×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Καταστάσεις ντόμινο φοβούνται οι τουριστικοί επιχειρηματίες σε Ρόδο και Κω

Αύγουστος 05, 2014
jumbo-banner
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου
Οι ζημιές στα δύο νησιά πιθανόν να φθάσουν και τα 5 εκατομμύρια ευρώ - Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντ. Καμπουράκης.
 
Σύσταση στα μέλη τους να διευκολύνουν στη διαμονή τους, τους πελάτες του Ρωσικού τουριστικού οργανισμού Labirint που χρεοκόπησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, απευθύνουν οι ενώσεις ξενοδόχων Ρόδου και Κω.
 
Από το Σάββατο που ανακοινώθηκε η πτώχευση, ζητήθηκε από όλους να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημα που ανέκυψε και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους Ρώσους τουρίστες, παρέχοντάς τους την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση για να συνεχίσουν τις διακοπές τους.
 
Οι ενώσεις των δύο νησιών, δραστηριοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και ζήτησαν από τους ξενοδόχους, να κινηθούν πολύ προσεκτικά και να μη χρεώσουν τους πελάτες τους, ώστε να μη δυσφημιστούν τα νησιά.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στα δύο νησιά συνολικά περίπου 7.000 Ρώσοι τουρίστες πελάτες του Labirint. Περίπου 5.000 άτομα βρίσκονται στη Ρόδο και περίπου άλλα 2.000 στην Κω.
 
Σε ότι αφορά το ύψος της ζημιάς αυτή δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια αν και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κυμαίνεται συνολικά από 3 έως 5 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως από διάφορες πλευρές έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι τουρίστες από τη Ρωσία.
 
Μετά τις εξελίξεις, δημιουργήθηκαν όπως ήταν φυσικό πολλά ερωτηματικά και πολλοί προβληματισμοί για το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, αφού όπως είναι φυσικό θα υπάρξουν κενά δωμάτια για τουλάχιστον δύο μήνες.
 
Θα γεμίσουν τα άδεια δωμάτια και από ποιόν;
Είναι το ερώτημα ενώ το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι μία αλυσίδα θα δημιουργήσει διαδοχικές επιπτώσεις σε διάφορες συναφείς δραστηριότητες ( εκδρομές, ενοικιάσεις οχημάτων, λεωφορεία, εμπόριο κλπ)
 
ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Γιάννης Παπαβασιλείου οι περίπου 5.000 Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται διάσπαρτοι σε αρκετά ξενοδοχεία του νησιού κυρίως όμως είναι πελάτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
 
Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πει ποιο είναι το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο νησί μας, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια.
Το κενό που θα αφήσουν οι Ρώσοι τουρίστες του Labirint του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού για την Ελλάδα, είναι μεγάλο και αυτή τη στιγμή όχι μετρήσιμο.
 
Ο κ. Παπαβασιλείου εξέφρασε φόβους για πιθανό ντόμινο και στο προσεχές διάστημα, καθώς δεν έκρυψε το γεγονός ότι υπάρχει διάχυτος φόβος σε όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο.
 
Πάντως όπως είπε η ΕΞΡ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ελληνικό υπουργείο τουρισμού, όσο και με τα αρμόδια υπουργεία στη Ρωσία για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε να επιστρέψουν ομαλά οι τουρίστες στη χώρα τους.
Πάντως όπως τόνισε η ένωση ζήτησε από τα μέλη της να χειριστούν πολύ προσεκτικά το θέμα και να συμβάλουν ώστε οι Ρώσοι να ολοκληρώσουν σε ήρεμο κλίμα τις διακοπές τους στο νησί.
 
ΣΤΗΝ ΚΩ
Σε ότι αφορά το νησί της Κω, σύμφωνα με εκτιμήσεις του μέλους του δ.σ. της ένωσης ξενοδόχων του νησιού κ. Μηνά Χατζημιχαήλ, φιλοξενούνται σε αυτό περίπου 2000 Ρώσοι τουρίστες.
 
Η ζημιά για την Κω όπως δηλώνει στη «Ρ» είναι μεγάλη αλλά στο νησί όλοι αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά καθώς ακόμα κανένας δεν έχει καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της πτώχευσης η ένωση ξενοδόχων του νησιού, κινητοποιήθηκε και ζήτησε από τα μέλη της να φιλοξενήσουν με απρόσκοπτο τρόπο τους πελάτες του πρακτορείου και να μη ζητήσουν πρόσθετα χρήματα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
«Τα επεισόδια που αναπαράγουν όλοι με μανία ότι έχουν συμβεί δεν είναι παρά εντάσεις που είναι απόλυτα αναμενόμενες όταν σε ένα αεροδρόμιο γίνονται 220 πτήσεις την ημέρα και ένα έξτρα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.
Πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στους Ρώσους γιατί αυτή τη στιγμή νιώθουν την απόλυτη ανασφάλεια.
 
Βρίσκομαι 2 μέρες στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ και δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι που θα αποτελούσε είδηση ως επεισόδιο. Υπάρχει ζημιά και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας. Καλό, όμως, είναι να αντιμετωπιστεί με ελεγχόμενο τρόπο. Δεν πρέπει να χάσουμε όλο το χέρι από τον ώμο, αφού βλέπουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάχτυλο. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στους Ρώσους γιατί αυτή τη στιγμή νιώθουν την απόλυτη ανασφάλεια, γιατί δεν νιώθουν ότι είναι στο σπίτι τους.
 
Κάθε χρόνο έχουμε 1,5 εκατομμύριο αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα, τουρίστες καλής ποιότητας, στους οποίους πουλάμε την κλίνη και τις υπηρεσίες μας σε καλή τιμή. Πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια που είναι η Ρωσική αγορά, αντί για μερικές δεκάδες εκατομμύρια.
 
Πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε με συνετό τρόπο ώστε το μήνυμα επικινδυνότητας της Ελλάδας από τη Ρωσία, λόγω των γεγονότων, να μην μετατραπεί σε μήνυμα γενικότερης επικινδυνότητας των ταξιδιών στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της σεζόν και δεν έχουμε περιθώρια πάνω στη ζημιά που ήδη γράφουμε, δηλαδή να διακινδυνεύσουμε μια ανυπολόγιστη ζημιά με τη Ρωσία.
 
Το συγκεκριμένο πρακτορείο είναι ελληνοκεντρικό και το μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων που έχει για πελάτες τούς οδηγούσε στη Ρόδο και την Κω, ανάμεσα στους υπόλοιπους 12 ελληνικούς προορισμούς. Ο συνεργάτης του, το Le Grand, έχει μεγάλη ιστορία και έντιμο πρότερο βίο. Δεν έχουμε μαζί του οι ξενοδόχοι ιστορίες «κανονιών» και πέτσινων επιταγών.
Το πρόβλημα των ξενοδοχείων αυτή τη στιγμή και ο επόμενος τεράστιος φόβος είναι αν θα γίνει η είσπραξη των επιταγών στο α’ τρίμηνο του 2015, ποσό το οποίο ανέρχεται στο1 εκατομμύριο ευρώ.
 
Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε, στο πλαίσιο του υπολογισμένου κινδύνου, είναι να μην επενδύσουμε με τη συμπεριφορά μας μόνο στη διασφάλιση των χρημάτων μας, αλλά και στην εξασφάλιση της Ρωσικής πελατείας μας, άρα στους Ρώσους τουρίστες που έχουν βρεθεί κρεμασμένοι να φερθούμε ως θύματα και όχι ως σάκους του μποξ».
Πηγή: thetoc.gr
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΞΕΕ
Με αφορμή την χθεσινή πτώχευση του μεγάλου Ρωσικού ταξιδιωτικού οργανισμού LABIRINT. θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
«1.  Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, συμμεριζόμενο την αγωνία των συναδέλφων ξενοδόχων  για την εξέλιξη του προβλήματος, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επαγρυπνεί  για τη διευθέτηση των  όποιων εκκρεμοτήτων προκύψουν.
 
2.  Η Ρωσική αγορά, παρά τα πολλά εγχώρια προβλήματα που φέτος αντιμετωπίζει, παραμένει μια από τις πλέον ελπιδοφόρες αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και  με τους Ρώσους τουρίστες να παραμένουν από τους κορυφαίους, στην κατά κεφαλή δαπάνη, επισκέπτες προς την χώρα μας.
 
3.  Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού, να αντιμετωπίσουν αυτή την  εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση με ψυχραιμία, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας και την ανακούφιση των χιλιάδων Ρώσων τουριστών που η πτώχευση του  LABIRINT «βρίσκει» στη χώρα μας. H διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας μας στην Ρωσική αγορά αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.
 
Πιστεύουμε ότι η ομαλή διευθέτηση  του προβλήματος της πτώχευσης του LABIRINT θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη μελλοντική συνεργασία της χώρας μας με την Ρωσική αγορά.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης».
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ
Λίστες με τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν χειρίστηκαν σωστά τους πελάτες του Labirint καθώς και με εκείνα που αντιθέτως τους σεβάστηκαν και φρόντισαν να τους διευκολύνουν, ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Tour Operators Ρωσίας και θα τις δημοσιοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ATOR, συγκεντρώνονται, ήδη, στοιχεία και καταγγελίες για ξενοδοχεία που εκδίωξαν τους πελάτες του Labirint από τα δωμάτιά τους ή απαίτησαν να πληρώσουν εκ νέου για τη διαμονή τους ή που δεν τους δέχθηκαν κατά την άφιξή τους, θα διερευνηθούν και θα καταρτιστεί μία “μαύρη λίστα” με τις επιχειρήσεις αυτές, η οποία θα προωθηθεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στους tour operators και θα αναρτηθεί και στο site του Συνδέσμου.
 
Παράλληλα, ετοιμάζεται μία άλλη λίστα, με όλα τα ξενοδοχεία εκείνα που αντιθέτως σεβάστηκαν τους πελάτες τους και προσπάθησαν να τους βοηθήσουν και να τους διευκολύνουν μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημά τους και να μπορέσουν να επαναπατριστούν ή να συνεχίσουν τις διακοπές τους.
tourismlobby.gr
 
ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα ξενοδοχεία στη Ρόδο που φιλοξενούν τουρίστες είναι περίπου 70 και στην Κω περίπου 40 όμως σύμφωνα με σχετική αναφορά του travel daily news είναι πολύ λιγότερα σε κάθε νησί.
 
Συγκεκριμένα:
Ρόδος:
Αφάντου Παραλία
Aldemar Paradise Mare
Aldemar Paradise Village
Αμαρυλλίς Sun
Resort Hotel & Spa
Spa Resort and Villas
 
Costa Lindia Beach
Electra Palace Ρόδος
Ilyssion Resort
Kolymbia Sky
Lindian Village
Lindos Imperial
Lindos Royal
Lindos Village
 
Medblue Φάνες (π.χ. Nautica Blue)
Medblue Κρεμαστή (π.χ. Ocean Blue)
Medblue Λάρδος (π.χ. Med Μπλε)
Μήτσης Alila Resort
Μήτσης Φαληράκι Beach Resort
Mήτσης Grand Hotel
Μήτσης La Vita
Μήτσης Lindos Memories
 
Μήτσης Petit Palace
Mήτσης Rodos Maris Resort and Spa
Μήτσης Ρόδος Village Resort
Montemar Beach Resort
Olympia Sun
Sentido Ixian Grand
Θάλεια Ρόδος
 
Κως:
Atlantica Beach Μαρμάρι
Club Salut-Sovereign Beach & Spa
Δήμητρα Beach Resort
Ιno Apartments
Irina Beach
 
Κυπριώτης Aqua Land
Kipriotis Maris
Kipriotis Panorama & Suites
Kipriotis Village
 
Michelangelo Resort & Spa
Mήτσης Blue Domes Exclusive Resort and spa
Mήτσης Family Village
Μήτσης Norida Beach Resort
Μήτσης Ramira Beach Resort
Μήτσης Summer Palace Resort
Ζορμπάς Beach
 
Πηγή : Καταστάσεις ντόμινο φοβούνται οι τουριστικοί επιχειρηματίες σε Ρόδο και Κω | Rodiaki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot