Ούτε αγωγός, ούτε Ρώσοι τουρίστες

Ιούλιος 23, 2015
jumbo-banner

Μακρινό όνειρο, μετά τον αγωγό φυσικού αερίου, φαίνεται ότι αποτελούν- για φέτος τουλάχιστον- και οι Ρώσοι τουρίστες, με τις απώλειες από τη ρωσική αγορά να είναι μέχρι στιγμής πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Είναι μάλιστα ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών, σύμφωνα με τα οποία στο πεντάμηνο οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 61,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τους 56 χιλ. τουρίστες μόλις, ενώ αντίστοιχα και τα έσοδα κατέγραψαν βουτιά 58,0% και διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Αν και η περίοδος μέχρι το Μάιο δεν είναι καθοριστική για την πορεία της ρωσικής κίνησης, δεδομένου πως ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών καταφθάνει από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, τα πρώτα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις φετινές επιδιώξεις από την αγορά της Ρωσίας και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ενδεικτικά της σημαντικής μείωσης που θα εμφανίσει η τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία.

Συμπληρώνουν μάλιστα πως τις προηγούμενες δύο χρονιές (οι καλύτερες από πλευράς ρωσικής ζήτησης), οι τουρίστες είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές Απριλίου. Φορείς του τουρισμού θεωρούν επίσης πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιστραφεί το κλίμα σε ότι αφορά τους Ρώσους τουρίστες, καθώς στην υστέρηση των κρατήσεων έρχεται να προστεθεί η αύξηση στον ΦΠΑ στην εστίαση.
Από την άλλη όμως, υπάρχει και η αισιοδοξία πως οι προσφορές που γίνονται από πολλά ξενοδοχεία και πρακτορεία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα ελληνικά πακέτα, προκειμένου να τονωθεί η τουριστική ζήτηση, ίσως καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ρώσων ταξιδιωτών. Εντούτοις το ζήτημα της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ρουβλιού είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας: αν και η ισοτιμία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι το Δεκέμβριο (1 ευρώ προς 62 ρούβλια αντί 1 προς 80 που είχε φτάσει στα τέλη του 2014), πέρσι τον Ιούλιο ήταν 1 προς 45. Οι ελπίδες πάντως δεν είναι πολλές, αφού η μείωση της ρωσικής κίνησης είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από την αρχή της χρονιάς και στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 30%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ένας ακόμη tour operator της Ρωσίας, ο Gold Line, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την αναστολή των δραστηριοτήτων του από τις 16 Ιουλίου, λόγω αδυναμίας να εφαρμόσει το τουριστικό του πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος tour operator με έδρα τη Μόσχα είχε μεταξύ άλλων και προγράμματα για την Ελλάδα και το γεγονός αυτό δείχνει πως η τουριστική αγορά της Ρωσίας δεν έχει ακόμη “συνέλθει”.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot