«Βλέπουν» αδιέξοδο στην Πιστοποίηση Ενοικιαζόμενων Δωματίων με τον νέο Νόμο για τον Τουρισμό

Ιανουάριος 06, 2019
jumbo-banner

Η Hellas Cert, η Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Διαχείρισης Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης, ζητά αλλαγές στο νέο νόμο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Στο άρθρο 32 προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων μορφής Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), κατόπιν σχετικής επιθεώρησης και εισήγησης από διαπιστευμένους Φορείς Πιστοποίησης, στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).

Μέχρι σήμερα, αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των Ξενοδοχείων, των Camping και των Ε.Ε.Δ.Δ. ήταν το ΞΕΕ, το οποίο εξέδιδε πιστοποιητικά κατάταξης σε Αστέρια και Κλειδιά σε συνεργασία με 33 Φορείς Πιστοποίησης κατάλληλα διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) οι οποίοι πραγματοποιούσαν τους ελέγχους στα καταλύματα. Οι Φορείς Πιστοποίησης με περισσότερους από 900 εκπαιδευμένους και εγκεκριμένους επιθεωρητές σε Πανελλαδικό επίπεδο, έχουν πραγματοποιήσει περί τους 5.000 ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα με ταχύτητα, αξιοπιστία, εναρμονισμένοι πάντοτε με τα διεθνή πρότυπα. Για τα καταλύματα αυτά, η διαδικασία κατάταξης αποτέλεσε επιβεβαίωση και επιβράβευση της ποιότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και ως μοχλός για περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεών τους.

Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται, εποπτεύονται και αρχειοθετούνται μέσω σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και διατηρεί το Ξ.Ε.Ε.. Το σύστημα αυτό παρέχει αξιοπιστία, μείωση της γραφειοκρατίας και πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο της διαδικασίας.

Το παραπάνω μοντέλο, χαρακτηρίζεται ως πετυχημένο τόσο από θεσμικούς παράγοντες της Οικονομίας και του Τουρισμού, όσο και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του Τουριστικού κλάδου. Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο Τουρισμού να το υιοθετήσει μέσω της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης που θα περιγράφει την διαδικασία που θα ακολουθείται πλέον.

Άλλωστε μόνο με τον τρόπο αυτό, οι φορείς πιστοποίησης θα συνδράμουν τα ήδη υποστελεχωμένα γραφεία των Π.Υ.Τ. από το πρόσθετο φόρτο των 40.000 επιτόπιων ελέγχων και πιστοποιήσεων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12μηνών σύμφωνα με την νομοθεσία.

Θα πρέπει οι φορείς πιστοποίησης να διατηρήσουν την αρμοδιότητα πραγματοποίησης των ελέγχων και οι κατά τόπους Π.Υ.Τ. να ασκούν τον εποπτικό ρόλο και την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης ώστε να υπάρξει ομαλή συνέχιση της διαδικασίας και να αποφευχθεί μια ενδεχομένως αδιέξοδη πολιτική που θα προκαλέσει στα καταλύματα αναστάτωση και σύγχυση αντί για αυτοβελτίωση.

Μένοντας πιστοί στις αρχές διασφάλισης της ποιότητας και ταυτόχρονα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού, ο οποίος ως γνωστόν αποτελεί το εθνικό μας προϊόν το οποίο προσφέρει στη χώρα πολλαπλά οφέλη και διακρίσεις”.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot