Τουρκικός τουρισμός: 9 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Φεβρουάριος 24, 2016
jumbo-banner
Πακέτο στήριξης του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας, που ανέρχεται σε 87 εκατ. δολάρια και εμπεριέχει μηχανισμούς για την αναδιάρθρωση των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Νταβούτογλου, η κυβέρνηση θα μεταθέσει τις πληρωμές του κλάδου στα 97,6 εκατ. δολάρια, ρυθμίζοντας την αποπληρωμή των χρεών των τουριστικών επιχειρήσεων σε δόσεις.Τα κόστη αυτά θα καλυφθούν με διαθέσιμο προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να μη προκληθεί επιπλέον επιβάρυνση στην οικονομία, είπε.Οι δυσχερείς σχέσεις με τη Ρωσία, η αστάθεια με γειτονικές περιοχές της χώρας και ο φόβος της τρομοκρατικής απειλής, δεν πρέπει να μετατρέψουν τον τουρισμό σε εργαλείο κυρώσεων, τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση ανέπτυξε σχέδιο 9 αντισταθμιστικών μέτρων για τους παίκτες στον τουρισμό, το οποίο, όπως είπε, θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα.
Το πρώτο εξ αυτών διασφαλίζει οικονομική στήριξη ανά πτήση στα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία τα οποία διοχετεύουν τουρίστες στη χώρα έως και τις 31 Μαϊου, χωρίς να θέτει περιορισμό στον αριθμό των χωρών προέλευσης των πτήσεων. Αντίστοιχη στήριξη είχε δοθεί στις πτήσεις τσάρτερ το 2015 για μόνο 8 χώρες.Το δεύτερο μέτρο θα εξασφαλίσει στα μεγαλύτερα πρακτορεία, που προσελκύουν περισσότερους από 400.000 τουρίστες στη χώρα, δανεισμένο έως 100.000 λίρες. Αυξήσαμε τον αριθμό των χωρών-πηγών για αυτά τα πρακτορεία σε 26 φέτος από 13 πέρυσι, είπε ο κ. Νταβούτογλου.
Το τρίτο μέτρο δίνει την ευκαιρία στις τουριστικές εταιρίες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.Το τέταρτο μέτρο προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θαλάσσιου τουρισμού που διαθέτουν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισμού θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα κίνητρα που προσφέρει το υπουργείο Οικονομίας. Κάθε εγκατάσταση θαλάσσιου τουρισμού θα αντιμετωπίζεται ως κατάλυμα και στην περίπτωση νέων επενδύσεων θα της προσφέρονται κίνητρα.
Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση έφερνε πέρυσι τουλάχιστον 750.000 δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα στη χώρα, θα αντιμετωπιζόταν ως εξαγωγέας, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και το 2009, όμως το όριο τότε ήταν στο 1 εκατ. δολάρια. Τέτοιες εγκαταστάσεις θα επωφεληθούν από δάνεια της Eximbank.Το έκτο μέτρο δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες του κλάδου που διαθέτουν πράσινα πιστοποιητικά λειτουργίας να καταβάλλουν τις χαμηλότερες χρεώσεις σε νερό, λύματα και στερεά απόβλητα.
H κυβέρνηση επίσης θα δώσει τη δυνατότητα στους παίκτες του κλάδου να μεταθέσουν τις πληρωμές ενοικίων φέτος σε 3 δόσεις.
tornosnews.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot