Οι βόμβες ανακατεύουν την τουριστική «τράπουλα» – Μάχη Ελλάδας-Ισπανίας

Ιανουάριος 16, 2016
jumbo-banner

Αλλάζουν τα δεδομένα στο τρίγωνο των αγορών Γερμανίας-Ρωσίας-Τουρκίας. Κόντρα Ισπανίας και Ελλάδας για τα μερίδια αγοράς. Πού εμφανίζονται να έχουν πλεονέκτημα οι Ιβηρες. Εν αναμονή εξελίξεων και από το ρωσικό μέτωπο.

Το «εύθραυστο» σκηνικό της φετινής τουριστικής περιόδου αποτυπώνουν οι εξελίξεις στα θερμά «μέτωπα»-αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της τουριστικής βιτρίνας της Τουρκίας στην Κων/πολη ίσως αποδειχθεί αρκετή για να ανατραπούν τα δεδομένα στη γερμανική αγορά, οδηγώντας σε εκ νέου ανακάτεμα της τράπουλας των μεριδίων αγοράς μεταξύ άλλων μεσογειακών προορισμών.

Από τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποκομίζει περιορισμένα οφέλη, σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια Ισπανία, η οποία προεξοφλείται, ήδη, από παράγοντες της γερμανικής αγοράς ότι θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αποτελέσει το ευρωπαϊκό best seller του φετινού καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται και από το… ρωσικό μέτωπο, καθώς βρίσκεται υπό εξέταση η επανενεργοποίηση των αδειών Ρώσων τουρ οπερέιτορ τουρκικών συμφερόντων, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί στο πλαίσιο των αντίποινων της Μόσχας προς την Τουρκία μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

Σχεδόν αμέσως μετά την τραγωδία με τους νεκρούς Γερμανούς ταξιδιώτες (μέλη 33μελούς γκρουπ του γραφείου Lebenslust Touristik), έσπευσε να επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maizière, ενδεικτικό του ζωηρού ενδιαφέροντος του Βερολίνου για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς συνδέονται με τα επενδεδυμένα συμφέροντα ηγετικών ομίλων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

Την ώρα, ωστόσο, που ο Thomas de Maizière εμφανιζόταν καθησυχαστικός προτρέποντας τους Γερμανούς να ταξιδέψουν στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδιδε «ταξιδιωτικές συστάσεις». Σ’ αυτές καλεί τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Κων/πολη να αποφεύγουν τις πολυπληθείς συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και αξιοθέατα.

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις τουριστικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλο, καθώς Τουρκία και Ελλάδα αποτελούν δύο από τους κύριους μεσογειακούς προορισμούς διακοπών των Γερμανών.

Η αντίδραση των Γερμανών τουρ οπερέιτορ ήταν άμεση, καθώς πρότειναν σε όσους Γερμανούς είχαν κάνει ήδη κράτηση για Τουρκία να επιλέξουν -αν το ήθελαν- έναν άλλο προορισμό χωρίς επιβάρυνση.

Αναλυτές της γερμανικής τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι, πιθανότατα, δεν θα καταγραφεί κύμα ακυρώσεων στην παρούσα φάση. Θεωρούν, ωστόσο, ότι οι Γερμανοί που δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές στην αγορά των έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) είναι πιθανό να αλλάξουν τα σχέδιά τους, επιλέγοντας άλλους προορισμούς. Μια τέτοια εκτίμηση έκανε ο αναλυτής Ulrich Reinhardt, μιλώντας στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Ήδη, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής αγοράς όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης κάνουν λόγο για τάσεις που εμφανίζουν την Ελλάδα να καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με πέρυσι, την Τουρκία να εμφανίζει πτώση της τάξης του 20% και την Ισπανία να επωφελείται περισσότερο καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος δείχνουν να κινούνται και οι εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της γερμανικής αγοράς. Ένας από αυτούς, ο επικεφαλής της TUI Γερμανίας Sebastian Ebel, ο οποίος προέβλεψε με χθεσινές δηλώσεις του (14 Ιανουαρίου) πως «το 2016 θα είναι ξεκάθαρα έτος Ισπανίας», επισημαίνοντας τα διψήφια ποσοστά αύξησης που καταγράφουν οι κρατήσεις για τη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής.

Αν παγιωθούν οι τάσεις που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στην αγορά της Γερμανίας, η Ελλάδα μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένει σημαντικά περισσότερους από τα 2,7 εκατ. Γερμανούς που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα (στοιχεία δεκαμήνου της ΤτΕ). Ούτε εμφανώς αυξημένα έσοδα πέραν των 2 δισ. ευρώ εισπράξεων που καταγράφηκαν το διάστημα Ιαν.-Οκτ. 2015 (στοιχεία ΤτΕ).

Η εικόνα στη ρωσική αγορά

Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό ενδέχεται να προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα και από το… ρωσικό μέτωπο. Κι αυτό καθώς εξετάζεται από τις ρωσικές αρχές η επανενεργοποίηση των αδειών των 19 Ρώσων τουρ οπερέιτορ που διακινούσαν Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία.

Μεταξύ των «19» συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα κορυφαία ονόματα τουρ οπερέιτορ της ρωσικής αγοράς όπως Coral Travel, Anex Tour, Sunmar και Pegas Touristik.

Από τους συγκεκριμένους τουρ οπερέιτορ είχε αφαιρεθεί η άδεια, με την υπόνοια ότι ελέγχονται από τουρκικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της αντίδρασης της ρωσικής κυβέρνησης στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από τη Συρία.

Σύμφωνα με αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων IRN Novosti, η νομική υπηρεσία του ομοσπονδιακού οργανισμού τουρισμού της Ρωσίας (Rostourism) εξετάζει τους φακέλους των 19 τουρ οπερέιτορ. Κι αν, όπως αναφέρεται, αποδειχθεί πως δεν ελέγχονται από τουρκικά συμφέροντα, θα επανενεργοποιηθούν οι άδειές τους.

Παραμένει ανοιχτό αν η ενδεχόμενη επανενεργοποποίηση των αδειών των Ρώσων τουρ οπερέιτορ θα σηματοδοτήσει και τη συνέχιση των προγραμμάτων τους στην Τουρκία ή όχι.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot