Τουρισμός: Τα «καμπανάκια» από τα στοιχεία της ΤτΕ για το '16 και οι... ελπίδες

Απρίλιος 22, 2016
jumbo-banner

Για «καμπανάκια» που.. .δυναμώνουν, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, κάνουν λόγο πλέον οι τουριστικοί φορείς, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι ο χρόνος που χάνεται καθημερινά για την πραγματική οικονομία και την αγορά, δεν επιστρέφεται, ούτε αναπληρώνεται.

«Η ζημιά, παγιώνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά από μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ευελπιστώντας ότι το κλίμα θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες και ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο. Για θετική αποτίμηση στο τέλος της σεζόν εφέτος έκανε λόγο από την πλευρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, μιλώντας στην εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια να πληγεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο έρχεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθές ο ΣΕΤΕ αναφορικά με τις αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του έτους: Οι συνολικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου φθάνουν τις 881 χιλ. (361 χιλ. για το μήνα Μάρτιο), έναντι 814 χιλ. αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2015 (325 χιλ. πέρυσι το Μάρτιο), με μία άνοδο 8,2% στο σύνολο.

Ένα δεύτερο, καινούργιο ενθαρρυντικό στοιχείο έρχεται από τη Ρωσία (σ.σ. η οποία είχε μεγάλη πτώση πέρυσι ως προς τις αφίξεις στη χώρα μας, με ένα νούμερο περί τις 510 χιλ. επισκεπτών), αφού, όπως προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις των τουριστικών φορέων με Ρώσους tour operators, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τη ρωσική αγορά, με μεγάλο ζητούμενο ωστόσο την επαρκή χορήγηση βίζας. Τα μηνύματα από τη Ρωσία έκαναν μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να δηλώσει ότι είναι εφικτός- υπό προϋποθέσεις- ο στόχος για 900 χιλ. αφίξεις το 2016.

Τα νούμερα της ΤτΕ

Στον αντίποδα, μέχρι στιγμής, τα επίσημα νούμερα που δημοσιοποίησε χθές η Τράπεζα της Ελλάδας από το ξεκίνημα του 2016, επιβεβαιώνουν ότι η εφετινή χρονιά δε θα είναι και τόσο εύκολη για τον κλάδο που ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του μέσα στην κρίση.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 295 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 15,8% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 143 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 αυξήθηκαν κατά 6,9% και διαμορφώθηκαν στα 148 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 24,6% και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,1%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, αύξηση κατά 3,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2% και διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ. Μόνο για το Φεβρουάριο του 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τα νούμερα των τουριστικών εισπράξεων σε σύγκριση με αυτά του 2015 έκαναν μάλιστα τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλ. Βασιλικό να κάνει το... δηκτικό σχόλιο μέσω twitter, ότι είναι ...σαφής η απόδοση της υπερφορολόγησης του κλάδου: «Μπορούμε και πιο ....χαμηλά με ΦΠΑ 24%!!!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, μειώθηκε κατά 11% και έπεσε κάτω από το 1 εκατ. ευρώ (992 χιλ. ταξιδιώτες), έναντι 1.115 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στις 563 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 15,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκαν στις 430 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,7%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 23,6%. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σχετικά σταθερές και διαμορφώθηκαν στις 70 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2,2% και διαμορφώθηκαν στις 23 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10,2% και διαμορφώθηκαν στις 59 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40,3% και διαμορφώθηκαν στις 10 χιλ. ταξιδιώτες και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 22,9% και διαμορφώθηκαν στις 29 χιλ. ταξιδιώτες.

Η εισερχόμενη κίνηση μόνο για το Φεβρουάριο του 2016 διαμορφώθηκε στις 433 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

newmoney.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot