arxiki selida

Ν. Νασταχανίδης: Η Κως διεκδικεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια αρνητική πρωτιά

Φεβρουάριος 01, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Τοποθέτηση του Ν. Νασταχανιδη μέλος του Δ.Σ του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου στην συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κω στις 28 Ιανουαρίου 2017.

Κύριε Υπουργέ

Καταρχήν να σας καλωσορίσω στο νησί μας ευχόμενος η επίσκεψη σας να αποβεί χρήσιμη και παραγωγική για όλους τους παριστάμενους, κυρίως όμως για τους Κώους πολίτες .

Σημείο αναφοράς της σημερινής μας συνάντησης και της ανοικτής προς τους φορείς διαβούλευσης, δεν μπορεί να είναι άλλο από τη εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού της Κω .

Μια κατάσταση που έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

Αν θέλουμε να εστιάσουμε στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις μικρές επιχειρήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν η μία μετά την άλλη κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα να μετακυλήσουν σε καθεστώς πτώχευσης.

Για όλους εμάς εδώ, που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, ξέρουμε πολύ καλά ότι αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η διακοπή της λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων , οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των υπέρμετρα υψηλών ασφαλιστικών εισφορών , προσθέτοντας βέβαια σε αυτά τις ανελαστικές δαπάνες όπως είναι τα ενοίκια, η μισθοδοσία του προσωπικού, η ΔΕΗ και οι υποχρεώσεις προς τρίτους.

Συνηθίσαμε να λέμε ότι στους τουριστικούς τόπους, κάθε χειμώνας έχει τις δυσκολίες του αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και δεν υπάρχουν παραγόμενα έσοδα. Όμως αυτοί εδώ οι μήνες, είναι μακράν οι χειρότεροι των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Η τοπική οικονομία έχει περιέλθει σε ένα τραγικό αδιέξοδο.

Το τι συνετέλεσε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο , προφανώς και δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε.

Σημασία έχει να βρούμε και από κοινού να καταλήξουμε ποιες θα είναι εκείνες οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν .

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει κατ επανάληψη επισημάνει με παρεμβάσεις του προς την Κυβέρνηση την κρισιμότητα της κατάστασης, ζητώντας και πετυχαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις την άμεση θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ως παράδειγμα αυτών των παρεμβάσεων μπορώ να παραθέσω την αναβολή αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και την αναστολή της αύξησης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους Βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου φέρνοντας για συζήτηση στην Βουλή την θεσμοθέτηση πλέον πακέτου μέτρων, για την ανακούφιση των πληγέντων νησιωτών από τις επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών που αφορούν,

στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α

στη διατήρηση της μειωμένης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά,

στη λήψη άμεσης απόφασης για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των υποχρεώσεων προς την εφορία , τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους Δήμους

στην αναστολή για 12 μήνες των κατασχέσεων στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων για χρέη προς το Δημόσιο,

στη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων προς τις Τράπεζες

Η επιβίωση των επιχειρήσεων του νησιού κινδυνεύει επίσης από την δημιουργία πολυκαταστημάτων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στην αγορά.

Με ευθύνη και τοπικών παραγόντων τα πολυκαταστήματα αυτά επεκτείνονται καθημερινά αφού έχουν παύσει να ισχύουν οι περιοριστικοί όροι για την αδειοδοτηση τους.

Οδηγούμαστε σε μονοπωλιακές καταστάσεις που θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη εμπορική αγορά.

Σας ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση να θεσμοθετηθούν πολεοδομικοί περιορισμοί για την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων με τον περιορισμό τους σε 500 τμ όσον αφορά το νησί της Κω, εν όψη και της εφαρμογής των νησιώτικων πολιτικών που θα εξαγγείλει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.

Κύριε υπουργέ

Ζούμε σε ένα νησί που μάλλον διεκδικεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια αρνητική πρωτιά.

Από τη μια πλευρά περισσότερο από 1 εκ τουρίστες επισκέπτονται την Κω σε ετήσια βάση, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να αντιστοιχούν στη διακίνηση αυτή.

Και από την άλλη πλευρά μια κοινωνία μόλις 40 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων που όχι μόνο αδυνατεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί οικονομικά, αλλά αντιθέτως, απειλείται με αφανισμό και ισοπέδωση. Προφανώς μιλάμε για μια τεράστια και διαχρονική στρέβλωση της έννοιας της «οικονομίας και της ανάπτυξης».

Σας καλούμε λοιπόν να συμβάλετε στον αγώνα που κάνουμε για την ανατροπή του βλαβερού και απαξιωτικου για την κοινωνία μας οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot