Ο ΧΥΤΑ Κω έχει "εξελιχθεί" σε χωματερή

Ιούλιος 15, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Δ. Γερασκλής: «Εάν αποδεχθεί ο εργολάβος τις ευθύνες του, θα κάνει αζημίως για το δήμο, ό,τι προβλέπεται για την αποκατάσταση. Εάν δεν τις αποδεχτεί, θα προχωρήσουμε με κόστος δικό μας να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ξεκολλήσει το έργο και θα διεκδικήσουμε δικαστικά από τους μελετητές τις αποζημιώσεις»

Δεν είναι λίγο το μελάνι που έχει χυθεί, επί σειρά ετών, για τον ΧΥΤΑ της Κω. Από την εποχή που «σχηματιζόταν» σαν ιδέα μέχρι και σήμερα, απασχολεί συνεχώς της τοπική κοινωνία και τις εκάστοτε δημοτικές της αρχές, στις οποίες να σημειώσουμε, έχει ασκηθεί οξύτατη κριτική για σειρά αποφάσεών τους από τις – επίσης – εκάστοτε αντιπολιτεύσεις. Το θέμα είναι πως, ένα έργο πνοής (στην κυριολεξία), αντί να αποδίδει τα αναμενόμενα και τα από το νόμο προβλεπόμενα, συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα, άλλοτε μικρά και άλλοτε τεράστια, όπως η κατολίσθηση που σημειώθηκε προ τριμήνου, αχρηστεύοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δαυίδ Γερασκλή, η μελέτη για την δεύτερη φάση του ΧΥΤΑ ανατέθηκε από τον τότε Σύνδεσμο το 2010, παραδόθηκε το 2012 και πληρώθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Πέρα από την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, προέβλεπε και την αντιστήριξη της δεξαμενής του βιολογικού, δηλαδή, συγκεκριμένα γεωτεχνικά έργα, η οποία να σημειώσουμε, είχε χωροθετηθεί σε ύψωμα της περιοχής. «Παρά το γεγονός πως, είχε προταθεί να γίνει πιο χαμηλά, ο τεχνικός σύμβουλος επέμενε να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο» σημείωσε ο κ. Γερασκλής και συνέχισε: «Η Υπηρεσία μας, μετά την κατολίσθηση που έγινε την 1η Απριλίου, συγκρότησε επιτροπή διαπίστωσης βλαβών, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι, το πρόβλημα είναι της εν λόγω μελέτης που δεν προέβλεψε ότι, το έδαφος είναι ακατάλληλο προκειμένου να γίνει εκσκαφή σε τέτοιο βάθος. Όταν, λοιπόν, η εκσκαφή έφτασε σε ένα σημείο που το έδαφος ήταν σαθρό, παρέσυρε όλο το μέτωπο με αποτέλεσμα και η εργασία του δεύτερου κυττάρου να έχει σταματήσει αλλά και η δεξαμενή αυτή καθ’ αυτή που προβλέπονταν έργα αντιστήριξής της, να μην μπορεί να αντιστηριχθεί».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τι;

Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή, είπαν στους μελετητές πως, η μελέτη τους αστόχησε και για το λόγο αυτό «το λιγότερο που περιμένουμε είναι να μας κάνουν καινούργια μελέτη τροποποιώντας την αρχική προκειμένου η δεξαμενή να μεταφερθεί χαμηλότερα και βεβαίως, να προτείνουν και τρόπους γεωτεχνικής αντιμετώπισης του φαινομένου της κατολίσθησης. Εκεί βρισκόμαστε τώρα και περιμένουμε από τους μελετητές να κάνουν αυτό το βήμα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ελπίζουμε να βρούμε τρόπο να το ξεπεράσουμε».

Το χρονοδιάγραμμα της σχετικής εργολαβίας ήταν να ολοκληρωθεί το έργο σε 18 μήνες, ήτοι, μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

«Η μελέτη του εργολάβου, ελέγχεται από ειδικούς. Αυτοί δεν είχαν διαπιστώσει πρόβλημα;» το ερώτημα.

«Οι μελέτες παρελήφθησαν από την τεχνική υπηρεσία του δήμου που είχε και τους επιβλέποντες των μελετών. Η γεωτεχνική μελέτη, λοιπόν, έλεγε πως, τα συγκεκριμένα εδάφη είναι ικανά, οπότε μπορούμε να σκάψουμε σε τόσο βάθος για τη δημιουργία του κυττάρου. Στην πράξη όμως, τα εδάφη δεν ήταν όπως τα περιέγραφε η μελέτη. Και προφανώς, κανένας επιβλέπων δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό» η απάντηση.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον κ. Γερασκλή και την επιτροπή διαπίστωσης βλαβών, «εάν ο μελετητής είχε κάνει γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο, θα είχε δει το πρόβλημα. Δεν έκανε όμως γεωτρήσεις, πήρε γενικά στοιχεία και δυστυχώς αυτά αστόχησαν. Και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς τους επιρρίπτουμε τις ευθύνες και περιμένουμε την αντίδρασή τους, να δούμε τι θα κάνουν. Η προθεσμία που τους έχουμε δώσει για να απαντήσουν λήγει εντός της επόμενης εβδομάδας».

Και ο αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Εάν αποδεχθεί ο εργολάβος τις ευθύνες του, θα κάνει αζημίως για το δήμο τις αναθεωρήσεις των μελετών, θα κάνει γεωτρήσεις, θα προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση του φαινομένου της κατολίσθησης γεωτεχνικά. Εάν δεν τις αποδεχτεί, επειδή έχουμε πρόβλημα θα προχωρήσουμε με κόστος δικό μας να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ξεκολλήσει το έργο και θα διεκδικήσουμε δικαστικά από τους μελετητές τις αποζημιώσεις που θα μας οφείλουν».

Τρίτος διαγωνισμός για τις δημόσιες τουαλέτες

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε και στις δημόσιες τουαλέτες, λέγοντας πως, μέσα στις επόμενες ημέρες θα διενεργηθεί ο τρίτος διαγωνισμός για την ενοικίασή τους (οι δύο προηγούμενοι απέβησαν άκαρποι), με τους ίδιους όρους και με τιμή εκκίνησης τα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που αποβεί και αυτός άκαρπος, τότε θα κληθεί το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει τους όρους του διαγωνισμού (την τιμή εκκίνησης).

Όσο για την τουαλέτα που βρίσκεται στη δημοτική αγορά, διευκρίνισε πως, δεν είναι για το κοινό αλλά προς χρήση των ίδιων των ενοικιαστών.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot

No Internet Connection