arxiki selida

SOS από τους Ξενοδόχους της Κω - 120.000 διανυκτερεύσεις έχουν ακυρωθεί από tour operators

Σεπτέμβριος 06, 2015 Comments (2)
jumbo-banner
banner

«Βουτιά» μέχρι και 70% παρουσιάζει η τουριστική οικονομία στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τον μεγάλο όγκο των μεταναστών οι οποίοι φθάνουν στη χώρα μας.

Το μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες θα φανεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με πολλά ξενοδοχεία στην Κω να εξαναγκάζονται σε «λουκέτο» στο τέλος του Σεπτεμβρίου, έναν ολόκληρο μήνα πριν από τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Η κατάσταση των νησιών όπου υπάρχει αυξημένη μεταναστευτική ροή αποτυπώθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για συνολική κατάρρευση στην τουριστική οικονομία, που ξεπερνά το 50%, ενώ σε κάποια νησιά φτάνει μέχρι και το 70%. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα αρκετά πρακτορεία κλείνουν πακέτα για το 2016 και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό».

SOS εκπέμπει και η Κως
Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε στην «ΗτΣ» την κατάσταση του τουρισμού της Κω η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβήνου, η οποία αποκάλυψε ότι τις ημέρες που η θάλασσα είναι ήρεμη από 600 έως 1.200 μετανάστες έρχονται στα παράλια του νησιού. Όπως τόνισε οι εικόνες του Ιουνίου, που έκαναν το γύρω του κόσμου παρουσιάζοντας το νησί με τους χιλιάδες μετανάστες να κατασκηνώνουν στο κέντρο της πόλης, προκάλεσαν μεγάλη «πληγή» στο τουριστικό προϊόν του νησιού.
«Το δεκαήμερο από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου ακυρώνονταν 2.000 διανυκτερεύσεις κάθε μέρα, που αφορούσαν πακέτα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η μείωση στις κρατήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει το 60%!

Τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Σβύνου σοκάρουν και τους πιο αισιόδοξους:
120.000 διανυκτερεύσεις έχουν ακυρωθεί από tour operators
50.000 διανυκτερεύσεις έχουν ακυρωθεί από μεμονωμένους ταξιδιώτες
περίπου στα 7 εκατ. ευρώ υπολογίζονται για φέτος οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των ξενοδοχείων του νησιού
πολλαπλάσιες οι απώλειες για την οικονομία της Κω
«λουκέτο» στα ξενοδοχεία μία – δύο η ακόμα και περισσότερες εβδομάδες πριν από τη λήξη της τουριστικής περιόδου στο τέλος Οκτωβρίου
μείωση 30% στις θέσεις εργασίας

Η κ. Σβύνου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του νησιού δεν δείχνουν μείωση, αυτό συμβαίνει γιατί η Κως λειτουργεί ως κόμβος για τη διανομή τουριστών στα γύρω νησιά και την Τουρκία. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι βλέπουν σημαντική μείωση στις κρατήσεις τους, καθώς οι τουρίστες που έρχονται κάνουν το πολύ μία με δύο διανυκτερεύσεις. Μάλιστα, τονίζει ότι ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι η ταυτοποίηση των μεταναστών γίνεται στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα όλοι οι μετανάστες να κατασκηνώνουν γύρω από ‘κει πλήττοντας σημαντικά τον τουρισμό. Τέλος, ζήτησε την αρωγή της κυβέρνησης και της Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί λύση στο συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης στο νησί.

Οι Τούρκοι «σώζουν» τη Λέσβο
Σε καλύτερη κατάσταση η Λέσβος παρά το γεγονός ότι δέχεται το μεγαλύτερο κομμάτι μεταναστών στο λιμάνι της και τα επεισόδια πλέον είναι καθημερινά, αν και περίπου 4.500 μετανάστες μεταφέρονται κάθε μέρα με πλοία στην Αθήνα.
Και αυτό γιατί οι Τούρκοι «στήριξαν» την τουριστική οικονομία, ενώ και τα τσάρτερ συνέχισαν να φτάνουν κανονικά, εκτός από τον Αύγουστο, όπου παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση της τάξεως του 3,5%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, περίπου 50.000 Τούρκοι -15.000 περισσότεροι από πέρυσι- έφτασαν στο νησί και μάλιστα αύξησαν και τις ημέρες διανυκτέρευσης από μία ή δύο μέχρι και σε μία ολόκληρη εβδομάδα, «στηρίζοντας» την οικονομία του νησιού. Υπολογίζεται ότι μόνο το τριήμερο από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 4.000 Τούρκοι επισκέπτες, δίνοντας μία πολύ καλή τονωτική ένεση στον τουριστικό κλάδο -και όχι μόνο.
Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις καθώς η κατάσταση στο νησί αρχίζει να γίνεται τραγική, ενώ έκανε λόγο και για «υγειονομική βόμβα». Τέλος, ο κ. Π. Αντωνίου ζήτησε την άμεση διαχείριση του θέματος τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε., καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να διοχετευτούν στα ελληνικά νησιά πάνω από 4 εκατ. μετανάστες που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας.

Στην Αθήνα το μεγάλο τουριστικό κύμα
Στον αντίποδα η Αθήνα η οποία προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες και μετατρέπεται σε βασικό τουριστικό προορισμό της χώρας. Αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 19,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ταξίδεψαν τον Αύγουστο 2,149 εκατ. επιβάτες έναντι 1.801.982 το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι Έλληνες ταξιδιώτες κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 5% και οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 26% ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο που δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστών προς την Αθήνα.
Ειδικότερα οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν άνοδο παρόμοια με αυτή των προηγούμενων θερινών μηνών (+23,9%), φθάνοντας τους 719.289 επιβάτες έναντι 580.519 τον Αύγουστο του 2014. Οι διεθνείς επιβάτες αυξήθηκαν κατά 17,1% και έφτασαν τους 1.430.659 (έναντι 1.221.463 το 2014).
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 12.261.855 επιβάτες, αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 22,1% (όπου διακινήθηκαν 10.046.548 επιβάτες).
Η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 26,1% διακινώντας 4.331.962 επιβάτες έναντι 3.435.531 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 19,9% διακινώντας 7.929.893 επιβάτες. Το οκτάμηνο οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αύξηση κατά 14%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν επίσης άνοδο της τάξης του 28%. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασαν τις 20.344 και παρουσίασαν αύξηση 14,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2014 (17.814 πτήσεις).

Πηγή Ημερησία

Σχόλια  
Plaza
0 #2 Plaza 07-09-2015 14:13
sos ekpempoun poli perisotero oli i estiatores.ehoun pligi poli perisotero apo olous tous alous kladous
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Δεν ειμαι απο την Κω αλλα την ποναω περισσοτερο απο τους προδοτες αυτου του νησιου
0 #1 Δεν ειμαι απο την Κω αλλα την ποναω περισσοτερο απο τους προδοτες αυτου του νησιου 06-09-2015 18:15
Οταν φωναζαμε στην αρχη για αυτα που θα ερχοντουσαν , αλλοι λεγανε ευτηχως που υπαρχουν οι συριοι και δουλευουμε (δεν αναφερω ονοματα τομαρια πουλημενα) και αλλοι μας ελεγαν χρυσαυγιτες. Τωρα παρτε the third the longer και μην κλαιγοσαστε.
Αν δεν φτιαξει η κατασταση του χρονου δεν θα προσγειωνεται αεροπλανο .........................
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot