arxiki selida

20 μέρες μετά την λήξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στη Κω

Ιούλιος 26, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Θεωρώντας το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός που συνέβη ποτέ στο νησί μας, θα ήθελα να κάνουμε μια διαδρομή λίγο πιο αναλυτική, στην ουσία και τα οφέλη του μεγάλου αυτού γεγονότος.

Μέσα σε λίγες γραμμές θα ήθελα καταρχάς να αναφερθώ στη προσφορά και στη λειτουργία της Φιλαρμονικής μας.

Η Φιλαρμονική μας, ξεκίνησε την 4η Ιουνίου 1959, με τον αείμνηστο και καταξιωμένο Αρχιμουσικό Παναγιώτη Τσακανιά, ο οποίος έδωσε ένα τεράστιο αγώνα 30 χρόνων να κρατήσει ζωντανό και λειτουργικό, αυτό το τμήμα του πολιτισμού.

Μετά την αποχώρησή του, η Φιλαρμονική έμεινε κλειστή για περίπου 2 χρόνια με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πίσω στις άσχημες εποχές, όπου παρέλαυναν τα παιδιά με τα κασετόφωνα. Στη συνέχεια ανέλαβε την θέση του Αρχιμουσικού ο κ. Γιάννης Γκούμας, μέχρι το 1995 που ανέλαβα εγώ.
57 χρόνια φιλαρμονικής, εκ των οποίων τα 17 την υπηρέτησα ως μαθητής, και άλλα 21 ως μαέστρος.
Ένα τμήμα του ΔΟΠΑΒΣ, που διαφέρει από τα άλλα.
Είναι το τμήμα που δουλεύει και προσφέρει ασταμάτητα 12 μήνες το χρόνο.
Είναι το τμήμα που πρωτοστατεί και δίνει την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές.
Είναι το τμήμα που για 57 ολόκληρα χρόνια προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά των δημοτών μας.
Είναι το τμήμα που καθρεφτίζει την καλή λειτουργία του Δήμου.
Είναι το τμήμα που έχει πάρει πολλούς επαίνους και διακρίσεις πανελλαδικά.
Είναι το τμήμα που, η δημοτική αρχή και οι δημότες τις Κω αισθάνονται υπερήφανη γι’ αυτό.
Τέλος είναι το τμήμα που όχι απλά κάνει πρόβες για να παρουσιάσει μία ή δύο συναυλίες το χρόνο, αλλά εκτελεί κανονικά ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ όλο το χρόνο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τα παιδιά μας, αυτά τα 57 χρόνια μέσα από την μουσική έχουν ανακαλύψει τις επιστήμες και τις τέχνες.
Πέρα όμως από το ατομικό μάθημα, το παιδί έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα μουσικό σύνολο αναπτύσσοντας έτσι πειθαρχία, κατανόηση, καλή συνεννόηση, επικοινωνία και ομαδικό πνεύμα, στοιχεία που θα βοηθήσουν τον μουσικό να χτίσει τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του.
Μέσα από τις μουσικές αναζητήσεις και εκφράσεις, μαθαίνει να επικοινωνεί, να σέβεται τους άλλους, αλλά και να παραδέχεται με ειλικρίνεια τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες του.
Είναι το τμήμα που πατάει σε γερές βάσεις και ανεβαίνει σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, με αποτέλεσμα να κατέχει μια καλή θέση Πανελλαδικά στο χώρο των φιλαρμονικών. Πάντα βέβαια με την στήριξη του Δημάρχου, του Προέδρου, της Αντιπροέδρου, του Δ.Σ. και των δημοτών.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στη Κω.
Ποιος θα το φανταζόταν πριν λίγα χρόνια ότι ο Δήμος της Κω θα οργάνωνε με τόση επιτυχία ένα Διεθνές Φεστιβάλ στο νησί της Κω. Για να καταφέρουμε να οργανώσουμε ένα τόσο μεγάλο γεγονός, η προετοιμασία ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, όταν ο τότε Δήμαρχος Γιώργος Ι. Κυρίτσης , ενέκρινε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ για το 2008, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτη Θαλασσινό.
Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ το 2008 θα ήταν ένα τεστ για να δούμε τις αδυναμίες μας, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα το 2009. Το Φεστιβάλ εκείνο, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και κυρίως την θετική γνώμη του Κωακού λαού, κάνοντας το Δήμαρχο, να ανακοινώσει δημόσια πως, το δώρο του προς τη Φιλαρμονική για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, θα ήταν η διοργάνωση, για πρώτη φορά στο νησί μας ενός διεθνούς πλέον Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, του οποίου η διοργάνωση μου ανατέθηκε.
Η ανακοίνωση εκείνη από το Δήμαρχο, έδωσε σε μένα, αλλά και σε όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής μεγάλη χαρά, αλλά συγχρόνως και μεγάλες ευθύνες γιατί αφορούσε μια τεράστια διοργάνωση, με 8 μπάντες και περίπου 400 μουσικούς από 4 χώρες.
Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις αποφασίσαμε ότι, για την καλή οργάνωση του Φεστιβάλ πρέπει απαραίτητα να δημιουργήσουμε ομάδα εθελοντών από παιδιά της Φιλαρμονικής, γονείς, αλλά και όποιον άλλο θα ήθελε να συνεισφέρει.
Έτσι, το 2009 έγινε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Κω, το 2010 το 2ο και το 2011 το 3ο. Μετά από απουσία 5 ετών, το Φεστιβάλ επιστρέφει, διεξάγεται και κατά κοινή ομολογία κρίνεται επιτυχημένο, τόσο από πλευράς διοργάνωσης, όσο και από πλευράς επιπέδου ορχηστρών.

Ποιοι ωφελήθηκαν από το φεστιβάλ.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να δούμε και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο. Ποιοι δηλαδή, εκτός από τους χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και ξένους που επί 5 μέρες, πρωί – απόγευμα με τις παρελάσεις, αλλά και κάθε βράδυ στο κάστρο με τις συναυλίες απόλαυσαν αυτό το υπερθέαμα, ωφελήθηκαν;
Ωφελήθηκαν τα μέλη της Φιλαρμονικής μας αποκτώντας πολλές εμπειρίες, γνωριμίες και πολλά διαφορετικά ακούσματα.
Ωφελήθηκε η κοινωνία της Κω γιατί πήρε διαφορετικά ακούσματα και γνώρισε κουλτούρες άλλων χωρών.
Ωφελήθηκε η τοπική αγορά, αφού για 6 μέρες κυκλοφορούσαν στο νησί 400 μουσικοί.
Ωφελήθηκε το νησί μας ολόκληρο, γιατί λόγω των παρελάσεων και των συναυλιών έβγαιναν πολύ τουρίστες από τα ξενοδοχεία τους για να παρακολουθήσουν τις μπάντες, αλλά και αυτοί που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, μετά την άριστη διοργάνωση και φιλοξενία, θα είναι πλέον οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας στις χώρες τους. Απ’ ότι μάθαμε, τόσο από τα δελτία τύπου που εξέδωσαν, αλλά και από τις συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια των χωρών και των πόλεών τους, προέβαλαν τις ομορφιές του νησιού μας και τη φιλοξενία των κατοίκων του.
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι, με το ποσό που δαπανήθηκε για το Φεστιβάλ, πληρώθηκαν τα μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης μας που φιλοξένησαν της φιλαρμονικές, τα διαφορετικά εστιατόρια που έτρωγαν και τα ηχητικά (τα έξοδα μετακίνησης της κάθε φιλαρμονικής καλύφθηκαν από τις ίδιες). Και τα βράδια έβγαιναν όλοι να φάνε, με δικά τους έξοδα, ενισχύοντας έτσι την τοπική αγορά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Κω, είναι ένα από τα Φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχει κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και για 2η φορά τελεί υπό την αιγίδα του, ένα φεστιβάλ που στηρίζει πάντα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιμουσικών (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο. – ΟΤΑ) με την συνεργασία και την παρουσία του, ένα φεστιβάλ που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει δεκάδες συγχαρητήριες επιστολές από δημάρχους, προέδρους και μαέστρους για την υπέροχη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση, ένα φεστιβάλ που διαφημίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, για τις ομορφιές, την καθαριότητα και την ποιότητα που διαθέτει το νησί μας.

Το Φεστιβάλ είναι μια συλλογική προσπάθεια, για να διεξαχθεί με επιτυχία δούλεψαν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι όμως ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους με ένα κοινό στόχο, την επιτυχία του, και που η μία ομάδα δίχως την βοήθεια τις άλλης δεν θα είχε επιτυχία.
Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω, όλη αυτή την ομάδα.
Να ευχαριστήσω καταρχάς όλους εσάς ανώνυμους και επώνυμους που με την παρουσία σας στηρίξατε, και αποδείξατε ότι πέτυχε ο στόχος μας, αφού είναι το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που έχει την δύναμη να γεμίζει το κάστρο 4 συνεχόμενες μέρες.
Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση για την επαναφορά του θεσμού και την αμέριστη συμπαράστασή του για την πραγματοποίηση του 4ου Διεθνούς φεστιβάλ φιλαρμονικών Ορχηστρών.
Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο μας Θεόφιλο Μουζουράκη αλλά και την Αντιπρόεδρο και υπεύθυνη πολιτισμού του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ Ειρήνη Χατζηχριστοφή για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλους αυτούς τους μήνες για τη προετοιμασία και οργάνωση του Φεστιβάλ.
Να ευχαριστήσω τα στελέχη του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.ΚΩ.
Να ευχαριστήσω όλα τα Μ.Μ.Ε της Κω.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της φιλαρμονικής που απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι ξέρουν να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα. Ευχαριστώ Αλέξη και Κατερίνα για την όμορφη παρουσίαση.
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καταπληκτική ομάδα των 32 εθελοντών, ότι και να πω θα είναι πολύ λίγο, αφού δώσατε την ψυχή σας.

Ο Αρχιμουσικός Θανάσης Πουλιού

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot