Γ. Νικητιάδης προς Δημάρχους: «Υπερκομματική Εθνική Στρατηγική χρειάζονται τα νησιά»

Φεβρουάριος 16, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Την ανάγκη χάραξης μιας «Υπερκομματικής Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης και Θωράκισης των Νησιών μας υπογράμμισε, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, σε παρέμβαση-τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Ο π. βουλευτής Δωδεκανήσου, στην τοποθέτησή του προς τους Δημάρχους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι απερίσκεπτες ενέργειες και δηλώσεις των γειτόνων μας Τούρκων και τόνισε την αναγκαιότητα να ακολουθήσουμε το Ρωμαϊκό ρητό που έλεγε «αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να προετοιμάζουμε πόλεμο.».

Ο κ Νικητιάδης χαρακτήρισε κυνικούς τους ευρωπαίους εταίρους μας που απέκλεισαν δεκάδες νησιά του Νοτίου Αιγαίου από κάθε αναπτυξιακή προοπτική τα τελευταία χρόνια, με την επίκληση της ανόδου του βιοτικού επιπέδου στην περιφέρεια και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαίτηση των δανειστών να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που όπως τόνισε «στα νησιά θα έπρεπε να μην υπάρχουν καθόλου».

Ο κ Νικητιάδης κάλεσε τέλος τους Δημάρχους να ενώσουν τη φωνή τους με κάθε πολίτη και φορέα και να απαιτήσουν την δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή , που θα πρέπει να φέρει Νόμο για την ανάπτυξη των νησιών, ενώ κατήγγειλε πολιτικές που δημιουργούν χωρίς μελέτες hot spots και τώρα προ-αναχωρησιακά κέντρα σε τουριστικές περιοχές. Αναρωτήθηκε δε με έμφαση «Οι Ισπανοί θα σκεφτόντουσαν ποτέ να κάνουν στη Μαγιόρκα ή την Ίμπιζα hot spots ; ».

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη έχει ως εξής :

« Αγαπητέ Πρόεδρε, και αγαπητοί συμπατριώτες Δήμαρχοι των νησιών μας, μέλη του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα η σημερινή παρουσία μου ανάμεσά σας και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Ένωσης που αποδέχτηκε το αίτημά μου να χαιρετήσω την συνεδρίαση σας.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω εξ αρχής ότι ο σημαντικότερος λόγος που αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ κοντά σας σήμερα σχετίζεται , με την εθνική διάσταση της περιόδου που διανύουμε.

Η εφτάχρονη κρίση που περνάμε ως χώρα και τα συνεχιζόμενα αδιέξοδα, δυστυχώς ανέδειξαν με τον πλέον ορατό τρόπο , τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης νησιωτικής πολιτικής και την τεράστια αναγκαιότητα πλήρους και διαρκούς Εθνικής θωράκισης των νησιών μας. Οι απέναντι φίλοι μας, μπροστά στη κρίση που περνάμε, δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμηθούν ότι διεκδικούν 130 νησιά και βραχονησίδες, να επισκεφτούν την περιοχή των Ιμίων με τους γνωστούς θεατρινισμούς τους, να πολλαπλασιάσουν τις παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου μας και να διαμαρτυρηθούν για την ρίψη αλεξιπτωτιστών μας στη Κω.

Φίλες και φίλοι, ουδείς από εμάς επιθυμεί Εθνικές περιπέτειες και το τελευταίο πράγμα που θα επιδιώκαμε είναι στρατιωτική εμπλοκή με την γείτονα. Ουδείς όμως δεν πρέπει να ξεχνάει το Ρωμαϊκό απόφθεγμα si vis pacem para bellum (Αν επιθυμείς Ειρήνη, προετοίμασε πόλεμο).

Τι σημαίνει αυτό για τα νησιά μας ; Το Εθνικό μας φρόνημα είναι υψηλότατο. Οι νησιώτες μας, ούτε φοβούνται, ούτε σκιάζονται. Ο καθένας με την ψυχή του και το σώμα του , αποτελεί ασπίδα για κάθε τμήμα, του αέρα μας, της γης μας και των θαλασσών μας. Η στρατιωτική μας κάλυψη είναι επαρκής. Αρκούν όμως αυτά για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι προετοιμάσαμε όπως έπρεπε πόλεμο για να έχουμε ειρήνη; Προφανώς όχι.

Φίλες και φίλοι, απαιτείται να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας διεκδικώντας έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για τα νησιά μας. Ένα σχεδιασμό που αντί να αυξάνει τον ΦΠΑ , θα δίδει φορολογικά κίνητρα. Ένα σχεδιασμό που θα μεταφέρει στα νησιά τις δομές και τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης , θα ενισχύει με ειδικά για κάθε περιοχή κίνητρα νέες επενδύσεις και κυρίως θα ισχυροποιεί το παραγωγικό μοντέλο ανα νησί χωριστά, αναλόγως των δυνατότητων του.

Η οικονομική ανεξαρτησία και επάρκεια των νησιών μας, η αέναη και αυξανόμενη ανάπτυξη κάθε παραγωγικού τομέα τους από τον τουρισμό ως την πρωτογενή παραγωγή, είναι αυτά που μαζί με το φρόνημά μας θα αποτρέψουν τον πόλεμο. Θα φέρουν μόνιμη ειρήνη και ευημερία στα νησιά μας και τους κατοίκους τους.

Τι από όσα ανέφερα παραπάνω ως προϋποθέσεις αναπτυξιακής οχύρωσης των νησιών μας, γίνεται σήμερα ;

Γίνονται ακριβώς τα αντίθετα. Χτίζονται hot spots σε τουριστικές περιοχές χωρίς καμμία μελέτη. Θα σκεφτόταν ποτέ κάποιος Ισπανός να φτιάξει hot spot στην Ίμπιζα ή στην Μαγιόρκα; Τώρα προχωράνε και σε τεράστια προ-αναχωρησιακά Κέντρα. Αναρωτιέμαι, δεν έφθασε η ζημιά που προκλήθηκε πέρυσι στην Κω; Ενόχλησε μήπως κάποιους το ότι άρχισε να ανακάμπτει ;

Φίλες και φίλοι, δεν έχω ειλικρινώς καμμία διάθεση ή πρόθεση να αντιπολιτευθώ την κυβέρνηση. Οφείλουμε όλοι, σε δύσκολα θέματα όπως το προσφυγικό να συνεργαζόμαστε. Όχι όμως έτσι. Συνεργασία που αποβαίνει σε βάρος μόνο των νησιών δεν είναι συνεργασία.

Προσφάτως , ο συμπατριώτης μας ο κ Σαντορινιός εξήγγειλε μέτρα για εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιούνταν σε μικρά νησιά και βραχονησίδες. Κάλεσα τον υπουργό γιατί ενθουσιάστηκα με το μέτρο και εξήγησα στην γραμματέα του ότι επειδή το θέμα έχει εθνική διάσταση θα ήθελα να μιλήσω μαζί του για να βλέπαμε πως εγώ θα μπορούσα να το υποστηρίξω με διάφορες παρεμβάσεις στη κεντρική πολιτική σκηνή. Αδιαφόρησε πλήρως, κανένα τηλεφώνημα δεν έλαβα. Έτσι όμως, δεν κτίζουμε μεταξύ μας τις διακομματικές γέφυρες που χρειαζόμαστε για να λύσουμε όλοι μαζί τα θέματα των νησιών μας. Ξαναλέω: Τα νησιά μας χρειάζονται μακροπρόθεσμή στρατηγική ανάπτυξης που απαιτεί κάποιες φορές συγκρούσεις. Συγκρούσεις με συμφέροντα, συγκρούσεις με τους καρεκλοκένταυρους της Αθήνας, συγκρούσεις με τους κυνικούς Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας.

Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και οι υπόλοιποι, αλλά πως να εξηγήσω και πως να αποδεχτώ την απαίτηση, τόσα χρόνια να τεθούν τόσα μικρά νησιά εκτός της αναπτυξιακής προοπτικής επειδή το Νότιο Αιγαίο είχε μέσο όρο εισοδήματος πάνω από 75% του μέσου ευρωπαίου ; Πώς να αποδεχτώ όχι απλώς την εμμονή, αλλά την αδιαλλαξία τους για να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ ;

Δυστυχώς όμως για όλα αυτά, ούτε εμείς και εννοώ όλα τα κόμματα, κάναμε όσα θα έπρεπε. Ποτέ δεν υψώσαμε ανάστημα. Γι’ αυτό απαιτείται να ενώσουμε τις φωνές μας πρώτα εμείς οι Νησιώτες και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.»

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot