκθεση ITB ήταν πολύ πιο συγκρατημένος για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, όσον αφορά τις προκρατήσεις. Στην έκθεση όμως υπήρξε μια ισχυρή προσέγγιση από τους tour operators, ασφαλώς μεν για βελτίωση κάποιων τιμών σε κάποιες περιόδους της σεζόν, αλλά και διαπιστώθηκε θετικό κλίμα. "Φαίνεται ότι η χρονιά θα πάει σε last minute κρατήσεις, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό - last minute κρατήσεις που φαίνεται επίσης ότι μπορούν να διορθωθούν ακόμη περισσότερο με τις τιμές, ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου".

"Νομίζω ότι η Ελλάδα δίνει το στίγμα ότι η Γερμανία είναι σταθερή απέναντί της και νομίζω ότι αυτό θα το δούμε τελικά και σαν συνολικό αποτέλεσμα. Κρατάμε για τη σεζόν ότι εάν έχουμε τα ίδια νούμερα με το 2018 τότε πράγματι είμαστε ευχαριστημένοι. Βέβαια εμείς μιλάμε μόνο για τα ξενοδοχεία και όχι για τις συνολικές αφίξεις, καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό κομμάτι διανυκτερεύσεων", σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει. "Κρήτη, Ρόδος και Κως πηγαίνουν πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα στη γερμανική αγορά, σε σύγκριση με τη Βόρεια Ελλάδα - Χαλκιδική, Πιερία Θάσο - όμως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η οδική πρόσβαση, όπου οι Βαλκάνιοι είναι σταθερή αξία για τουλάχιστον 110 ημέρες. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι η αγγλική αγορά, παρόλες τις δυσκολίες του ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία, φαίνεται ότι στηρίζει πάλι τον προορισμό που λέγεται Ελλάδα, με διαφοροποιήσεις βέβαια από προορισμό σε προορισμό, αλλά κρατάμε κυρίως ότι έχουμε ένα πολύ θετικό κλίμα".

Πιερία

Υστέρηση στις προκρατήσεις από Γερμανία καταγράφει η Πιερία, σύμφωνα με την πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά, με τη μείωση να κυμαίνεται τόσο από τη γερμανική, όσο και από τις υπόλοιπες αγορές στο 10%. Η κλιματική αλλαγή με τις ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σημειώνει η κα. Ξυπτερά, κρατά στις πατρίδες τους πλέον αρκετούς Ευρωπαίους που παλιά ταξίδευαν τα καλοκαίρια και σε συνδυασμό με την ανάκαμψη-επαναφορά σε ανοδικούς ρυθμούς της Τουρκίας συντελεί στην παραπάνω εικόνα, μαζί με την αδυναμία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να είναι ανταγωνιστικές σε τιμές έναντι ομοειδών επιχειρήσεων άλλων χωρών, λόγω της υπερφορολόγησης. Η Πιερία ευελπιστεί πάντως να αναπληρώσει τις μειώσεις από τις οδικές Αφίξεις από Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, αν και σήμερα υπάρχει μείωση των προκρατήσεων και από αυτές τις αγορές, ενώ η βρετανική αγορά – αν και δεν αποτελεί βασικό «αιμοδότη» της περιοχής - κινείται ικανοποιητικά και η ρωσική κινείται καθοδικά.

Θάσος

Η Θάσος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρι Παρασχούδη, αναμένει μείωση των αεροπορικών αφίξεων από Γερμανία, Βρετανία και Ρωσία κατά περίπου 20%, ενώ το 2018 είχε καταγράψει αύξηση αεροπορικών αφίξεων (με πτήσεις τσάρτερς στο αεροδρόμιο Καβάλας). Επειδή,όμως, τα δυο τρίτα των πελατών της έρχονται οδικώς από τα Βαλκάνια – κύρια «δεξαμενή» είναι η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια – ευελπιστεί να αναπληρώσει τις απώλειες αεροπορικών αφίξεων με οδικές.

Η χρονιά, σημειώνει ο κ. Παρασχούδης στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ.Τάσιο, προσανατολίζεται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία η «διόρθωση» να είναι μικρή και ελεγχόμενη και δυστυχώς οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να κάνουν τις πολιτικές τιμών που έκαναν το 2012-2013, καθώς τότε δεν υπόκεινταν σε ΕΝΦΙΑ, ούτε υπήρχε ο φόρος διανυκτέρευσης, ούτε ήταν τόσος ψηλός ο ΦΠΑ.

Όμιλος Μουζενίδη

Παρά πάντως την όποια διαφαινόμενη μείωση από τη ρωσική αγορά, που αναμένουν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας, η συνολική τουριστική κίνηση από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τη γύρω περιοχή – δηλαδή από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν κ.α. – προς την Ελλάδα, όπως επισήμανε στη "ΜτΚ" ο Γενικός Διευθυντής της αλυσίδας «Bomo Hotels» του Ομίλου Μουζενίδη, κ.Χρήστος Ζαγγογιάννης, είναι ανοδική φέτος κατά 20-21%, με μέσο όρο διαμονής των επισκεπτών από τις εν λόγω χώρες επτά έως δέκα ημέρες.

Υπό τη διαχείριση της αλυσίδας «Bomo Hotels» του Ομίλου Μουζενίδη τελούν στη Βόρεια Ελλάδα έξι ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, δύο στην Πιερία και ένα στην Καβάλα, ενώ έχει παρουσία επίσης στην Αττική, την Εύβοια και την Κρήτη.

https://makthes.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot