×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR

Απρίλιος 22, 2014
jumbo-banner

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, με θέμα «Πώς μπορούν –ή θα μπορούσαν- οι νέες Ευρωπαϊκές Πολιτικές να βοηθήσουν τα νησιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες», το οποίο συνδιοργανώνει η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» στο ξενοδοχείο Rodos Palace στις 22 και 23 Απριλίου.

Μετά την ομόφωνη εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Νήσων της CPMR, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, έθεσε το πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στην ομιλία του τονίζοντας την σημασία του ΕΣΠΑ ως αποκλειστικής πηγής πόρων για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου κατέκτησε την πρώτη θέση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων αναλαμβάνοντας την διαχείριση 240 έργων που αφορούν οδικό δίκτυο, λιμενικές και σχολικές υποδομές, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και νοσοκομεία, χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς την προστασία του περιβάλλοντος και έργα διαχείρισης απορριμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν με τις εισηγήσεις τους ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νίκος Ζωΐδης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλςη Υψηλάντης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Νήσων της CPMR, κ. Jean-Didier Hache, και η Γενική γραμματέας της CPRM, κα Ελένη Μαριάνου.

Το δεύτερο μέρος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ξεκίνησε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της CPMR, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η Γενική Γραμματέας της CPMR, κα Ελένη Μαριάνου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Νήσων της CPMR, κ. Jean-Didier Hache και ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Johannes Hahn.

Ο κ. Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον Επίτροπο για την παρουσία του στην διάσκεψη και τον κάλεσε να δώσει την προσοχή του στα φλέγοντα ζητήματα των νησιών που ανέκαθεν υπήρχαν, ωστόσο έχουν ενταθεί στα πλαίσια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Επίσης, διατύπωσε την ετοιμότητα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών μας, αλλά και για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που αφορούν στον πολιτισμό και κατ επέκταση στον τουρισμό. Ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης συνεχάρη τον κ. Μαχαιρίδη για την εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Νήσων της CPMR, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» λόγω της πολυετούς υπηρεσίας του σε μια Περιφέρεια πολλών νησιών και πολλών ταχυτήτων, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατα καταρτισμένη Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να απαγκιστρωθεί από τους δείκτες ΑΕΠ και ανεργίας που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αποδώσουν την πραγματική εικόνα της καθημερινότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε και συντόνιζε η Γενική Γραμματέας της CPMR, κα Ελένη Μαριάνου, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε την σημασία αλλά και τις αστοχίες της Πολιτικής Συνοχής, παρουσιάζοντας τις γεωγραφικές και τις δημογραφικές παραμέτρους που τις διακρίνουν, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη κατά την διανομή των κοινοτικών πόρων. Ενδεικτικά, οκ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στον πλούτο που παράγουν πέντε από τα 48 νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο οποίος όμως δεν χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια συνολικά.

Με την εισήγησή του ακολούθησε ο κ. Hahn, ο οποίος παρουσίασε τους τρεις νέους άξονες της Πολιτικής Συνοχής μέσα από τον στρατηγικό προσανατολισμό των επενδύσεων, την ex ante κάλυψη τυπικών προϋποθέσεων και την συμμετρική συγκέντρωση κεφαλαίων. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για ευελιξία και την αποτελεσματικότητα των νέων ειδικών διατάξεων που ενσωματώθηκαν στην κατάρτιση της νέας Πολιτικής Συνοχής και αφορούν τα 14 εκ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν σε νησιωτικές Περιφέρειες. Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσίασε τη νέα Πολιτική Συνοχής ως σύμμαχο των νησιωτικών περιοχών, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στους κόλπους των Ευρωπαϊκών οργάνων για τον σχεδιασμό. Τέλος, ο κ. Jean-Didier Hache παρουσίασε την κατανομή Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot