ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ: Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Κω

Οκτώβριος 16, 2014
jumbo-banner
Το ζήτημα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μαζί με το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας με δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στους κρυφούς όρους της παραχώρησης σε ιδιώτη (και του αεροδρομίου της Κω) για 30 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για 50 χρόνια περιλαμβάνεται και η επιδότηση του  με το ποσό των 14,50 έως 20 ευρώ για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από το αεροδρόμιο. Το ποσό αυτό θα προστίθεται στην τιμή του εισιτηρίου. Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου. Αυτός ο κεφαλικός φόρος μετά την πάροδο πενταετίας ισχύος του αναμένεται να μονιμοποιηθεί.

Γνωρίζοντας την κίνηση του αεροδρομίου της Κω (περίπου 1.000.000 αναχωρήσεις) αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από αυτό το φόρο δε θα χρηματοδοτήσει μόνο τα έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Κω. Θα χρηματοδοτήσει και το κόστος αγοράς-χρήσης από τον ιδιώτη επενδυτή, η δε μονιμοποίηση του φόρου στο εισιτήριο θα λειτουργεί σαν πληρωμή ενοικίου από εμάς προς τον ιδιοκτήτη.

Συνεπώς εμείς θα πληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, εμείς θα πληρώσουμε την αγορά από το νέο ιδιοκτήτη, εμείς θα πληρώνουμε και ενοίκιο-κεφαλικό φόρο για τη χρήση του.
Τι έχει δείξει όμως η έως τώρα εμπειρία ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων;
Χωρίς κανένας να εγγυάται ότι με τη ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός, το σίγουρο είναι ότι το κόστος για τον επιβάτη θα αυξηθεί. Πολλές εταιρείες θα εγκαταλείψουν ένα ακριβό αεροδρόμιο της Κω, όπως άλλωστε έγινε με το Ε. Βενιζέλος.

Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες στον τουρισμό του νησιού μας.
Ταυτόχρονα η ύπαρξη μεγάλης έκτασης του Δημοσίου επιφανείας 212 στρεμμάτων σε παράπλευρη θέση του αεροδρομίου, η οποία έχει επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ για πώληση, μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι προγραμματίζεται κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρο τύπου MALL. Η δημιουργία ενός τέτοιου συγκροτήματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ήδη αιμορραγούσες από το all inclusive εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού μας. Αυτό έχει ήδη συμβεί όπου έχουν δημιουργηθεί τέτοια εμπορικά κέντρα.
 
Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων που προωθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αναδεικνύει το τεράστιο σκάνδαλο της εκχώρησης (με πληρωμή από εμάς) σε ιδιώτες  της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αποκαλύπτεται έτσι ότι τελικός στόχος του ξεπουλήματος δεν είναι ούτε καν η συγκέντρωση χρημάτων (όπως μας λένε) για την εξόφληση του χρέους της χώρας.
Στόχος είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας του Δημοσίου ακόμη και με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο. Ενημερώνουμε ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι όμιλοι είναι:
1)   VINCI (Γαλλία) – Ελλάκτωρ (Μπόμπολας)
2)    Fraport (Γερμανία ) - Κοπελούζος
3)    CASA (Αργεντινή) – ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος)
 
                            Γραφείο Τύπου
                             ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ    

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot