Εισηγήσεις από τη συνέντευξη τύπου Γ. Κυρίτση & Η. Σιφάκη με θέμα: "Πρωτογενής Τομέας & 2η γιορτή ντόπιων παραγωγών"

Ιούλιος 28, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

O Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Tομέα κ.Ηλίας Σιφάκης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω με θέμα:

Στο πάνελ μαζί ήταν ο δημοτικός Σύμβουλος Ν. Μυλωνάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Κιάρης και η σύμβουλος του Γ. Κυρίτση σε θέματα πρωτογενούς τομέα Μ. Τριανταφυλλοπούλου

Εισήγηση Δημάρχου Κω στη Συνέντευξη τύπου με θέμα: Πρωτογενής Τομέας και 2η Γιορτή Ντόπιων Παραγωγών.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.
Ο πρωτογενής τομέας, η στήριξη και η ανάπτυξή του ήταν ένα από τα δομικά στοιχεία του προγράμματός μας.
Αυτούς τους 22 μήνες έγιναν πολλά, καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά.
Πέρυσι διοργανώσαμε την πρώτη γιορτή του Πρωτογενούς Τομέα. Ήταν μια πιλοτική εκδήλωση, η επιτυχία της οποίας μας έδωσε δύναμη για την μετατροπή της σε θεσμό για την Κω.
Φέτος η γιορτή των αγροτικών προϊόντων της Κω θα είναι μεγαλύτερη. Θα γίνει στην Μαρίνα της Κω και στην παραλία της Καρδάμαινας.
Και του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, θα πάει σε όλα τα χωριά της Κω. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη εκδήλωση-θεσμό αγροτουρισμού στο Αιγαίο.
Η γιορτή αγροτουρισμού στην Κω ξεκίνησε πέρυσι. Φέτος έγινε καλύτερη, μεγάλωσε.
Κάθε χρόνο θα μεγαλώνει, θα γίνει θεσμός για το Αιγαίο. Θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας αλλά και στις επιχειρήσεις μεταποίησης να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες μας.
Επισημαίνω επίσης τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στα Σφαγεία, κυρίως όμως την επίλυση του προβλήματος του νερού στον κάμπο του Πυλίου, ένα πρόβλημα που απασχολούσε όλους τους αγρότες και αποτελούσε εστία έντασης τα προηγούμενα χρόνια.
Αποδεικνύεται ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι ο ορθολογισμός και η συνεννόηση.
Η περίοδος αυτή των 22 μηνών ήταν περίοδος προετοιμασίας για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.
Οι δράσεις αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της υλοποίησης. Στοχεύουν στην ενίσχυση του αγρότη και του παραγωγού της Κω.
Πρόκειται για δράσεις που αναπτύσσονται σε 5 Άξονες.

Πρώτος Άξονας.
Άμεσα, μέχρι το τέλος του 2016, δημιουργείται δημοτικό γραφείο αγροτικής ανάπτυξης.
Με θυρίδα αγροτικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία μητρώου αγροτών της Κω.
Η λειτουργία αυτού του γραφείου θα περιλαμβάνει την ενημέρωση των αγροτών για τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στόχος μας είναι προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσα από την δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου στήριξης που θα δημιουργήσει ο Δήμος για τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που προβλέπει η νέα ΚΑΠ.
Το Δημοτικό Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά επίσης σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και άλλα επιστημονικά ιδρύματα και φορείς με στόχο την επιστημονική υποστήριξη των αγροτών της Κω, την βελτιστοποίηση των καλλιεργειών και τη δημιουργία νέων εναλλακτικών καλλιεργειών.
Θα αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στους αγρότες-παραγωγούς του νησιού και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, προκειμένου τα αγροτικά προϊόντα της Κω να μπουν στα ξενοδοχεία, να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Η τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της Κω θα αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος του νησιού, τη νέα περίοδο.

Δεύτερος άξονας
Η Αξιοποίηση δημοτικών αγροτικών εκτάσεων.
Ήδη ξεκίνησε η ενοικίαση αναξιοποίητων δημοτικών αγροτικών εκτάσεων σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η καταγραφή για την ενοικίαση αναξιοποίητων δημόσιων και δημοτικών αγροτικών εκτάσεων σε ομάδες παραγωγών ή μεμονωμένους παραγωγούς, ιδιαίτερα νέους και ανέργους, οι οποίοι θα στηριχθούν στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα από το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Κω.
Μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η ενοικίαση και παραχώρηση όλων των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων.

Τρίτος Άξονας
Η αναμόρφωση και η ενίσχυση του θεσμού της λαϊκής αγοράς.
Η λαϊκή αγορά έτσι όπως την γνωρίζαμε, ως εικόνα αλλά και ως λειτουργία, θα αλλάξει.
Ανοίγει ο διάλογος για την συγκεκριμένη διαμόρφωση και χωροθέτηση της «Λαϊκής Αγοράς», χωρίς να θίγονται οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Μέσα στη Λαϊκή Αγορά η παράλληλα μπορεί να υπάρξει λειτουργία δημοπρατηρίου ενώ θέλουμε να κατευθύνουμε τους παραγωγούς και στο μοντέλο των farmersmarket.
Όλα θα τα δούμε με διάλογο και συνεργασία.

Τέταρτος Άξονας
Στήριξη της κτηνοτροφίας της Κω.
Με συγκεκριμένες δράσεις, όπως:
-Η καταγραφή της σημερινής κατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις των στάβλων.
-Η συγκροτημένη προσπάθεια για την πιστοποίηση της κτηνοτροφίας της Κω ως βιολογικής (ειδικότερα για τα αιγοπρόβατα), δεδομένου ότι η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως στην ελευθέρα βοσκή και επί της ουσίας είναι βιολογική. Η προσπάθεια αυτή θα συντονιστεί από το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Κω.
-Η βέλτιστη λειτουργία των σφαγείων, που έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, και η επίλυση όλων των προβλημάτων υδροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

Πέμπτος Άξονας
Ορθολογισμός στην διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Καταφέραμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο του Πυλίου.
Ο ορθολογισμός και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αγροτικών καλλιεργειών, είναι το Α και το Ω.
Έχουμε καταγράψει το υδατικό μας απόθεμα, μέσω της ΔΕΥΑΚ. Το επόμενο βήμα είναι να καταγραφούν αναλυτικά και ανά περιοχή οι αρδευτικές ανάγκες.
Το φθινόπωρο θα υπάρξει συνάντηση ενημέρωσης όλων των αγροτών με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για ενημέρωση αλλά και για την συμφωνία στους κανόνες της ορθολογικής διαχείρισης του νερού.
Θα επαναπροσδιοριστεί επίσης η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ , προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
Πιστεύουμε επίσης ότι θα έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας για να υλοποιήσουμε έργα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου.

Δύο λόγια για τη ΒΙΜΕΛ.
Όποιοι πιστεύουν ότι δεν θα τιμωρηθούν όσοι έχουν βάλει το χέρι στο μέλι, κάνουν μεγάλο λάθος.
Θα υπάρξει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος. Αν υπάρξουν ευρήματα που τεκμηριώνουν ενδείξεις ή πράξεις ποινικά κολάσιμες, θα υπάρξει παραπομπή στη Δικαιοσύνη.
Προχωρούμε στην τοποθέτηση νέου ελεγκτή, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Η προηγούμενη διοίκηση δεν βαρύνεται μόνο με ζητήματα διαχείρισης, έχει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να μπορέσει να λειτουργήσει με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ο Δήμος έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό το ποσό που απαιτείται για τη δική του συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μελισσοκόμοι όμως δεν έχουν χρήματα, τη στιγμή μάλιστα που τους οφείλονται και χρήματα.
Μεταφέραμε τις εγκαταστάσεις της ΒΙΜΕΛ σε κτήριο του Δήμου.
Γιατί; Γιατί πολύ απλά η ΒΙΜΕΛ δεν μπορούσε να συνεχίσει να αιμορραγεί πληρώνοντας ενοίκια, τα οποία από το 2013 είχαν σταματήσει να καταβάλλονται.
Για όλα αυτά αλλά και για τα ζητήματα διαχείρισης, υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ΒΙΜΕΛ δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση το μοντέλο λειτουργίας του παρελθόντος.
Γιατί αυτό το μοντέλο δεν χρεοκόπησε απλά, οδήγησε και τη ΒΙΜΕΛ σε χρεοκοπία, την έχει φέρει ένα βήμα πριν το κλείσιμο.
Για να σώσουμε την εταιρεία, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όλοι μαζί. Δήμος και παραγωγοί.
Η εταιρεία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν είναι ανταγωνιστική. Αν δεν παράγει νέα προϊόντα, με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστική τιμή. Αν δεν λειτουργεί με ορθολογικά κριτήρια, αν δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο, αν δεν έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Αυτή είναι η αλήθεια, μόνο με τη πλήρη συνειδητοποίηση της αλήθειας και της πραγματικότητας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Αυτοί που έφεραν τη ΒΙΜΕΛ σε αυτό το σημείο, έχουν όνομα και επώνυμο.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο πρωτογενής τομέας για εμάς είναι ένας τομέας που διαφοροποιεί το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, έχει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες.
Ο Δήμος αυτό που μπορεί να κάνει είναι να υποβοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων, να στηρίξει με αυτούς τους 5 άξονες και τις δράσεις τον πρωτογενή τομέα της Κω.

Ο Δήμαρχος Κω
Γιώργος I. Κυρίτσης

Εισήγηση Αντιδημάρχου Τουρισμού Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα στη Συνέντευξη τύπου με θέμα:
Πρωτογενής Τομέας και 2η Γιορτή Ντόπιων Παραγωγών.

Κυρίες και κύριοι,
Η Κως αποτελεί αμιγώς έναν τουριστικό δήμο, όπου ο τουρισμός αποτέλεσε τον μοναδικό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για δεκαετίες.
Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού όμως και τα προβλήματα που δημιουργούνται, η ανασφάλεια των τελευταίων ετών από την γενικότερη αστάθεια στην Ευρώπη που επηρεάζει άμεσα τους πόρους από το τουριστικό προϊόν, αλλά και η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, σπρώχνει όλο και περισσότερους νέους στην αξιοποίηση της γης και στον πρωτογενή τομέα.
Ο δήμος, προσπαθώντας να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, αφού πολλές φορές οι αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί είναι γεμάτες ασάφειες ή ακόμη και αλληλεπικαλυπτόμενες με αυτές την δευτεροβάθμιας διοίκησης, παρ’όλ’αυτά όμως, ο Δήμος της Κω, στηρίζει ενεργά την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση ως πυλώνες τοπικής ανάπτυξης.
Δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας της γης, την αύξηση της παραγωγής ,την μείωση του κόστους ,την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών , την ανάδειξη, διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων μας αλλά και προστασία των τοπικά παραγομένων. Με αυτή την προσπάθεια επιζητούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και αύξηση του παραγόμενου πλούτου.
Κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος της Κω έχει ήδη ξεκινήσει την διάθεση γης έναντι χαμηλού μισθώματος.
Στόχος είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής, να δοθεί διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, την αύξηση της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα, , και την περεταίρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, να μεγαλώσουν μικρές σήμερα εκμεταλλεύσεις ώστε να καταστούν βιώσιμες και τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά, ενώ σε δεύτερη φάση να ενισχυθεί η τοπική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Το νερό είναι το βασικό στοιχείο για την επίτευξη των παραπάνω, συνεπώς, κάθε ενέργεια που στοχεύει στην ορθολογική χρήση του με στόχο την εξοικονόμηση νερού, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η τοπική γεωργία τα τελευταία 40 χρόνια είναι κατά βάση αρδευόμενο γεωργία και παρουσίασε αύξηση της γεωργικής παραγωγής.
Η σπατάλη νερού κατά την άρδευση σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μας θυμίζει καθημερινά ότι οι υδατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, μας αναγκάζει να σκύψουμε με περισσότερη προσοχή, αναζητώντας τα αίτια αυτής της σπατάλης αλλά και ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας
Οι ενέργειές μας και οι παρεμβάσεις του δήμου στο αρδευτικό στον κάμπο του Πυλίου, έγιναν προς την κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων τα οποία προέκυπταν χωρίς κανονισμό λειτουργίας αλλά και για την εξοικονόμηση του πόρου. Η εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας, η πρόσληψη 3 υδρονομέων και η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος δίνει άλλη δυναμική στην καλλιέργεια του κάμπου, ενώ ταυτόχρονα, αποδίδει στον δήμο έσοδα που τα επενδύει στην άρδευση όλων των περιοχών της Κω που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα και για την προστασία των καλλιεργειών, ο Δήμος της Κω, ξεπέρασε τα χρονίζοντα προβλήματα και ολοκληρώνει την κατασκευή καταφυγίου ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης και θα μπει σε λειτουργία η διαδικασία περισυλλογής, μεταφοράς και φύλαξης των παραγωγικών ανεπιτήρητων ζώων μέχρι την επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

Όσον αφορά στην ιδιαίτερης σημασίας ζωική παραγωγή, παρακολουθούμε και στηρίζουμε όπου η αρμοδιότητα μας το επιτρέπει την επίλυση χρόνιων ζητημάτων των κτηνοτρόφων. Προβλημάτων όπως είναι η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων με την παραχώρηση, έναντι χαμηλού μισθώματος, εκτάσεων ώστε να βρεθεί η απαραίτητη έκταση όπου οι κτηνοτρόφοι το έχουν ανάγκη.
Ομαλοποιήσαμε την λειτουργία των Σφαγείων μετά από συνεργασία και συμφωνία τόσο με τους κτηνοτρόφους, όσο και τους κρεοπώλες.
Σημαντικής και ιδιαίτερης σημασίας είναι η πιστοποίηση των Σφαγείων μας με ISO 22000 αφού δίνει πλέον την δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να εισχωρήσουν στην αγορά των ξενοδοχείων, αφού η σφαγή και επεξεργασία κρέατος ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας με τα οποία τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα να συμβαδίζουν.
Μεγάλο ζητούμενο όμως παραμένει η σύνδεση του πρωτογενή με τον τουρισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος της Κω, έχει, από πέρυσι αναλάβει δράση προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και συνεργαζόμενος με άλλους φορείς.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 , με την 1η Γιορτή των τοπικών παραγωγών,συνεχίζεται και φέτος με τη 2η και ενισχυμένη παρουσία τόσο στην Κω, το Σάββατο 30 Ιουλίου, όσο και στην Καρδάμαινα στις 13 Αυγούστου. Ο στόχος είναι να γίνει θεσμός σε βάθος χρόνου και σε αγαστή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης να δημιουργήσουμε το τοπικό αγρο - φεστιβάλ με παράλληλες δράσεις για την ανάδειξη του διατροφικού μας πλούτου και την ενσωμάτωση του στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
Στην προσπάθειά μας για την κατάρτιση του πιλοτικού προγράμματος , συμμετέχουν φέτος ενεργά
• όλοι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι (Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες),
• Επίσημοι τυποποιητές (βάση καταλόγου περιφέρειας), ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί
• Η ένωση ξενοδόχων στην Παρασκευή εδεσμάτων και στην προβολή της δράσεις στους πελάτες τους,
• ο ΣΕΠΕ Κω, όπου για πρώτη φορά μέλη εστιατόρια θα συμμετάσχουν ενεργά προσφέροντας για τις 15 ημέρες (30/7-13/8/16) 3 διαφορετικές αλλά όλοι τις ίδιες συνταγές χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα,
• Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς,
• ΑΝΚΟ, προσφέροντας αφεψήματα,
• ΔΗΡΑΣ, με την δημιουργία της δράσης «Στηρίζουμε τα προϊόντα μας, στηρίζουμε την τοπική οικονομία», σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της τοπικής ευσυνειδησίας για την στήριξη των τοπικών προϊόντων.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Δήμος της Κω, αντιλαμβανόμενος της ανάγκες και τις δυσκολίες που προκύπτουν, έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο συναντήσεων εργασίας με τους συλλογικούς φορείς του πρωτογενή τομέα ώστε να θέσουμε τα προβλήματα, τις παρεμβατικές δυνατότητες του δήμου και να ορίσουμε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων όσων συμφωνήσουμε.
Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών τα βλέπουμε να ολοκληρώνονται βάση στοχοθεσίας:
• με την δημιουργία μητρώου αγροτών για την καλύτερη ενημέρωση τους όσον αφορά τις δραστηριότητες του δήμου σχετικά με τον τομέα τους
• την διοργάνωση ημερίδας για τους τρόπους πώλησης των προϊόντων και την διοργάνωση σεμιναρίου για την λελογισμένη χρήση του νερού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις γύρω από την ενημέρωση και εκπαίδευση τους
• την δημιουργία γραφείου αγρότη, για υποβολή ερωτημάτων στα οποία θα απαντά η υπηρεσία
• στην λειτουργία θυρίδας αγροτικής επιχειρηματικότητας, μια δράση που θα ανεβεί στο site του δήμου το επόμενο διάστημα και αφορά ενημέρωση του αγρότη για προγράμματα που τρέχουν και ότι άλλο αφορά στη δραστηριότητα του
• μελέτη προσφορά - ζήτησης στα πλαίσια της προσπάθειας σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό
• Βελτιώσεις στο τουριστικό portal του δήμου για την καλύτερη παρουσίαση των τοπικών μας προϊόντων και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σχετικά με αυτά (επισκέψιμα οινοποιεία .ελαιοτριβεία, μελισσομικό κέντρο) τα οποία και θα συμπεριληφθούν στο τουριστικό μας προϊόν σαν θεματική ενότητα «τοπική γαστρονομία»»

Οι επαφές μας με τους συλλογικούς φορείς συνεχίζονται, η εργασία που έχει γίνει από την συνεργάτη μας και άμισθη σύμβουλο του Δημάρχου, κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για θέματα πρωτογενή τομέα είναι μεγάλη, έχει συνέχεια και στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς του πρωτογενή τομέα.


Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης
& Πρωτογενούς Τομέα
Σιφάκης Ηλίας

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot