Ν. Μυλωνάς: ‘’που πάμε; Αυγουστιάτικες κουβέντες’’

Αύγουστος 09, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Α. Ο Αυγουστιάτικος καιρός με όλη την ομορφιά και τον πλούτο των καρπών της Κωακής γης!

Από τις 6 το πρωί πολλοί ρίχνονται στην αγκαλιά της θάλασσας, αγναντεύουν την μαγεία του αναδυόμενου ήλιου από τις ακτές της ανατολής ενώ βλέπουν το πλοίο της γραμμής να γλιστρά απαλά και αθόρυβα στην γαλήνια θάλασσα μέχρι που το βλέπουν να χάνετε στον πρωινό καθαρό ορίζοντα. Κως!

μακαρία γη! στην αγκαλιά του Κεραμικού Κόλπου.
Πέρυσι τέτοιες μέρες, τέτοιες ωρες….μια πλαστική βάρκα 3 μέτρων αργά αργά με το σπρώξιμο ενός ξύλινου κουπιού καταφτάνει στην αμμουδιά … ομάδες-ομάδες ισχνών και ταλαιπωρημένων ανθρώπων κινούνται ρωτώντας: police station; refugees center; … το Λιμάνι, …ο δρόμος δίπλα στο Κάστρο … το Επαρχείο … η παραλιακή της Β. Γεωργίου … φόβος …ανασφάλεια …απόρριψη… ανεπιθύμητοι … ένταση… και μίσος. Φωτογραφίες και περιγραφές με σκηνές …πόνου, … μιζέριας και …βίας που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Κως! Γη, ω γη της Βαβυλώνας…

Β. Μπορεί να ξαναδούμε και φέτος τις ‘’τρομερές σκηνές του Αυγούστου του 2015’’;
ΟΧΙ, μου απαντά με την σιγουριά του ανθρώπου που έχει μελετήσει το θέμα. Για 2 βασικούς πολιτικούς λόγους. Πρώτα οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν βλέπουν πια την θαλάσσια οδό του Αιγαίου,… όπως πέρυσι. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Γερμανίας διεκήρυξε στο συνέδριο του από το 2014 ότι η γερμανική οικονομία έχει ανάγκη από 5 εκατομμύρια εργατικά χέρια τα προσεχή 5 χρόνια. Η Γερμανία τον Μάιο του 2015 επέβαλε την σιωπηλή προσωρινή αναστολή της Σενγκεν και των 2 συμφωνιών του Δουβλίνου. Η ίδια η Γερμανίδα πρωθυπουργός δήλωνε το καλοκαίρι του 2015 όταν η Γερμανία άνοιξε τις πόρτες της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφευγαν μακριά από τον πόλεμο και την αθλιότητα. "Wir schaffen das-θα τα καταφέρουμε" και η φωνή της έφτανε πολύ βαθιά στην ψυχή των ανθρώπων της προσφυγιάς. Τώρα, εδώ και 6 μήνες ο διάδρομος ‘’transit Greece’’ δεν υπάρχει. Η ελπίδα της διαφυγής προσφύγων μέσω της Ελλάδας στην Δύση είναι ελάχιστη.
Ο δεύτερος λόγος είναι η Τουρκία και ο ρόλος της στην διακίνηση προσφύγων μέσω των κρατικών της μηχανισμών έχει αλλάξει. Οι εξελίξεις στην Τουρκία κατέστησαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας de facto σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ως ένα βαθμό πια …και του …ΝΑΤΟ! Η Τουρκία δεν μπορεί να ρισκάρει μεγάλες ροές στα Δωδεκάνησα γιατί αυτό θα ανατρέψει την πολιτική της περί διαφύλαξης του κεκτημένου της συνθήκης των Παρισίων ‘’μη στρατικοποίησης των Δωδεκανήσων’’! Σε περίπτωση αυξημένων ροών η Ελλάδα θα απαιτήσει και είναι πολύ πιθανή αποδοχή του αιτήματος της, την επέκταση των Νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων έλεγχου του Β. Αιγαίου και στην περιοχή μας.
Πολιτικοί λόγοι υψηλής σημασίας καθιστούν το ρεύμα προς το νησί σας μικρό και ελέγξιμο μέσω του μηχανισμού του HOT SPOT (που επέβαλε η Ε.Ε.) αρκεί να δουλεύει σωστά και αποτελεσματικά. Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αποφεύγοντας γεγονότα και σχόλια βίας και ξενοφοβίας.

Γ. Πως μπορούμε, ρωτούμε, να προβάλουμε κάποιες εναλλακτικές στο all inclusive;
Αφήστε το καλύτερα αυτό. Είναι μια μορφή φθηνής προσφοράς υπηρεσιών που το έχει ανάγκη η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. προσφέροντας φθηνές καλοκαιρινές διακοπές στην οικονομικά συμπιεζόμενη συνεχώς εργατική τάξη των κοινωνιών της. Πιο προσιτή λύση είναι η σταδιακή μετάβαση της παραγωγής του νησιού σε ένα ποιοτικό επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών. Βρήκαμε ένα σπουδαίο τοπικό κρασί και μια τοπική ρετσίνα μοναδικής γευστικής ποικιλίας. Πως μπορούν αυτά να προχωρήσουν και να κατακτήσουν την τοπική αγορά; Πως μπορεί να βγουν στην εσωτερική αγορά και να προχωρήσουν στην Ευρώπη δίνοντας το δικό τους συν στην Κω; Πήγαμε σε ένα εστιατόριο υποψιασμένοι που από την έντεχνη διαφήμιση του, κλείνοντας τραπέζι από την προηγουμένη. Δεν πέσαμε έξω. Όμως πριν σερβιριστούμε μας ζήτησαν να αλλάξουμε θέση για να διευκολύνουμε το μαγαζί! Το περιβάλλον μοναδικό και το φαγητό πολύ καλό, αντάξιο της διαφήμισης και του τιμοκαταλόγου. Στην κουζίνα η γιαγιά και η μαμά, στο σερβίρισμα τα παιδιά. Η μουσική πολύ δυνατή και σχεδόν …πίστας χορού. Το σέρβις βιαστικό και απόμακρο. Σύντομα ο πληθυντικός παραχώρησε την θέση του στον ενικό. Σχολιάσαμε στον ιδιοκτήτη: το μαγαζί σας είναι καλό αλλά χρειάζεται ένα κλικ για να είναι ασυναγώνιστο. Λίγο πιο σιγά η ένταση και λιγότερο …διασκεδαστική μουσική με το φαγητό, δίνοντας χώρο στην συζήτηση. Μπορείτε σαν Δήμος να κάνετε κάτι στο επίπεδο πληροφόρησης των επαγγελματιών! Καθορίζοντας για παράδειγμα ένα τίτλο αναγνώρισης στους επαγγελματίες που βάζουν υψηλό στάνταρτ στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Το ποιοτικό τοπικό περιβάλλον και η ποιοτική τοπική παραγωγή είναι και το μέσο και ο στόχος για την βελτίωση των πραγμάτων!

Δ. Που πάμε όμως Σταύρο, με όλη αυτή την μνημονιακη παρεκτροπή; Η επιστροφή στην δραχμή είναι λύση; Αυτό είναι πολύ δύσκολο ερώτημα μας απαντά. Ίσως μάλιστα να μην δίνει πια απάντηση στο πρόβλημα της οικονομίας! Ποιο επίκαιρο είναι να απαντήσουμε στο που πάει η Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι η Ε.Ε. να μην προχωρήσει. Οι πολιτικές της λιτότητας κατέστρεψαν δομές του κοινωνικού κράτους και διέλυσαν εργατικά δικαιώματα καταστρέφοντας την κοινωνική συνοχή όλων των χωρών. Η Ευρώπη οδηγείται προς το χθες, και οι κοινωνίες της αναζητούν την χαμένη σιγουριά και της ασφάλεια του μεταπολεμικού εθνικού κράτους. Δεν είναι τυχαία η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία κλπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ κινδυνεύουν από τα μέσα! Έτσι διαλυθήκαν στο παρελθόν αυτοκρατορίες και κρατικές ενώσεις! Προχωρώντας χωρίς λαϊκή συναίνεση και χωρίς πολιτικές συνοχής οδηγηθήκαν γρήγορα στο εκφυλισμό και στην πτώση. Δεν υπάρχει ο από μηχανής Θεός πέρα από την σκηνή του Θεάτρου και η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να δει το δικό μας σχέδιο πλεύσης!

Ε. Αυτή την περίοδο στο νησί μας φιλοξενούνται άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών για ολιγοήμερες διακοπές. Οι συζητήσεις μαζί τους έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, ποσό μαλών όταν δεν έρχονται μονό ως καταναλωτές συσκευασμένων τουριστικών προϊόντων αλλά ως ερευνητές της τοπικής φύσης και της τοπικής κοινωνίας. Ένας από αυτούς είναι και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός που είχαμε την τύχη να συναντήσουμε στην Κέφαλο. Ένας ‘’πραγματικός διανοούμενος’’ σύμφωνα με τον ορισμό του Εντουαρτ Σαΐντ, ο οποίος στα γραπτά απαντά με το ‘’γιατί ‘’ να τίθεται το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο, ‘’γιατί’’ τα πράγματα συμβαίνουν όπως συμβαίνουν και ‘’γιατί’’ να μην αναζητήσουμε εναλλακτικές ή ανατρεπτικές λύσεις;
Ν. Μυλωνάς

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot