Τα 10 πιο όμορφα χωριά των Δωδεκανήσων: Ανάμεσα τους η Ζιά

Αύγουστος 11, 2015
jumbo-banner
Μπορεί να θέλεις πολλές ώρες για να φτάσεις αλλά οι εικόνες θα σε αποζημιώσουν. Τα Δωδεκάνησα είναι το κάτι άλλο

Αυτή τη φορά δεν θα πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στις πρωτεύουσες αλλά θα αφεθούμε στη μαγεία διάσημων ή άγνωστων χωριών, δίπλα στο κύμα ή σκαρφαλωμένα σε βουνοκορφές κρυμμένα από τους πειρατές. Με οδηγό το arttravel.gr ταξιδεύουμε στα Δωδεκάνησα.

Λίνδος, Ρόδος

 

Χωρίς αμφιβολία είναι το hot spot του νησιού. Με τα στενά σοκάκια της να θυμίζουν τις Χώρες των νησιών των Κυκλάδων και με την Ακρόπολη να κυριαρχεί στην κορυφή της, η Λίνδος έχει μεγάλη ιστορία: από τα αρχαία χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του ’60 που έγινε η αγαπημένη των celebrities. Τότε που οι Pink Floyd πίνανε μπύρες ως αργά στην πλατεία και η θαλαμηγός του Ωνάση ήταν μονίμως αραγμένη στην παραλία κάτω από την Ακρόπολη.

Λευκά κυβόσχημα σπιτάκια, που περιβάλλονται από το απόλυτο γαλάζιο του Αιγαίου στέκονται περήφανα πάνω στο βράχο, προσδίδοντας σε αυτόν τον διατηρητέο οικισμό μια απαράμιλλη γοητεία. Το αυτοκίνητο μένει εκτός του οικισμού και το τελετουργικό απαιτεί βόλτα στα δαιδαλώδη στενά με τα υπέροχης αρχιτεκτονική σπίτια αλλά και ανάβαση στην εντυπωσιακή Ακρόπολη με τα γαϊδουράκια. Από εδώ η θέα είναι συγκλονιστική, τόσο στον οικισμό όσο και στο μικρό κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου, με τα καταγάλανα νερά του.

Σκάλα, Πάτμος

 

Η Σκάλα, είναι η καρδιά του νησιού. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Χώρα της Πάτμου, όπου τα περισσότερα αναστηλωμένα αρχοντικά κατοικούνται μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι, η Σκάλα διατηρεί τη ζωντάνια της όλο το χρόνο καθώς εδώ βρίσκεται η αγορά του νησιού, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και αρκετά καταλύματα.

Ο οικισμός άρχισε να υφίσταται από το 1600, και τα πρώτα κτίσματα ήταν αποθήκες και εγκαταστάσεις για να εξυπηρετούνται τα πλοία, ενώ τα επόμενα χρόνια το λιμάνι έγινε κέντρο των εμπορικών και ναυτιλιακών συναλλαγών του νησιού. Θα δείτε κτίρια επηρεασμένα από την Ιταλική αρχιτεκτονική που κτίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής όπως το Ιταλικό Διοικητήριο που στεγάζει την Αστυνομία αλλά και την πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Μαλτεζάνα, Αστυπάλαια

 

H Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού με το φυσικό λιµανάκι της, πήρε το όνοµα του πιθανότατα από τους Μαλτέζους πειρατές που στάθµευαν στην περιοχή µε τα καράβια τους. Βρίσκεται στο λεγόµενο ''Έξω Νησί'', στην απέναντι πλευρά της Χώρας, και θα φτάσετε περνώντας από την πιο στενή λωρίδα γης του νησιού που αποκαλείται ''Στενό''.

Από τον μόλο της Μαλτεζάνας αναχωρούν εκδρομικά σκάφη για τις παρθένες παραλίες της Αστυπάλαιας καθώς και για τις κοντινές νησίδες, Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτη, Σύρνα και Κουνούποι. Η Μαλτεζάνα έχει μεγάλη παραλία με μόλο, λευκά σπιτάκια με ολάνθιστους κήπους και γραφικά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Όλυμπος, Κάρπαθος

 

Είναι ωραίο μερικές φορές να νιώθεις ξένος. Ανάμεσα σε περήφανες Ολυμπιώτισσες με πλουμιστές μαντήλες και Ολυμπιώτες που παίζουν την τσαμπούνα τους, ανθρώπους με βλέμμα διαπεραστικό και έντονο. Σε κοιτούν και συνειδητοποιείς την αδυναμία σου. Μιλούν μεταξύ τους την τοπική διάλεκτο και δεν καταλαβαίνεις, σε αφήνουν απέξω, αλλά δεν σου αρνούνται τη φιλοξενία τους.

Σε αυτό το χωριό ο χρόνος δεν άγγιξε τίποτα. Αιώνες τώρα έχει σεβαστεί αυτή την απίστευτη ομορφιά του τόπου και τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, που έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο.

Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Συνοδοιπόροι μας Έλληνες και ξένοι που γοητευμένοι από τη μοναδικότητά του περπατούν στα σοκάκια του, μιλούν με τους φιλόξενους κατοίκους και ζουν για λίγο στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που αποπνέει αυτός ο ξεχωριστός τόπος.

Εκτός από τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες, όπως, της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου.

Λακκί, Λέρος

 

Νησί παρεξηγημένο, που χαίρεται να φιλοξενεί ταραγμένες κι εξόριστες ψυχές. Ήρεμο και άλαλο το τοπίο ψηλά στις κορυφές των βουνών του νησιού. Κι όμως, στις ρίζες τους απλώνονται καταπράσινες κοιλάδες με ευκαλύπτους, ελιές, εσπεριδοειδή και κλήματα με άγουρα ακόμα τα τσαμπιά τους. Συνοδοιπόροι μας εξόριστοι ταξιδευτές που φτάνουν εδώ για να μείνουν μακριά από τη θεωρία της ξαπλώστρας.

Ούτε λαμπεροί, ούτε ηλιοκαμένοι τουρίστες. Μόνο λίγοι ψαγμένοι Ιταλοί, αλλά και λάτρεις των καταδύσεων που φτάνουν για να βουτήξουν στα πολλά ναυάγια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που στολίζουν το βυθό του Αιγαίου. Το Λακκί είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού, μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα.

Τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε Ιταλική ναυτική βάση ενώ ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του με επιβλητικά κτίρια παρατεταγμένα στο παραλιακό μέτωπο, άψογη ρυμοτομία, πολλά πάρκα, πεύκα και ευκαλύπτους, όμορφες εκκλησίες, δημοτικό παζάρι και το παλιό ρόλοι. Το μοναδικό οικιστικό σύνολο είναι έργο των αρχιτεκτόνων του Μουσολίνι που έχτισαν μια νέα πόλη και την ονόμασαν Porto Lago και σήμερα μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό περασμένων δεκατετιών.

Νικιά, Νίσυρος

 

Ο ορεινός οικισμός έχει ιδιότυπη αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα προς την καλντέρα. Όλοι θα σας πουν για την Πόρτα, τη φημισμένη βοτσαλόστρωτη πλατεία με την Εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία καταλήγουν τα μικρά δρομάκια του οικισμού. Η πλατεία είναι από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες του Αιγαίου καθώς έχει ελλειψοειδές σχήμα και ένα μοναδικό βοτσαλωτό του 1923 σε σχέδια του Πασχάλη Πασχαλάκη, γνωστού τεχνίτη του νησιού.

Τα σπίτια του οικισμού είναι βαμμένα λευκά και έχουν χαρακτηριστικές μονοκλινείς κεραμοσκεπές, πολύχρωμες πόρτες και βοτσαλωτές αυλές. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο των Νικιών, είναι υπερσύγχρονο και διαδραστικό και λειτουργεί όλο το χρόνο. Θα μάθετε τα πάντα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας, θα δείτε πώς γεννήθηκε η Νίσυρος και θα θαυμάσετε ηφαιστειακά πετρώματα με ασυνήθιστα ονόματα και χρώματα (τηλ.: 22420 31400).

Χώρα, Κάλυμνος

 

Η Χώρα ή Χωριό για πολλούς αιώνες υπήρξε η πρωτεύουσα της Καλύμνου και βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόθιας, της οποίας ουσιαστικά αποτελεί προέκταση. Είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού, σε κοιλάδα μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών ενώ οι κάτοικοί της διατηρούν τις παραδόσεις ζωντανές.

Πάνω στον λόφο σε απόκρημνο βράχο βρίσκεται το Πέρα Κάστρο, ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς, ή Κάστρο της Χώρας το οποίο κτίστηκε στα χρόνια του Βυζαντίου από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Άλλο αξιοθέατο είναι τα μοναστήρια τα οποία είναι σκορπισμένα ανάμεσα στο Κάστρο και προσφέρουν πανοραμική θέα. Εκεί βρίσκεται και η πρώτη μητρόπολη της Καλύμνου η εκκλησία της Παναγιάς της Κεχαριτωμένης με το περίφημο επιχρυσωμένο τέμπλο της.

Ζιά, Κως

 

Το γραφικό χωριουδάκι είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Δίκαιος και απέχει περίπου 14χλμ από την πόλη της Κω. Η Ζιά είναι περικυκλωμένη από καταπράσινα δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, αλλά και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό.

Φτάνοντας στο χωριό, η θέα είναι πραγματικά ανεπανάληπτη: στα πόδια μας απλώνεται ολόκληρο το νησί και απέναντι ξεχωρίζουν η Κάλυμνος και οι μικρασιατικές ακτές. Από εδώ ψηλά θα δούμε και το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί.

Περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια βλέπουμε παραδοσιακά σπιτάκια με την κλασσική νησιωτική ρυμοτομία, ταβέρνες με ντόπιες λιχουδιές, καφενεία όπου θα πιούμε ελληνικό συντροφιά με χειροποίητα γλυκά της Κω ενώ στο κεντρικό δρόμο χαζεύουμε τα μαγαζάκια με χειροποίητα προϊόντα και σουβενίρ.

Λιβάδια, Τήλος

 

Είναι το μεγαλύτερο χωριό και λιμάνι της Τήλου, όπου δένουν όλα τα πλοία της γραμμής, ψαρόβαρκες και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Ο οικισμός διατηρεί το παραδοσιακό του ύφος, κτισμένος μεταξύ του όρμου και μιας καταπράσινης κοιλάδας, που υπάρχει χάρη στις πηγές. Δείτε στο λιμάνι το αποικιακού ύφους οικοδόμημα του Αστυνομικού τμήματος που κτίστηκε στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής και επισκεφθείτε τη γειτονική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Περπατώντας στους δρόμους του οικισμού θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ουζερί και καφετέριες με θέα προς τη θάλασσα.

Αγία Μαρίνα, Κάσος

 

Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας, είναι ο πολυπληθέστερος της Κάσου και κατά το παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού και έδρα της Δημογεροντίας. Η Αγία Μαρίνα απλώνεται σε μεγάλη έκταση σε ύψωμα πάνω από την πρωτεύουσα Φρυ και έχει αρκετές συνοικίες.

Στο χωριό δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας του 1862 που έχει δώσει το όνομά της στον οικισμό και γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια στις 17 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα όμορφο αρχοντοχώρι με καπετανόσπιτα όπως του Xατζή Mαυρή, δίπλα στην εκκλησία της Aγίας Mαρίνας, ενώ στα δυτικά του, στη θέση Δικέφαλος, υπάρχουν ανεμόμυλοι.

Πηγή: arttravel.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot