Η αποτίμηση της τουριστικής περιόδου μέσα από τα μάτια των Δημάρχων - Γ. Κυρίτσης: Ξεκινήσαμε με πτώση -80%

Σεπτέμβριος 14, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Η τουριστική σεζόν, που οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος της, κινήθηκε σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα για μερικά από τα νησιά μας, ενώ για τα υπόλοιπα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά.

Η φετινή χρονιά, ήταν διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες, καθώς συνέβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η μείωση των τουριστών σε κάποια νησιά της Δωδεκανήσου.

Το μεγάλο κύμα προσφύγων που δέχθηκαν, και η εικόνα που επικρατούσε τις ημέρες εκείνες, επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που η Ελλάδα αντιμετώπισε έντονα από την αρχή, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για την νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, οι τρομοκρατικές ενέργειες και το πραξικόπημα που έγινε πρόσφατα στην Τουρκία, ήταν μία επιπλέον αιτία για την μείωση της τουριστικής αγοράς.

Ακόμα και η οικονομική κρίση, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος κόστισε την τουριστική κίνηση των νησιών μας.

Όμως, υπήρχαν και μερικά νησιά, τα οποία δεν επηρεάστηκαν καθόλου από αυτά τα γεγονότα, ενώ αντίστοιχα ευνοήθηκαν περισσότερο.

Γεώργιος Κυρίτσης-Δήμαρχος Κω: Ξεκινήσαμε με πτώση -80%
Ο κ. Κυρίτσης μίλησε στην «Ροδιακή» για την κίνηση της τουριστικής σεζόν στην Κω και ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξεκινήσαμε με πολύ δυσοίωνα μηνύματα, από τις εκθέσεις που βρεθήκαμε από τον Δεκέμβριο και μετά. Μηνύματα τα οποία έλεγαν ότι οι προ-κρατήσεις είχαν πτώση της τάξεως του 60-80%.

Ο Δήμος της Κω κατέβαλε μία τεράστια προσπάθεια, στο μεγαλύτερο μέρος μόνος του, χωρίς ενίσχυση από το κράτος και κανέναν, για να αναστρέψει το κλίμα.

Η σεζόν ξεκίνησε με -24% τον Μάιο, κατεβήκαμε στο -15% τον Ιούλιο, τον Αύγουστο στο -13% και ο Σεπτέμβριος θα κυμανθεί στα ίδια νούμερα. Καταφέραμε να σώσουμε εν μέρει την παρτίδα, να μην διαλυθούμε τελείως.

Η πτώση στους τζίρους των καταστημάτων μπορεί να ξεπερνάει και το 45%. Αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Και βεβαίως όλα αυτά , είναι ευθύνη της περσινής κατάστασης και εγκατάλειψης της Κω, από την κυβέρνηση στην τύχη της, με το μεταναστευτικό.

Οι περσινές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, η αγωνία των επισκεπτών για το τι θα βρουν στην Κω, επηρέασε σημαντικά την τουριστική κίνηση. Εάν κλείσουμε -15%, εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος, από εκεί που ξεκινήσαμε. Θα είμαι όμως αρκετά στεναχωρημένος, διότι οι συμπολίτες μου έχουν πτώση στους τζίρους τους.

Ελπίζω του χρόνου να πάμε καλύτερα, αν βέβαια αυτοί που διαχειρίζονται την τύχη της χώρας, αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι κυρίαρχο για τα νησιά τα δικά μας και κυρίως τα τουριστικά νησιά».

Μιχάλης Κόλιας- Δήμαρχος Λέρου: Ικανοποιητική δείχνει η σεζόν φέτος
«Αρκετά καλά πήγε η τουριστική σεζόν φέτος από αρχές Αυγούστου και μετά, διότι στην αρχή υπήρχαν κάποια προβλήματα. Όμως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος δείχνουν δύο ικανοποιητικοί μήνες και θα καλύψουν το κενό που υπήρχε τον Ιούλιο» δήλωσε στην «Ρ» ο κ. Κόλιας.

Ενώ πρόσθεσε, πως το προσφυγικό επηρέασε κατά ένα τρόπο την τουριστική περίοδο, αλλά περισσότερο επηρεάζεται από την γενικότερη οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας.

Και η περσινή και η φετινή χρονιά κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ήταν σχεδόν ίδιες.

Ελευθέριος Παπακαλοδούκας-Δήμαρχος Σύμης: Ήταν η χειρότερη τουριστική περίοδος όλων των εποχών
Ο κ. Παπακαλοδούκας μιλώντας στην «Ροδιακή», εξήγησε τους παράγοντες που ευθύνονται για την άσχημη τουριστική σεζόν της Σύμης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Αυτό οφείλεται κυρίως στην άσχημα διαφήμιση που έγινε όλο τον χειμώνα και από τον ελληνικό τύπο αλλά και τον ευρωπαϊκό, ότι τα νησιά μας είναι γεμάτο μετανάστες.

Το δεύτερο και το βασικό πιστεύω είναι η υπερβολική αστυνόμευση από το λιμενικό σώμα σε συνεργασία και με τους αυστηρούς ελέγχους που γινόντουσαν φέτος στα σκάφη που ερχόντουσαν από τρίτες χώρες.

Ένας άλλος λόγος είναι το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία και η ψευδής είδηση ότι στην Σύμη ερχόντουσαν φουσκωτά με 24 κομάντος, που δεν ίσχυε βέβαια κάτι τέτοιο. Αυτοί είναι οι λόγοι που η Σύμη φέτος, κάποιους μήνες άγγιξε και το -80%.

Η Σύμη δέχεται ποιοτικό τουρισμό και από την στιγμή που βγήκε αυτή η εικόνα προς τα έξω, ότι είναι γεμάτη με μετανάστες, κυρίως αυτοί που είχαν σκάφη δεν ερχόντουσαν, διότι φοβόντουσαν όπως είπαν, μην «τρακάρουν» με βάρκες που ήταν γεμάτο με μετανάστες.

Αυτή την στιγμή μπορεί να πανηγυρίζει το Υπουργείο Τουρισμού ότι είχαμε 27 εκατ. τουρίστες αλλά τι τουρίστες φέραμε; Αυτό το έχει ψάξει κανείς; Δεν παίζει ρόλο το νούμερο αλλά η ποιότητα. Επειδή η Σύμη δέχεται ποιοτικό τουρισμό, είμαστε οι πρώτοι που την πατήσαμε».

Γεώργιος Σαμψάκος-Δήμαρχος Μεγίστης: Η σεζόν ήταν ικανοποιητική
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Σαμψάκος δήλωσε ότι: «Η τουριστική περίοδος πήγε μία χαρά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Όμως δεν είχαμε τόσο πολλούς τουρίστες όσο την περσινή χρονιά.

Πέρσι, ήταν σαφώς μία καλύτερη χρονιά, από την φετινή αλλά εφόσον τα πράγματα κινήθηκαν σε σταθερά επίπεδα και δεν συνέβη κάτι που να αλλάξει την κατάσταση αυτή, μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Φώτιος Μάγγος-Δήμαρχος Λειψών:Σημαντική μείωση των τουριστών φέτος στους Λειψούς
Ο κ. Μάγγος σε δήλωση του ανέφερε ότι: «Είναι προφανές ότι υπήρχε μία μείωση της τάξεως του 20-25% και αυτό βέβαια κατά την δική μου υποκειμενική εκτίμηση, διότι εδώ δεν υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι σύλλογοι.

Σίγουρα δεχτήκαμε μεγάλο πλήγμα από τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό και αυτό ήταν εμφανές. Μέσα στον Ιούλιο υπήρχαν μόνο τρία σκάφη στο λιμάνι, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο μέσος όρος ήταν 35 με 40 σκάφη.

Η μείωση σε αυτό τον τομέα ήταν πάρα πολύ μεγάλη, άρα επηρέασε και το γενικό μέσο όρο του τουρισμού».

Το προσφυγικό επίσης επηρέασε πολύ, διότι εμάς τροφοδότης μας στον τουρισμό είναι και η Κως, όπως και το πραξικόπημα στην Τουρκία λειτούργησε ανασταλτικά.

Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά που θυμάμαι εγώ σε όλη μου την ζωή. Για σαράντα μέρες δεν έπεφτε καρφίτσα στο νησί, όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα δεν έβρισκες δωμάτιο και το λιμάνι ήταν γεμάτο σκάφη. Μπορεί και για αυτό το λόγο να φαίνεται η διαφορά και να φάνηκε η πτώση η φετινή».

Πανορμίτης Κονταράτος-Δήμαρχος Αστυπάλαιας: Αύξηση έως 10%
Σε δήλωσή του, ο κ.Κονταράτος για την κίνηση της τουριστική σεζόν, είπε ότι: «Νομίζω ότι ήταν μία καλή χρονιά, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, φαίνεται ότι έχουμε μία αύξηση της τάξεως 8-10 %.

Ο Αύγουστος ήταν αρκετά καλός αλλά φαίνεται και ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι εξίσου ικανοποιητικός, τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι πληροφορίες από τους επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων των επισκεπτών του νησιού η φετινή χρονιά κινήθηκε καλύτερα από την περσινή».

Ιωάννης Γαλουζής-Δήμαρχος Καλύμνου: Είναι σταθερή η τουριστική κίνηση
Ο κ. Γαλουζής σε δήλωση που έκανε στη «Ροδιακή» είπε ότι: «Η τουριστική σεζόν, ξεκίνησε καλά, έκανε μία κοιλιά τους πρώτες μήνες Ιούνιο μέχρι αρχές Ιουλίου και τώρα Αύγουστο και Σεπτέμβρη, βρισκόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσο αφορά τα ξενοδοχεία μας, την μεγαλύτερη πληρότητα την είχαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Φέτος, δεν είμαστε βέβαια όπως ήμασταν πριν δύο-τρία χρονιά αλλά κάπως εξελίχθηκε η κατάσταση τους μήνες αυτούς. Ο ημερήσιος τουρισμός είχε πτώση, και αυτό οφείλεται και στα γεγονότα που συνέβησαν με την Τουρκία.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή να μην έχουμε αλλαγές στα δρομολόγια της Ryanair, διότι με τις συγκριμένες πτήσεις καταφθάνουν στο νησί πολλοί επισκέπτες, και ειδικά για την αναρρίχηση.

Έχουμε προγραμματισμένο ήδη μέσα στον Οκτώβρη, το φεστιβάλ αναρρίχησης και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση εκείνη την περίοδο. Στο νησί της Καλύμνου, κινείται περισσότερο ο εναλλακτικός τουρισμός, κυρίως του φθινοπωρινούς μήνες και τα ακριβή στοιχεία θα φανούν σε αυτούς τους μήνες».

Μιχάλης Πατρός-Δήμαρχος Χάλκης: Σπάσαμε ρεκόρ
Ενθουσιασμένος ο κ.Πατρός με την τουριστική κίνηση στο νησί της Χάλκης φέτος. Ο ίδιος δήλωσε στην Ροδιακή ότι: «Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, αντιστεκόμαστε πάρα πολύ καλά. Ήταν μία πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν. Φέτος σπάσαμε ρεκόρ, υπερβήκαμε τους 2.500 τουρίστες. Ξαναζωντάνεψε το νησί μας. Κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο τα πράγματα ήταν πάρα πολύ καλά και βέβαια καλύτερα από την περσινή χρονιά».

Ηλίας Λάμπρος-Δήμαρχος Καρπάθου: Αριθμητικά, πήγαμε πολύ καλά
Πολύ καλή ήταν η τουριστική σεζόν σύμφωνα με τον κύριο Ηλία Λάμπρο.«Και τα τσάρτερ και οι επισκέπτες του νησιού μας φέτος, ήταν αριθμητικά περισσότεροι. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι θα γίνει παράταση στην δικιά μας τουριστική περίοδο μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Διότι, συνήθως, στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε ήδη ολοκληρωθεί, η τουριστική περίοδος».

Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη-Δήμαρχος Κάσου: Εκτινάχθηκε ο αριθμός των επισκεπτών φέτος!
Η τουριστική περίοδος για την Κάσο φέτος πήγε εξαιρετικά, δήλωσε η Δήμαρχος της Κάσου. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου για πρώτη φορά είχαμε χιλιάδες κόσμο που επισκέφτηκε το νησί. Είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες και από τον ελλαδικό χώρο και από το εξωτερικό.

Αυτό ήταν πολύ αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για εμάς. Βέβαια δεν έγινε τυχαία, μετά από σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής είχαμε προσπαθήσει να προβάλλουμε το νησί μας και να το βγάλουμε από την αφάνεια και τα καταφέραμε. Σε αυτό βοήθησε, το περιοδικό της Aegean που αφιέρωσαν πολλές σελίδες στο νησί της Κάσου και τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία πρόβαλλαν τα θετικά και τις ομορφιές του νησιού.

Επίσης στηρίξαμε όλη την προσπάθεια που κάναμε, επάνω στον πολιτισμό μας, γιατί σε μία εποχή που έχουμε μόνο ελλείμματα, το μόνο μας πλεόνασμα είναι ο πολιτισμός μας. Είχαμε οργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες και πολιτικές δραστηριότητες όπως θεατρικά εργαστήρια και το ολοκαύτωμα της Κάσου. Όλα αυτά πέτυχαν και μας έφεραν πάρα πολλούς τουρίστες».

Μαρία Καμμά-Αλειφέρη-Δήμαρχος Τήλου: Είχε μείωση η σεζόν φέτος
Η κ. Καμμά μιλώντας στη «Ροδιακή» σχολίασε την κίνηση της τουριστικής σεζόν στο νησί τη Τήλου. Συγκεκριμένα είπε: «Ήταν αρκετά μειωμένη η κίνηση φέτος και το κυριότερο πρόβλημα είναι τα ελάχιστα δρομολόγια που πραγματοποιούνται στο νησί μας.

Υπήρχαν μόνο τέσσερα δρομολόγια για το νησί της Τήλου, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος επισκέπτης στο νησί. Μόνο το blue star πραγματοποιούσε δρομολόγιο από Πειραιά και δύο ταχύπλοα, που είχαν πολύ υψηλό κόστος. Και με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, δεν είναι εύκολη η μετακίνηση. Είμαστε -20% φέτος σε σχέση με πέρυσι».

Χριστοφής Κορωναίος-Δήμαρχος Νισύρου: Για πρώτη φορά, η Νίσυρος βρισκόταν στο επίκεντρο
Για το πώς πήγε η τουριστική σεζόν φέτος έκανε λόγο ο κ. Κορωναίος, μιλώντας στη «Ροδιακή».

«Η τουριστική κίνηση του νησιού ήταν πολύ καλή, ο Ιούλιος όχι τόσο άλλα ο Αύγουστος ήταν πάρα πολύ καλός. Και έχουμε ακόμα πολλούς επισκέπτες. Επίσης είμαστε συνδεδεμένοι με το τουριστικό ρεύμα της Κω και αυτό βοηθάει πολύ το νησί μας. Είχαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικές και η Νίσυρος για πρώτη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών μέσων, όπως είναι το New York Times και το Cnn.

Αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ στην γνωστοποίηση όλου του κόσμου και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς, οπότε θεωρώ αυτήν την στιγμή, ότι είναι ειδική σεζόν γιατί μας βοήθησε στην αναγνώριση του νησιού παγκοσμίως. Πιστεύω αυτό θα βοηθήσει και στο μέλλον για να έχουμε περισσότερους επισκέπτες».

Πηγή : rodiaki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot