ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοπικότητα: η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση

Ιούλιος 05, 2016
jumbo-banner

Στο μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε η μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις κοινωνίες είναι πως θα καταφέρουν να σταθούν στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της αγοράς.

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που οφείλουν να απαντήσουν όλοι. Κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες. Όλοι έχουμε ευθύνη. Ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για το κοινό σπίτι. Ο πλανήτης ολόκληρος έχει γίνει το κοινό μας σπίτι. Η απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων 25 χρόνων έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους και έχει αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία. Αλλαγές με πολλές παρενέργειες, σαν αυτές που ζει ο δυτικός κόσμος, 10 χρόνια ως τώρα. Σαν αυτές που ζει η Ευρώπη.

Τεχνολογική εξέλιξη, αύξηση αλλά άνιση κατανομή του πλούτου, συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, μεταναστευτικό και περιβαλλοντικά προβλήματα ορίζουν αυτές τις αλλαγές.

Κανείς δε λέει ότι είναι εύκολο να δοθούν απαντήσεις. Η λύση του ενός ζητήματος έχει παρενέργειες σε άλλα. Δε μπορεί να απαντηθούν συνολικά από μία χώρα ή μία τοπική κοινωνία. Αυτό όμως που οφείλει να κάνει ο καθένας είναι να δει πως μπορεί να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει σε πολλές  συζητήσεις την κίνηση «Πολίτες για την Αριστερά». Προσπαθήσαμε να δούμε όλες τις πλευρές και δίχως να φιλοδοξούμε σε απόλυτες απαντήσεις καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα που θέτουμε στο δημόσιο διάλογο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα είναι η χώρα μας και το νησί μας.

Στο ερώτημα λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε, όλες οι απόψεις συγκλίνουν σε μία μαγική λέξη. Συνεργασία. Συνεργασία είναι η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις. Συνεργασία, αλληλουποστήριξη και διασύνδεση οικονομικών συμφερόντων. Ειδικά στην Κω που η τοπική κοινωνία στηρίζεται στην οικονομία των μικρομεσαίων, ατομικών και οικογενειακών, επιχειρήσεων μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει το μεγάλο μέρος της που αναπτύχθηκε στις προηγούμενες δεκαετίες. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τους νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Όσο καλοί και ικανοί αν είναι δε μπορούν να σταθούν δίχως συνεργασία γιατί η αγορά έχει ανοίξει και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

Στόχος αυτής της λογικής είναι να αναδείξει την τοπικότητα ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Όχι ενάντια στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, που δε μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά παράλληλα με αυτή. Αξιοποιώντας τον πλούτο του τόπου, το ανθρώπινο δυναμικό και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας τοπική οικονομική ταυτότητα. Τοπικά παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα κρατάνε στο νησί μας την υπεραξία που παράγει η τοπική οικονομία, ενώ θα μπορούν να σταθούν και σε άλλες αγορές.

Αν δε το κάνουμε το μέλλον δείχνει αρκετά σκληρό. Ο καθένας μόνος του, όσο ικανός κι αν είναι, δε μπορεί να σταθεί, ούτε ως άτομο ούτε ως μικρή επιχείρηση, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιγράφει αυτό το πλαίσιο και ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αρκεί να συνεργαστούν. Συνεργασία δε σημαίνει ότι χάνεται η ιδιοκτησία ή η ταυτότητα κάθε επιχείρησης. Απλά δίνεται το δικαίωμα να διεκδικήσει μείωση του κόστους λειτουργίας. Να διεκδικήσει χρήματα για  εκσυγχρονισμό κα αναβάθμιση. Να βγει στην αγορά με νέο προφίλ, σε κοινές πωλήσεις. Ουσιαστικά να αξιοποιήσει τα όπλα που αξιοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και δε μπορούν να το κάνουν οι μικρές κάθε μία ξεχωριστά.

Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα. Πρέπει όλοι να βρούμε νέους τρόπους σκέψης και δράσης. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot