Ξενοδόχοι: Πλήγμα για τον τουρισμό από τη νέα βίζα

Οκτώβριος 27, 2015
jumbo-banner

Απώλεια μεγάλου αριθμού τουριστικών αφίξεων μπορεί να έχει η Ελλάδα για το υπόλοιπο του 2015, αλλά και για τη σεζόν του 2016, από τρίτες χώρες όπου βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα διαδικασία θεώρησης βίζας Σένγκεν

με βιομετρικά στοιχεία, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, επικαλούμενη εκτιμήσεις τουριστικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές.

Η σχετική διαδικασία, που απαιτεί την υποβολή διά φυσικής παρουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ., έχει τεθεί σε ισχύ σε αγορές ιδιαίτερης σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Ουκρανία και η Κίνα, ενώ σε άλλες, όπως η Ινδία, θα ενεργοποιηθεί εντός των επομένων εβδομάδων.

Οπως διαπιστώνει η ΠΟΞ, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεώρησης.

Κατά την Ομοσπονδία, αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση των εν λόγω αγορών από τις προξενικές αρχές μας θα γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και συντομότερα στο πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων, καθώς η σχετική διαδικασία απαγορεύεται να διεκπεραιωθεί από τα Visa Centers.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2016 θα αρχίσει να αυξάνεται ο όγκος αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων και ότι πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών δεν θα έχει περάσει το πρώτο στάδιο, ο φόρτος που θα προκληθεί στα προξενεία θα αυξηθεί αλματωδώς, με κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες απώλειες τουριστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών να μεριμνήσουν από τώρα για την επαρκή στελέχωση των προξενικών αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot