Στο Greek@Sheraton με τον Μάρκο Τζαμάλη, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Ιούλιος 18, 2014
jumbo-banner
To Sheraton Rhodes Resort είναι ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο από αρχιτεκτονικής άποψης, με προνομιακή θέση μιας και βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα μακριά από τον θόρυβο και την ένταση, μπροστά στον κόλπο της Ιξιάς, με πανοραμική θέα στην παραλία και στο εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Ρόδου.


Ο Μάρκος Τζαμάλης, Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, μας υποδέχτηκε στο lobby που βρίσκεται στον 7ο όροφο και μας ξενάγησε στους άνετους χώρους του ξενοδοχείου, με τους πλούσιους εξωτικούς κήπους, τις πισίνες, το συνεδριακό κέντρο, αλλά και το Link@Sheraton και το Sheraton Fitness, μοναδικές υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου Sheraton. Ο Μάρκος Τζαμάλης κατάγεται από την Κω και συνεργάζεται με την εταιρία Starwood, η οποία διαχειρίζεται το Sheraton Rhodes Resort. Ανέλαβε την διεύθυνση του ξενοδοχείου στη Ρόδο τον Μάρτιο του 2014. Έχει επίσης εργαστεί για μεγάλες εταιρείες όπως η Hard Rock Café (Φιλιππίνες), η Hilton, η Hyatt και η Grace στην οποία ήταν διευθυντής λειτουργίας για την Μεσόγειο.
Σπούδασε hotel management στην Ελβετία ενώ δούλευε από 10 χρονών σε πρακτορείο ταξιδίων τα καλοκαίρια. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Σπούδασα hotel management γιατί ήθελα να μάθω, να αποκτήσω παιδεία πάνω στον τουρισμό: δεν είχα στο μυαλό μου τότε ότι θα έκανα καριέρα σαν στέλεχος ή ότι θα γινόμουν διευθυντής. Αρχικά, ήθελα να σπουδάσω μηχανικός αεροσκαφών στο Κεμπέκ του Καναδά, αλλά δυστυχώς δεν ήμουν καλός στη Φυσική και στη Χημεία. Την απόφαση να σπουδάσω στην Ελβετία hotel management, την πήρα στην Α΄Λυκείου«

Δυναμικός και αεικίνητος, φαίνεται ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, με την παρουσία του να είναι εντυπωσιακή σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι αντιμετωπίζει τα πάντα με απόλυτο έλεγχο, τη σιγουριά που χαρακτηρίζει έναν διευθυντή αλλά και την αγάπη και την φροντίδα στους χώρους και στο προσωπικό, ενός πραγματικού οικοδεσπότη. Μετά την ξενάγηση δειπνήσαμε στο εστιατόριο Greek@Sheraton πάνω στην ώρα για να απολαύσουμε τη θέα ενός μαγευτικού ηλιοβασιλέματος.

Που πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση και ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο του τουρισμού;
Με τον τουρισμό να είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας στην Ελλάδα – στη Ρόδο και την Κω, στα περισσότερα νησιά, η μεγαλύτερη εισροή χρημάτων προέρχεται από τον τουρισμό – γιατί δεν υπάρχει πανεπιστήμιο αποκλειστικά για τον κλάδο του τουρισμού;

Πως αποκτούμε εξειδικευμένη γνώση για τον τουρισμό;
Κάποια στιγμή, συζητώντας με τον διευθυντή ξενοδοχείου πολυεθνικής εταιρείας στη Βαρκελώνη, μου είχε πει ότι «στην Ελλάδα δεν θα βγάλετε ποτέ σοβαρά στελέχη για τον τουρισμό». Είχα στενοχωρηθεί αφάνταστα με το σχόλιο του, και είχα αντιδράσει λίγο επιθετικά απέναντι του, ρωτώντας τον, για ποιο λόγο το είπε αυτό.
Μου απάντησε λέγοντας «Έχετε 6 μήνες λειτουργίας και κανένα στέλεχος δεν μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί μέσα σε 6 μήνες, άρα πρέπει να φύγει εκτός Ελλάδος…» Επίσης, με ρώτησε τι δουλειά επέλεξαν οι 5 καλύτεροι συμμαθητές μου και όταν του απάντησα δικηγόροι, γιατροί και συμβολαιογράφοι, σχολίασε ότι «όταν οι Έλληνες δεν ασχολούνται με έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας, δείχνει ότι δεν είναι προτεραιότητα τους ο τουρισμός».
Νομίζω λοιπόν, ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε εξειδικευμένα τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών του.

Πώς αναλύετε την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια;
Τα νούμερα είναι πάρα πολύ ωραία και μπορείς να τα «διαβάσεις» όπως θέλεις και από τις δυο πλευρές ή και από τις τρεις πλευρές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν έρευνες κάποιων εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, δημοσιεύουν στατιστικά με 300% αύξηση σε κάποιες εθνικότητες και νομίζει κάποιος ότι θα πλημμυρίσει η Ελλάδα, αλλά όταν κοιτάξεις τα επιμέρους στοιχεία αντιλαμβάνεσαι ότι από την συγκεκριμένη εθνικότητα έρχονταν 150 άτομα και με την αύξηση θα έρθουν 400 άτομα. Όντως, θα έχει αύξηση φέτος ο τουρισμός, στο τέλος της σαιζόν όμως θα φανεί αν τα νούμερα είναι ικανοποιητικά, δηλαδή αν θα μείνουν χρήματα στους ξενοδόχους και στην αγορά

Τι χρειάζεται ένας τουριστικός προορισμός για να αναπτυχθεί;
Η φιλοσοφία της Starwood είναι ότι προσπαθούμε να παρέχουμε συγκεκριμένου επιπέδου υπηρεσίες και να διαπραγματευόμαστε την υπηρεσία και όχι την τιμή, γιατί αν διαπραγματευτούμε την τιμή θα ασχολούμαστε μόνο με τα νούμερα.
Είναι το χειρότερο μου όταν με ρωτάνε: “Είσαι γεμάτος;” Αυτό δεν παίζει ρόλο, γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε γεμάτοι με χαμηλές τιμές, αλλά να κρατάμε την υπηρεσία υψηλή. Και υψηλή υπηρεσία σημαίνει κόστος και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Θεωρώ μεγάλο προτέρημα για τη Ρόδο να υπάρχει μια εταιρεία σαν την Starwood στο νησί, μια εταιρεία που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί εδώ, γιατί θεωρεί την Ρόδο έναν πολύ καλό προορισμό. Το θέμα των τιμών έχει σχέση και με το πώς αναπτύσσεται ο προορισμός.
Η ανάπτυξη του προορισμού έχει πολλά παρακλάδια και ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε ο προορισμός να παρέχει υπηρεσίες στον κλάδο του τουρισμού.
Η Ρόδος είναι κοσμοπολίτικο νησί εδώ και πολλές δεκαετίες: νομίζω μαζί με την Κέρκυρα ήταν τα πρώτα νησιά σε αυτό το επίπεδο.
Το που τον φτάσαμε τον προορισμό είναι μια άλλη συζήτηση και βάζω μέσα και εμάς όλους. Ο προορισμός χαρακτηρίζεται από πολλούς παράγοντες και είναι λάθος να νομίζουμε ότι την ανάπτυξη του, την δημιουργεί μόνο το κράτος ή κάποιοι φορείς ή οι τοπικές αρχές.

Εμείς, σαν κάτοικοι οποιουδήποτε τουριστικού προορισμού, τι έχουμε κάνει σε επίπεδο υποδομών και παροχής υπηρεσιών;
Ναι, το κράτος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι επίσης βασικό να αναλογιστούμε τι κάνουμε όλοι εμείς, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, για αυτές τις 200 μέρες που λειτουργούμε και εργαζόμαστε;
Σαν ξενοδοχείο και σαν φιλοσοφία, είμαστε ανοικτοί και στην τοπική κοινωνία και επιθυμούμε να μας επισκέπτονται χρησιμοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας. Έχουμε 3 εστιατόρια με κουζίνα που κυμαίνεται από παραδοσιακές ελληνικές μέχρι διεθνείς γεύσεις, με την επιμέλεια του Executive Chef μας, Ξενοφώντα Πολύμερου. Το Mediterraneo, που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πισίνα και μέσα στους εξωτικούς κήπους του ξενοδοχείου, για πιο casual γεύματα, με μοντέρνα Μεσογειακή κουζίνα και έμφαση στα ντόπια συστατικά εποχής.
Το εστιατόριο L’Onda, με αυθεντική Ιταλική κουζίνα εμπλουτισμένη με μία σύγχρονη προσέγγιση, με επιλεγμένα φρέσκα υλικά από καταξιωμένους παραγωγούς. Και το Greek@Sheraton, το νέο μας εστιατόριο στο οποίο βρισκόμαστε και τώρα, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου, με «μια συλλογή ελληνικών πιάτων για μια συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία με θέα το Αιγαίο».
Και τα τρία εστιατόρια είναι ανοικτά σε όλους όσους επιθυμούν να έρθουν και να απολαύσουν τις γεύσεις που προσφέρουν.
Υποδεχόμαστε αρκετό κόσμο εκτός ξενοδοχείου, παρότι πολλοί θεωρούν ότι οι υπηρεσίες μας είναι μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου.
Προσπαθούμε να περάσουμε στην κουλτούρα και στην φιλοσοφία του Έλληνα, την επιλογή να γευματίζει ή να επιλέγει για την νυχτερινή του έξοδο ένα ξενοδοχείο με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αυτό χτίζεται σιγα-σιγά και γι” αυτό έχουμε ξεκινήσει διάφορες ενέργειες, ώστε ο κόσμος της Ρόδου να γνωρίσει τις υπηρεσίες του Sheraton Rhodes Resort να αισθανθεί άνετα για να απολαύσει τους χώρους του και την ατμόσφαιρα που προσφέρουμε.


*Η φωτογραφία του κ.Τζαμάλη είναι από τον Χρήστο Φωτούδη Art&Movie
Κατερίνα Σταματελοπούλου επιμέλεια άρθρου
Σπούδασε Λογιστική - Marketing. Πρόσφατα, Διοίκηση Αποτελεσματικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο πρόγραμμα elearning του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πιστεύει στη δια βίου μάθηση και μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα elearning, ασχολείται με το flust.gr, με τη διαχείριση ιστοσελίδων, τα social media και P2P Interaction facilitation.

Πηγή: flust.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot