«Καμπανάκι» από τον τουρισμό για την υπερφορολόγηση

Φεβρουάριος 22, 2016
jumbo-banner

Αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να αυξάνει τους φόρους για τις επιχειρήσεις, σύντομα δε θα μείνουν επιχειρήσεις για να φορολογηθούν…

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει προχθεσινό άρθρο του Economist έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με έρευνα της TMS και του Sete Intelligence για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία πρόκειται να παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η χώρα μας λαμβάνει τη χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της χώρες στο κομμάτι του τουρισμού, τόσο ως προς το επίπεδο των φόρων επενδύσεων όσο και ως προς τους φόρους λειτουργίας. Στον ανταγωνισμό η έρευνα λαμβάνει υπόψη τη φορολογία που ισχύει στην Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στη συνολική βαθμολογία λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται στο… κόκκινο κι έρχεται τελευταία στο σύνολο των έξι χωρών, όπως πολύ χαμηλά και μάλιστα με διαφορά είναι και στο κομμάτι της φορολογίας λειτουργίας των επιχειρήσεων. Προτελευταία, με οριακή διαφορά από την τελευταία Ιταλία είναι η χώρα μας όσον αφορά τους φόρους των επενδύσεων. Η Ελλάδα μάλιστα έχει ακριβώς τη… μισή βαθμολογία σε σχέση με την Κύπρο, η οποία παρουσιάζει το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο συνολικά σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της χώρες. Την τριάδα των χωρών με το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο συμπληρώνουν η Κροατία, από τη δεύτερη θέση και η Τουρκία στην τρίτη και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία από την τέταρτη και πέμπτη θέση.

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ, δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ότι η η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση του κλάδου έναντι των ανταγωνιστών του στην υπόλοιπη Μεσόγειο και το πλέον ανησυχητικό θέμα με την υπερφορολόγηση είναι ότι δεν φαίνεται ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική. Οι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ (σε διαμονή και εστίαση) σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, «η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και για έναν τομέα με θετική επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας».

newmoney.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot