Menu
Δύο υπουργικές αποφάσεις - σταθμός στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δύο υπουργικές αποφάσεις …

Υπουργείο Παιδείας...

Πόσο αξίζει το ακίνητό σας; Νεα εφαρμογή από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων!

Πόσο αξίζει το ακίνητό σα…

Ηρθε το Μητρώο Αξι...

Τα τρομερά κορίτσια του ελληνικού μπάσκετ: Στους 4 η Εθνική Ελλάδος! (βίντεο)

Τα τρομερά κορίτσια του ε…

Η Εθνική Γυναικών ...

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου: ενημερωτική εκδήλωση στην Κω, με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Φώτη Κουρμούση

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου:…

Το Επιμελητήριο Δω...

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου εγκαλεί το Δήμο Κω γιατί προχώρησε στον έλεγχο mantoux στα παιδιά των νηπιαγωγείων της Κω!!

Ο Διοικητής του Νοσοκομεί…

Από το Γραφείο Τύπ...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Κω στις 26/06 με 34 θέματα ημερήσιας διάταξης

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Κω στ…

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ Τ...

Ελ. Κουντουρά: Πετύχαμε υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό

Ελ. Κουντουρά: Πετύχαμε υ…

Στη δυναμική ανάπτυξ...

Στα 500 ευρώ το ελάχιστο κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου

Στα 500 ευρώ το ελάχιστο …

Σε τουλάχιστον 500...

Γ. Μουζάλας: Tα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής προσφύγων

Γ. Μουζάλας: Tα νησιά μας…

«Από την ημέρα υπογρ...

«Η αξιοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, όταν δουλεύουμε με όραμα, σχέδιο, αφοσίωση»

«Η αξιοποίηση των Προγραμ…

Πλήθος κόσμου παρακο...

Με τρία πλωτά ασθενοφόρα εξοπλίζεται το Λιμενικό- Θα δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Με τρία πλωτά ασθενοφόρα …

Τις τεχνικές λεπτομέ...

Πανελλαδικές: Στις 30 Ιουνίου οι βαθμοί

Πανελλαδικές: Στις 30 Ιου…

Την Παρασκευή 30 Ιου...

Prev Next

Αλ. Τσίπρας ή Ανδρ. Ανδρεάδης... θα κερδίσει το τουριστικό στοίχημα;

Αλ. Τσίπρας ή Ανδρ. Ανδρεάδης... θα κερδίσει το τουριστικό στοίχημα;
jumbo-banner

Το κλίμα στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την περασμένη Πέμπτη το βράδυ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς το κοινό που αποτελείται από τα μέλη του ΣΕΤΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του συνδέσμου, είχε προηγηθεί εκείνη του προέδρου του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδη, ο οποίος επανέλαβε την ανησυχία ότι το 2016 θα κλείσει τελικώς με χαμηλότερα νούμερα σε σχέση με το 2015. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν να προκαλέσει τον κ. Ανδρεάδη να βάλουν ένα στοίχημα: δείπνο με θέα την Ακρόπολη εφόσον τα νούμερα παρουσιάσουν νέα άνοδο. Ο κ. Ανδρεάδης, μέσω Twitter, αποδέχθηκε το στοίχημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να το χάσω».

Για να κερδίσει το στοίχημα, όμως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα αρκετές συνιστώσες που επηρεάζουν αυτή τη στιγμή αρνητικά την πορεία των κρατήσεων και προκαλούν ανησυχίες. Το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς τώρα πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων από το εξωτερικό, ενώ η ιδιαιτερότητα του 2016 είναι ότι πολλοί τουρίστες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου και των τρομοκρατικών επιθέσεων θα επιλέξουν τον προορισμό τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι θεωρήσεις visa
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι κατά πόσον θα καταφέρει να ανακάμψει η ρωσική αγορά. Το 2015 η πτώση των αφίξεων έφθασε κοντά στο 50% και οι Ρώσοι τουρίστες ήταν μόλις 513.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι άσχημες ρωσο-τουρκικές σχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα, κάτι που φάνηκε την περίοδο του Πάσχα. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε έντονα και το πρόβλημα που όλοι περίμεναν ότι θα εμφανιστεί, αλλά δεν είχε γίνει η αντίστοιχη προετοιμασία και δεν ήταν άλλο από τις καθυστερήσεις στις θεωρήσεις visa των Ρώσων τουριστών, δεδομένου κιόλας ότι πλέον υπάρχει η απαίτηση για βιομετρικά στοιχεία.

Οι ουρές στα προξενεία της Ελλάδας στη Ρωσία ήταν τεράστιες πριν από μερικές εβδομάδες δημιουργώντας άσχημη εικόνα, ενώ μία ενημέρωση του visa center που ανέφερε ότι απαιτούνται 10 ημέρες για τη θεώρηση visa επέτεινε το πρόβλημα. Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και ότι αυτή τη στιγμή στη Μόσχα απαιτούνται 7 ημέρες και στην Αγία Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ μόλις 2 ημέρες. Επιπλέον, το πλάνο του υπουργείου Εξωτερικών προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου το προσωπικό που ασχολείται με τις θεωρήσεις visa θα ενισχυθεί, θα δημιουργηθούν 4 «μικρά» visa center σε πόλεις της Ρωσίας και ο στόχος είναι σε ημερήσια βάση να εκδίδονται 5-7 χιλιάδες θεωρήσεις visa.

Πάντως, η δήλωση του προέδρου της Rostourism, Όλεγκ Σαφόνοφ στο πρόσφατο ελληνο-ρωσικό τουριστικό φόρουμ ότι οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν να φθάσουν φέτος το 1 εκατ. είναι αρκετά ενθαρρυντικός παράγοντας.

Σταθερότητα
Ακόμη μία σημαντική παράμετρος είναι η εικόνα της χώρας όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Η συμφωνία με τους δανειστές θεωρείται ότι θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί η αίσθηση στους τουρίστες ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται με τις ροές των προσφύγων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε προχθές ότι έχει ξεκινήσει η μεταφορά των προσφύγων από τον Πειραιά και ότι οι ροές στα νησιά έχουν περιορισθεί και είναι πλέον ελεγχόμενες. Το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτές οι εξελίξεις θα περάσουν και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα.

Οδικές αφίξεις
Ένα άλλο θέμα είναι κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει τη φετινή χρονιά να προσελκύσει τουρίστες από αγορές που δεν χαρακτηρίζονται παραδοσιακές. Τέτοια παραδείγματα είναι η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Κίνα. Κινήσεις υπάρχουν αρκετές τους τελευταίους μήνες και αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι κατά πόσον φέτος θα συνεχιστεί η άνοδος που παρατηρήθηκε πέρσι στις οδικές αφίξεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η αύξηση αυτή ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τις περσινές επιδόσεις - ρεκόρ.

Αφίξεις
Η περσινή χρονιά έκλεισε με τις αφίξεις τουριστών να φθάνουν στα 26,1 εκατ. και τα έσοδα τα 14,1 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι το 2016 οι αφίξεις μπορούν να φθάσουν στα 27 εκατ. και τα έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, επιδόσεις που αποτελούν νέο ρεκόρ. Όμως, στις αρχές Μαΐου ο ΣΕΤΕ άλλαξε την εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τα νούμερα να κλείσουν χαμηλότερα σε σχέση με το 2015.

imerisia.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή