Menu
Κυριακή του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

Με βάση το Πάσχα.Εορ...

Με λαμπρότητα και φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί - 1oς στις ιπποδρομίες ο Αντώνης Ξενίκας

Με λαμπρότητα και φέτος η…

Με την παρουσία πλήθ...

Μιχάλη και Ελένη να ζήσετε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !!!

Μιχάλη και Ελένη να ζήσετ…

Σάββατο απόγευμα ενώ...

Aρκετός κόσμος στον Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου του Κεφάλα (φωτό)

Aρκετός κόσμος στον Εσπερ…

Παρά τις άσχημες κ...

Δεν τα κατάφεραν Α.Ε Δικαίου και Ηρακλής 2000

Δεν τα κατάφεραν Α.Ε Δικα…

Η Καλλιθέα γύρισε ...

Θεσσαλονικιός μαθητής έφτιαξε συσκευή για κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης, χωρίς ακτινογραφία [εικόνα]

Θεσσαλονικιός μαθητής έφτ…

Το πρόβλημα σκολίωση...

Τέλη Απριλίου και χιονίζει στα Καλάβρυτα! [εικόνες]

Τέλη Απριλίου και χιονίζε…

Αλλαγή έχει παρουσ...

Επτά χρόνια μνημόνιο και οι Έλληνες ακόμα μπερδεμένοι

Επτά χρόνια μνημόνιο και …

"Ζητούμε επισήμως ...

Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά ο εξεταστικός μαραθώνιος των υποψηφίων - Πού θα εκτοξευτούν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά …

«Φωτιά» αναμένεται ν...

Η. Καματερός: Διάλογος με φορείς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Η. Καματερός: Διάλογος με…

Συνάντηση με επαγγ...

Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα Mαυροδάφνης

Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σ…

Μέτριας Δυσκολίας ...

Κοπανάκια κοκκινιστά με πένες

Κοπανάκια κοκκινιστά με π…

Μέτριας δυσκολίας / ...

Prev Next

Η Αθήνα, η Μύκονος και οι… άλλοι – Πώς μοιράζεται η πίτα-Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Η Αθήνα, η Μύκονος και οι… άλλοι – Πώς μοιράζεται η πίτα-Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι
jumbo-banner

Το αρνητικό κλίμα του α’ 6μήνου άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ των τουριστικών περιοχών. Κερδισμένες Αθήνα, Θεσ/νίκη, Μύκονος, Σαντορίνη. Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι των παραθεριστικών περιοχών. Βλέπουν μείωση της ζήτησης στο γ’ τρίμηνο. Τι αποκαλύπτει έρευνα της GBR.

And the winners are… Athens and Thessaloniki! Κι όμως, το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς δεν δημιούργησε μόνο πολλούς χαμένους στον χώρο του τουρισμού.

Ανέδειξε και κερδισμένους. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τις δύο αστικές «Μητροπόλεις» της χώρας στο νότο και τον βορρά: την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στη διετία των ρεκόρ 2013-2014 του ελληνικού τουρισμού, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας κατάφεραν να «κόψουν» το νήμα της ανόδου που ακολουθούσαν οι παραθεριστικές περιοχές, μόλις από το δεύτερο μισό του 2014.

Κατά μία έννοια, παραθεριστικές περιοχές και πόλεις φαίνεται πως λειτουργούν ως δύο γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν με διαφορά… φάσης.

Γεγονός που επιτρέπει στον ελληνικό τουρισμό να ελαχιστοποιεί τις απώλειες καθώς όταν ξεμένει -για διάφορους λόγους- από «ενέργεια» ο ένας πόλος (παραθεριστικές περιοχές), να αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με (τουριστικό) ρεύμα την ελληνική αγορά η άλλη γεννήτρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους δανειστές είχαν ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του ελληνικού τουρισμού από το Νότιο Αιγαίο, πιο… βορειοδυτικά. Έτσι ενώ μέχρι πέρυσι το κέντρο βάρους του ελληνικού τουρισμού εντοπιζόταν στο τρίγωνο Μύκονος, Σαντορίνη-Κρήτη-Ρόδος, Κως, φέτος μετακινήθηκε και συγκροτείται από τους ισχυρούς «πόλους» Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μύκονος, Σαντορίνη.

Με την πλειοψηφία των δημοφιλών τουριστικών περιοχών να καταγράφουν στασιμότητα ή και μείωση σε σχέση με πέρυσι ενώ, αντίθετα, οι δύο πόλεις και το κοσμοπολίτικο δίδυμο (Μύκονος, Σαντορίνη) να δείχνουν πρακτικά ανεπηρέαστες από το αρνητικό κλίμα.

Η ψαλίδα μεταξύ κερδισμένων και χαμένων της φετινής χρονιάς διευρύνεται ακόμα περισσότερο, για να συμπεριλάβει κανείς και τις περιοχές που κυρίως φιλοξενούσαν Έλληνες, οι οποίες αναφέρουν εικόνα κατάρρευσης της κίνησης.

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της GBR Consulting για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Η «ψαλίδα» μεταξύ των τουριστικών περιοχών γίνεται ευδιάκριτη ήδη από τα στοιχεία αφίξεων ξένων επισκεπτών. Η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της φετινής χρονιάς όλα δείχνουν πως θα είναι η Αθήνα, η οποία κατέγραψε αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών 24% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Επίδοση η οποία αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι θέλησαν να επωφεληθούν από την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, η Θεσ/νίκη κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (-0,1%) ενώ στο υπόλοιπο της χώρας καταγράφηκε μείωση ξένων επισκεπτών 0,5%.

Από την άλλη πλευρά, η Κρήτη υποδέχθηκε 2,8% λιγότερους ξένους επισκέπτες ενώ τα Ιόνια κατέγραψαν άνοδο 3,9%. Μύκονος και Σαντορίνη ακολουθούν και φέτος τη δική τους «αυτόνομη» πορεία, πλήρως ανεπηρέαστες από το αρνητικό κλίμα, καταγράφοντας από κοινού αύξηση ξένων επισκεπτών της τάξης του 17,9%.

Το άνοιγμα της ψαλίδας, ωστόσο, γίνεται αδιαμφισβήτητο αν συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις, από τη μια μεριά, των ξενοδοχείων πόλης σε Αθήνα και Θεσ/νίκη και από την άλλη, την απόδοση των μονάδων στις παραθεριστικές (resort) περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της GBR, τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση 7,6% των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) ενώ τα αντίστοιχα της Θεσ/νίκης πέτυχαν ακόμα καλύτερη επίδοση +12,3% στο δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα παραθεριστικά (resort) ξενοδοχεία, τα οποία στο ίδιο β’ τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψαν οριακή αύξηση εσόδων ανά δωμάτιο της τάξης του 1,3%.

Το πάγωμα των κρατήσεων στις αρχές Ιουλίου, οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού τη φετινή χρονιά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κλίμα στους κόλπους της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της GBR, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων πόλεων (Αθήνα, Θεσ/νίκη) παραμένουν αισιόδοξοι καθώς αναμένουν σημαντική αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών (resort) ξενοδοχείων στον αντίποδα είναι απαισιόδοξοι. Κι αυτό καθώς προβλέπουν σημαντική μείωση της ζήτησης και πτώση της πληρότητας των μονάδων τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

euro2day.gr

 Πηγή:
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή