arxiki selida

Ν. Μυλωνάς,Θεμα: για την παράνομη κοπή δένδρου από την υπηρεσία πρασίνου-καθαριότητας Δημου Κω

Σεπτέμβριος 20, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Α. Μόλις γράψαμε ότι ‘’ νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε προσεκτικά με μερικές απλές επιλογές και κινήσεις’’, ελπίζοντας και μείς σε ένα νέο δείγμα γραφής, αλλά τα γεγονότα φροντίζουν να μας διαψεύσουν. Είναι βλέπετε οι παλιές αμαρτίες των πελατειακών σχέσεων και των εξυπηρετήσεων που μας ακολουθούν και που δεν θα αφήσουν την νέα δημοτική αρχή να κάνει ‘’την δουλειά’’.
Β. Μας τηλεφωνούν ότι σε κεντρικό σημείο της πόλης το συνεργείο πρασίνου του Δημου κόβει ένα μεγάλο δένδρο πεζοδρομίου. Το μυαλό πολιτών είναι βλέπετε νωπές ακόμη παρεμβάσεις μας που αφορούσαν το περιβάλλον και την εμφάνιση και της πόλη και απευθύνονται σε μας με την απλή λογική: ‘’για το περιβάλλον απευθυνόμαστε στα Τρακοσάκια ή …στον Μυλωνα!!!’’. Όχι στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου! Κάποτε, ο Κ.Κ. κατήγγειλε στην υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου μας την καύση πλαστικών σε μεγάλο ξενοδοχείο. Ο αρμόδιος του είπε ‘’μπράβο’’ για τις ευαισθησίες του, αλλά μόλις άκουσε το όνομα του μεγάλου ξενοδόχου, αφήνει το μολύβι του στο γραφείο και του λέει:’’ είμαστε αναρμόδιοι για την καύση, πρέπει να πάτε στην περιφέρεια!!!’’
Γ. Το άρθρο 40 παράγραφος 2 του Νόμου 1337/83 νομοθετεί ότι η οποιαδήποτε κοπή δένδρων από υπηρεσίες ή πολίτες απαιτεί την έκδοση άδειας από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία. Ο σε ισχύ Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Ν. 4067/12 ΦΕΚ- 79 Α/12 Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461, ΦΕΚ Β' 4520/16.10.2018α. επιβάλλει Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού:1) Αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας 2) Αιτιολογημένη Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων.
3) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων κλπ.
Ως γνωστόν: ‘’αν ο Δήμος δεν εφαρμόζει τον νόμο τότε γιατί οι πολίτες πρέπει να τον τηρούν;’’
Δ. Πήραμε τηλέφωνο την πολεοδομική υπηρεσία του Δημου που μας είπαν: ‘’δεν γνωρίζουμε το θεμα’’. Προφανώς δεν έχει τηρηθεί η νομοθεσία. πρωί-πρωί σήμερα με συντονισμένη κίνηση της υπηρεσίας καθαριότητας το δένδρο κόβεται ‘’σύριζα’’ και το συνεργείο αποχωρεί ‘’μάνι-μανι’’. Δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουμε τηλέφωνο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη. Πριν 3 χρόνια, σε αντίστοιχη ενέργεια αφαίρεσης 3 δένδρων στην οδό Κανάρη μιλήσαμε στον τότε αντιδήμαρχο και με την ιδιότητα του συναδέλφου στην ίδια παράταξη και στο ερώτημα γιατί δεν τηρήθηκε ο νόμος, η απάντηση-δικαιολογία ήταν ’’ σας υπόσχομαι ότι θα φυτευτούν νέα δένδρα’’! Δεν πρόλαβε όμως αφού μετά 3 χρόνια η δημοτική αρχή άλλαξε και εκείνος πια …το έχει ξεχάσει!

Ε. ---Δεν ‘’θρηνούμε’’ για ένα δένδρο, παρ όλη την ομορφιά και την φρεσκάδα που δίνει στους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού και παρά το ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής που απαιτεί σεβασμό στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στο πράσινο. Μελέτη του ΕΜΠ του 2014 απέδειξε ότι η θερμοκρασία στην σκιά ενός δένδρου είναι συστηματικά μικρότερη κατά 3-4ο κελσίου και ο αέρας που αναπνέεται στην σκιά του έχει ευνοϊκότερα χαρακτηριστικά.
---Δεν φταίνε οι πολίτες και δεν τα βάζουμε μαζί τους. Μπορεί το συγκεκριμένο δένδρο να ενοχλούσε και να έπρεπε να αλλάξει θέση. Αυτό ακριβώς μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει με τις νόμιμες διαδικασίες!
---Είναι η νομιμότητα και το αίσθημα ισοτιμίας ανάμεσα στους πολίτες που παραβιάζεται με τέτοιες ενέργειες γιατί αναδεικνύει το πολιτικό ζήτημα της αδιαφάνειας, δημοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας. Το θέτουμε στα πρώτα αρνητικά της νέας δημοτικής αρχής η οποία με παρόμοιες πρωτοβουλίες της εν ‘’κρυπτώ’’ και ‘’βιαστικά’’ μας δηλώνει ότι ‘’το δίκαιο είναι μια υποκειμενική υπόθεση’’ και ότι το περιβάλλον δεν είναι προτεραιότητα! Δυστυχώς!
Ν. Μυλωνάς

 

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot