Φωνή αγωνίας από Μητροπολίτες για το προσφυγικό- Τι είπε ο Μητροπολίτης Κώου- Νισύρου κ.κ.Ναθαναήλ

Νοέμβριος 07, 2015
jumbo-banner
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και έξι Μητροπολίτες νησιωτικών εκκλησιαστικών επαρχιών, δυο απευθείας υπαγόμενων στον Οικουμενικό Θρόνο και τεσσάρων από τις εν Ελλάδι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου - των λεγομένων «Νέων Χωρών»,
οι Μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και Χίου Μάρκος, μαζί με τις πολιτικές αρχές των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τις τοπικές δημοτικές αρχές επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η Εκκλησία όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά διαχρονικά στέκονταν αρωγός και στήριγμα όλων των εμπερίστατων ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκείας.
Σήμερα όμως και με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να γιγαντώνονται και  με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των μόνιμων κατοίκων των νησιών να αυξάνονται οι τοπικές Μητροπόλεις δείχνουν να ξεπερνούν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους στην αρωγή και περίθαλψη των προσφύγων.
Οι Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος και Κώου Ναθαναήλ μίλησαν στο λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στις κοινωνίες των νησιών και την συνδρομή της Εκκλησίας στην στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.
Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ
Η Κως βρέθηκε το καλοκαίρι στη δίνη του μεταναστευτικού ρεύματος. Επί εβδομάδες ολόκληρες, κάθε λογής πλεούμενα έφθαναν κατά κύματα στις παραλίες του νησιού από την απέναντι ακτή μεταφέροντας ταλαιπωρημένες ψυχές.Μπροστά στην πρωτοφανή αυτή κρίση που έφερε σε οριακή κατάσταση τις υποδομές του νησιού, αλλά και την ομαλή ζωή του τόπου, καθώς οι κάτοικοι έβλεπαν καθημερινά να καταφθάνουν κατά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί δε σε εξαθλιωμένη κατάσταση, η τοπική Εκκλησία δεν έμεινε με αδιάφορη.Η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου έπραξε και συνεχίζει να πράττει το καθήκον της.
Συνέδραμε υλικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τις τοπικές αρχές για την ανακούφιση των μεταναστών. Ο ποιμενάρχης του νησιού, ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, λίγες ώρες πριν την συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης μίλησε στο Amen.gr για τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας στην ανακούφιση των προσφύγων και των μεταναστών.«Η αποφυγή του επαίνου είναι το κύριο χριστιανικό μας καθήκον που οφείλουμε να προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη σε κάθε στιγμή της ζωής μας» είπε ο κ. Ναθαναήλ θέλοντας με διακριτικότητα να μην μπει σε μια ατέρμονη καταγραφή υλικών δράσεων υπενθυμίζοντας με ιδιαίτερο νόημα την ευαγγελική περικοπή του Ματθαίου πως «η στάση, οι πράξεις και η συμπεριφορά μας πρέπει να προσδιορίζονται από το λόγο του Κυρίου, ο οποίος μας ζητά όταν ελεούμε τον αδελφό μας να μη γνωρίζει κανένας ούτε καν το αριστερό χέρι τι πράττει το δεξί».
Παρόλα αυτά η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, όπως δήλωσε ο κ. Ναθαναήλ, κάνει καθημερινά και στο μέτρο των δυνατοτήτων το καθήκον της την έμπρακτη υλική στήριξη προς τους μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση χρώματος, φυλής, θρησκείας, σημειώνοντας πως «θεωρούμε κάθε άνθρωπο αδελφό μας, πλάσμα του Θεού, δημιουργημένο κατ᾿ εικόνα Του, από αγάπη και με την δυνατότητα να αγιάσει».
Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισήμανε ότι η τοπική Εκκλησία συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε απόλυτη συνεργασία με τις πολιτικές αρχές και εντός του πλαισίου των διακριτών ρόλων πολιτείας και Εκκλησίας λέγοντας ότι «η κάθε τοπική εκκλησία, και εν προκειμένω η Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου, σέβεται τους διακριτούς ρόλους και κινείται με πολύ σεβασμό απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική εξουσία, δίχως να εμπλέκεται στα καθήκοντα των διαφόρων βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και κρατικών υπηρεσιών» υπογραμμίζοντας δε ότι «η ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών εκ μέρους μας (σ.σ. της τοπικής Εκκλησίας) θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει αυτούς τους ξεχωριστούς ρόλους, γι᾿ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να υποκαταστήσουμε το κράτος στα καθήκοντα αυτά».Ο κ. Ναθαναήλ απευθυνόμενος προς τις πολιτικές αρχές κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως δεν πρέπει να λησμονούν ότι η παρούσα δυσχερής οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας πολλαπλασιάζει συνεχώς τις επισιτιστικές, οικονομικές και άλλες ανάγκες των μονίμων κατοίκων της πατρίδας μας και των νησιών μας, ζητώντας την έμπρακτη συνδρομή των αρχών, καθώς η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου βρίσκεται σε οριακό σημείο και με δυσκολία μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες τόσο του πληρώματός της όσο και των διερχόμενων μεταναστών και προσφύγων.
«Δεν θα ήθελα να σκεφτώ καν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουμε τις εκατοντάδες των εντοπίων συνανθρώπων μας που στηρίζονται στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου για τη διατροφή, την ένδυση την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εν γένει επιβίωσή τους, αβοήθητους» ανέφερε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου.Πάντως ο κ. Ναθαναήλ δεν έκρυψε την πικρία του για κάποιες μεμονωμένες αλλά θλιβερές επιθέσεις ορισμένων κύκλων προς την Εκκλησία: «Φαίνεται ότι κάποιοι, σε κάθε προσπάθεια, πρέπει να διακρίνουν προβλήματα, αδυναμίες λάθη και παραλείψεις. Αν οπωσδήποτε πρέπει να κατηγορούν κάποιον, ας κατηγορούν εμάς. Δεν μας πειράζει αυτή η στάση!»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot