Η αβεβαιότητα βάζει τρικλοποδιά στον τουρισμό

Δεκέμβριος 28, 2014
jumbo-banner

Ντόμινο αρνητικών δεδομένων για τους κλάδους του τουριστικού τομέα προκαλούν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την αβεβαιότητα που δημιουργούν για την οικονομία και την πορεία της χώρας γενικότερα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης διαπιστώνει πάγωμα του ενδιαφέροντος για νέες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρηματικοί όμιλοι που είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν επενδυτικά τουριστικά σχέδια κρατούν τώρα στάση αναμονής μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις τους σε μελλοντικό χρόνο.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο τουρισμός είχε αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων τόσο από ξένους όσο και από ελληνικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επενδυτικά σχέδια στον χώρο του τουρισμού, τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης, έχοντας ή μη υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο, ξεπερνούσαν σε προϋπολογισμό το ύψος των 5 δισ. ευρώ.

Τα αρνητικά σενάρια για την ελληνική οικονομία με αφορμή την αβεβαιότητα που επέστρεψε στην πολιτική ζωή του τόπου επανήλθαν σε διεθνή ΜΜΕ επηρεάζοντας την εικόνα της χώρας με εμφανείς τις πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ το τελευταίο 15νθήμερο ο ρυθμός εισόδου νέων κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία «φρέναρε» σε ποσοστό 50% σε σχέση με την προ των πολιτικών εξελίξεων περίοδο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, πλέον, «ψαλιδίζεται» η αύξηση των τουριστικών κρατήσεων που είχε σημειωθεί σε όλη την προηγούμενη περίοδο για τη σεζόν του 2015.

Οι εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού επισημαίνουν τον κίνδυνο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για το τόπο τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αρνητικό πρόσημο τα τουριστικά μεγέθη και κατ’ επέκταση τη συνεισφορά του τομέα στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι «το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα για την πορεία της προσεχούς σεζόν καθώς είναι η περίοδος έναρξης εισόδου του μεγάλου όγκου των κρατήσεων στα ξενοδοχεία».

Στην αρνητική σεναριολογία για τη χώρα μας σε διεθνή Μέσα αποδίδουν οι φορείς του τουρισμού και το πάγωμα του ενδιαφέροντος ξένων να ναυλώσουν σκάφη για τις θαλάσσιες περιηγήσεις τους στα ελληνικά ύδατα τη προσεχή σεζόν. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «η πτώση της ζήτησης τις τελευταίες ημέρες είναι κάθετη».

Κλυδωνισμούς δέχεται και ο κλάδος των συνεδρίων. Ξένοι διοργανωτές μετέφεραν συνέδρια που είχαν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν για την προσεχή άνοιξη στη χώρα μας σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Ως αιτία προέβαλαν τον κίνδυνο να χάσουν τις προκαταβολές τους αν η χώρα υποστεί κάποιο χρηματοπιστωτικό γεγονός. Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές των συνεδρίων θέτουν ως προτεραιότητα τη σταθερότητα και την ασφάλεια για την επιλογή του τόπου πραγματοποίησης των διεθνών τους εκδηλώσεων. Επίσης, προβληματισμός επικρατεί σε τουριστικούς κύκλους για τη στάση που κρατούν τις τελευταίες ημέρες κάποιες ξένες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες, ενώ είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα αεροπορικά τους δρομολόγια προς την Αθήνα το 2015, μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθυστερούν να οριστικοποιήσουν το πτητικό τους έργο.

kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot