arxiki selida

Εισήγηση αντιπροέδρου ΔΣ ΔΟΠΑΒΣ Κω Ειρήνης Χατζηχριστοφή για τα Θερινά Ιπποκράτεια 2016

Ιούνιος 24, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Η Κως καταθέτει και φέτος τη δική της πολιτιστική πρόταση με τις εκδηλώσεις μας να ξεκινούν τον Ιούνιο και να ολοκληρώνονται αρχές Οκτωβρίου .Ευελπιστούμε να γεμίσουν την καθημερινότητα μας με μουσική, χορό ,θέατρο, εικαστικά δρώμενα και βιβλιοπαρουσιάσεις που θα διασκεδάσουν , θα διευρύνουν τους ορίζοντες μας και θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες μας.

Και φέτος όπως κάθε χρόνο εργαστήκαμε συλλογικάμε αγάπη και μεράκι για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εξασφαλιστούν οι προυποθέσεις υλοποίησης του αξιολογώντας τις πραγματικές μας δυνάμεις και αξιοποιώντας με φειδώ τα χρήματα του Κωακού λαού. Σεβόμενοι τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού των Ιπποκρατείων αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες του κάθε νοικοκυριού εξασφαλίσαμε και φέτος ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων να είναι δωρεάν .
Μεγάλη ήταν η ηθική και υλική στήριξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ,την Υπηρεσία Πρασίνου, του ΔΗΡΑΣ με τις απευθείας μεταδόσεις και την κάλυψη όλων των εκδηλώσεων, την αντιδημαρχία Τουρισμού, τη Μαρίνα Κω, την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, τις Σχολικές Επιτροπές και γενικά όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Κω με επικεφαλής τον δήμαρχο μας Γιώργο Κυρίτση που έδωσε την πολιτική κατεύθυνση για την κατάρτιση του προγράμματος.Σε όλους τους παλιούς και νέους συνεργάτες μας, τους φορείς αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες ,τους εθελοντές μας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα θερμό ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας. Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο του ΔΣ του ΔΟΠΑΒΣ και το Διοικητικό Συμβούλιο που ψήφισε ομόφωνα το πρόγραμμα , τους συνεργάτες μου στο Τμήμα Πολιτισμού και όλα τα στελέχη του οργανισμού για την πολύτιμη βοήθεια τους καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου .
Με βασικό γνώμονα ότι ο ΔΟΠΑΒΣ Κω και τα Ιπποκράτεια αποτελούν κυψέλη συνάντησης ,έκφρασης και δημιουργίας συλλόγων ,φορέων και εθελοντών καταθέτουμε το φετινό πρόγραμμα και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με στόχο να ζήσουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι με ξεχωριστές εμπειρίες.


ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα ,την Ευρώπη και τον κόσμο υποστηρίζουμε συνειδητά την αναβάθμιση του νησιού μέσα από τον πολιτισμό και τη σύνδεση του με τον τουρισμό διότι προσδοκούμε σε πολλαπλά σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.
Στην κατεύθυνση αυτή θεσμικές εκδηλώσεις που μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής και αγκαλιάζονται θερμά από ντόπιους και επισκέπτες όπως οι τοπικές γιορτές κρασιού στην Ευαγγελίστρια και καλοκαιριού στο Μαστιχάρι και τα χοιροσφάγια στο Πυλί εμπλουτίζουν και αναδεικνύουν την ταυτότητα μας.
Αλλά και νέες δράσεις όπως το 2ο Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου χτίζουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τα γύρω νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα καλλιεργώντας πρόσφορο έδαφος για ανταλλαγή εκδηλώσεων με τα δικά μας τοπικά σχήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως φέτος συμμετέχουν χορευτικά από Αστυπάλαια , Κάρπαθο , Πάρο , Κεφαλονιά, Σαμοθράκη ,Γιάννενα και Δράμα .Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνεργασίες με τα ερασιτεχνικά περιφερειακά θέατρα όπως με τη θεατρική ομάδα Λέρου και Μυτιλήνης αλλά και την αδελφοποιημένη με την Κω Κοινότητα Πάνω Πολεμίδια Λεμεσού Κύπρου που φέτος θα φιλοξενηθεί με αντιπροσωπεία αιρετών και χορευτικής ομάδας .
Κορυφαία δράση εξωστρέφειας και ανάδειξης της Κω ως δυναμικού προορισμού φεστιβαλικών εκδηλώσεων αποτελεί το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς .Η αυλαία ανοίγει την Κυριακή 3 Ιουλίου ,θα διαρκέσει μέχρι 6 Ιουλίου και περιλαμβάνει συναυλίες και παρελάσεις με τη συμμετοχή φιλαρμονικών ορχηστρών από Ελασσόνα, Καρπενήσι , Αγρίνιο ,Κύπρο , Καλυθιές Ρόδου ,Κόρινθο ,KrammerOυγγαρίας και OstravaTσεχίας ενώ το πρόγραμμα των παρελάσεων θα συνεχιστεί 7 και 8 Ιουλίου με παρελάσεις και στις δημοτικές κοινότητες.
Η φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων πέρα από το ότι προσφέρουν ποιοτικό πολιτιστικό θέαμα είναι και ο πιο άμεσος τρόπος γνωριμίας και διαφήμισης του νησιού μας αφού τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες θέλουμε να τους αποχαιρετάμε ως ευχαριστημένους προσκεκλημένους και να τους περιμένουμε ως συνειδητοποιημένους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες .

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ
Τα Ιπποκράτεια απλώνονται σε όλο το νησί ,σε κάθε γειτονιά στην πόλη και τις δημοτικές κοινότητες .Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται όλες οι σύγχρονες υποδομές από τη Μαρίνα της Κω μέχρι το αμφιθέατρο του νέου δημοτικού σχολείου στην Κέφαλο ,το πολιτιστικό κέντρο στο Πυλί και το θεατράκι στην Καρδάμαινα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια και φέτος σε αγαστή συνεργασία με την ΚΒ Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διαδραματίζουν τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας το Μεσαιωνικό Κάστρο και το Ελληνορωμαικό Ωδείο αλλά και η πλατεία Πλατάνου ,το κάστρο στην Αντιμάχεια και η πλατεία Ανταγόρα .
Για πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες της και η CasaRomanaμε μια εξαιρετική συναυλία με την παγκοσμίου φήμης mezzosopranoΚλεονίκη Δεμίρη υπηρετώντας τη φιλοσοφία ότι τα μνημεία ενός τόπου μπορούν και πρέπει να είναι πλήρως ενταγμένα στη ζωντανή σύγχρονη λειτουργία της πόλης και του νησιού ολόκληρου.
Και στις μέρες μας απέναντι σε όλες τις προκλήσεις η Κως με αυτές τις επιλογές απαντάει με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ήταν και παραμένει ένας σπουδαίος πολυπολιτισμικός τόπος με πλούσια ιστορία με μνήμες και διδαχές στέλνοντας μηνύματα σεβασμού στη διαφορετικότητα ,την ισότητα και την ελευθερία.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Μέσα στην παγκοσμιότητα νιώθουμε σίγουροι και ασφαλείς και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία γιατί έχουμε γερές ρίζες γιατί τα ήθη και τα έθιμα μας δεν τα αντιμετωπίζουμε ως αποστεωμένο μουσειακό είδος που απλά το θαυμάζουμε αλλά ως ένα δυναμικό ποτάμι γνώσης και σοφίας που εξελίσσεται όπως εξελίσσεται η ίδια ζωή.
Γι αυτό στα Ιπποκράτεια ξεχωριστή θέση κατέχει Ιπποκρατική μας ταυτότητα με την τελετή αναπαράστασης του Ιπποκρατικού όρκου στο Ασκληπιείο αλλά και η παράδοση μας με τη διοργάνωση πανηγυριών ,την καταγραφή λαογραφικών στοιχείων και την παρουσίαση σχετικής έρευνας ή την αναβίωση εθίμων όπως αυτό του φανού και του κλήδονα από τα ιστορικά Λύκεια των Ελληνίδων Κω και Καρδάμαινας αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αντιμάχειας Η ΠΡΟΟΔΟΣ, Πυλίου Ο ΑΠΕΛΛΗΣ ,Ασφενδιού Ο ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ ,Κεφάλου Ο ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ και Καρδάμαινας Η ΑΡΓΩ με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο τη συμμετοχή της νεολαίας .

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ταυτόχρονα βάζουμε τη σύγχρονη σφραγίδα μας με δράσεις που αναδεικνύουν και ενθαρρύνουν τους τοπικούς παραγωγούς να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τον πρωτογενή τομέα και την τυποποίηση της χύμα παραγωγής όπως με τη γιορτή τοπικών προιόντων που φέτος επεκτείνεται από την πόλη στις κοινότητες μας καθώς η μία θα γίνει στη Μαρίνα και η άλλη στην Καρδάμαινα.
Αποτελεί πεποίθηση μας ότι τα τοπικά προιόντα , η γαστρονομία και η οινολογία προσθέτουν στο τουριστικό μας προιόν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούμε με σωστή ενημέρωση και οργάνωση να έχουμε επώνυμα ποιοτικά ανταγωνιστικά πιστοποιημένα προιόντα.

ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ
Η Κως φημίζεται για την πολιτιστική της κληρονομιά όμως και η σύγχρονη δημιουργία βάζει το δικό της στοίχημα με το χρόνο και την αποδοχή του κοινού .Τα Ιπποκράτεια δίνουν βήμα στους νέους δημιουργούς ,τις παρέες και τα γκρουπ που είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα , στη ζωγραφική και στην κεραμεική ,στη θεατρική ,χορευτική και μουσική παιδεία και εκπαίδευση.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ :ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Από τις δημοφιλέστερες ενότητες των Ιπποκρατείων είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών όπου υλοποιούνται προσεγμένα εκπαιδευτικά δωρεάν προγράμματα δύο μηνών που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, τη χαρά και τη δημιουργία στο Πολύκεντρο Θαλασσινού αλλά και διήμερο από την ΕΓΕ Κω στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω και από την καλλιτεχνική ομάδα ARTISTIKOστην πλατεία Ανταγόρα.
Πλούσια σε λαογραφικά στοιχεία η διαδραστική παράσταση με μύθους της ελληνικής νησιώτικης παράδοσης από τους Πειρατές του Αιγαίου , γεμάτες μαγεία οι Παραμυθοπαραστάσεις με τη Ζωή Νικητάκη και ΄΄το μικρό κολοκυθάκι΄΄ .
Ιδιαίτερη στιγμή με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και η συνεργασία με τα παιδιά του Σβουρένειου ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κω που με τη βοήθεια του Μάνθου Αρμπελιά θα παρουσιάσουν θέατρο σκιών στην περιοχή των Λαικών.
Με χαρά και ανυπομονησία σας ανακοινώνουμε το ΄΄ 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής ΄΄ που συνδιοργανώνουν οι Σχολικές Επιτροπές Δήμου Κω , ο ΔΟΠΑΒΣ Κω και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου από 18/6 μέχρι 1/7/2016 με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας της περιοχής μας ( 1Ο Λύκειο Κω, 1Ο και 2ΟΓυμνάσιο Κω ,Γυμνάσιο και Λύκειο Αντιμάχειας , Γυμνάσιο και λυκειακές τάξεις Ζηπαρίου ,1ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Κω). Ένας θεσμός που δίνει νόημα και αξία στο ανοιχτό βιωματικό σχολείο και τη σύνδεση του με την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Το πρόγραμμα των Ιπποκρατείων κοσμούν σημαντικέςπροσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων με παρουσιάσεις βιβλίων.

Προσεγμένα και τα μετακλητά σχήματα των Ιπποκρατείων:
-Με ιδιαίτερη βαρύτητα και λάμψη και η συναυλία με τον κορυφαίο δημιουργό , Μίμη Πλέσσα μαζί με την Ορχήστρα των Αισθήσεων .
-Οι καλοκαιρινοί δρόμοι οδηγούν στην Κω και στα Ιπποκράτεια και την Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την καταπληκτική τους μπάντα .
-Αγαπημένη φίλη της Κω και η Κάρμεν Ρουγγέρη με την Παιδική Σκηνή και τον Κουρέα της Σεβίλλης , ένα έργο που μυεί τα παιδιά στη ξένη λογοτεχνία και παράλληλα τους δίνει ακούσματα κλασσικής μουσικής .
-Εξαιρετική στιγμή η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού ΄΄Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη΄΄ στα αρχαία ελληνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους σε σκηνοθεσία και μετάφραση Δήμου Αβδελιώδη αλλά και ΄΄Το όνειρο ενός γελοίου ΄΄με τον ηθοποιό Δημήτρη Βερύκιο σε ένα συγκλονιστικό ντουέτο με τη σοπράνο Αμαλία Κλημοπούλου.
-Άφθονο γέλιο υπόσχονται οι κωμωδίες ΄΄Το μήλο΄΄ με τους αξεπέραστους Κώστα Βουτσά και Γιώργο Κωνσταντίνου , ΄΄κόκο μπλόκο΄΄ του Νίκου Μουτσινά , ΄΄χωρίζουμε λέμε΄΄ του Αλέξανδρου Ρήγα αλλά και την κοινωνική κωμωδία ΄΄Αγαπημένη μου ΕΛΛΑΣ΄΄. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας νεαρής προσφυγοπούλας είναι το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου ΄΄Αθηνά Χατζηεσμέρ ετών 17΄΄.
- Με νεανικό παλμό οι συναυλίες με την Ηρώ ,τον Αργύρη Λούλατζη ,τους GADJODILO και τον Πάνο Βιντζιλαίο .
Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να στηρίξετε το πρόγραμμα ,να το διαδώσετε και να λάβετε μέρος ενεργά .

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot