Τα συνεχή και ασυγχώρητα λάθη της Κυβέρνησης για το Προσφυγικό στην Κω

Φεβρουάριος 12, 2016
jumbo-banner

Το νησί της Κω, το έτος 2011 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών.

Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες (1.300.000) αφίξεις ανέδειξαν το νησί του Ιπποκράτη, τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας και ένα από τους δημοφιλέστερους της Ευρώπης. Η ΔΟΥ Κω, κυρίως ένεκα της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού (περίπου 120.000 κλίνες σε κάθε είδους καταλύματα) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τα κρατικά ταμεία. Μια αγελάδα από την οποία το κράτος αρμέγει συνεχώς. Η επενδεδυμένη αξία σε ξενοδοχειακές μονάδες για να παραχθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια.

Όλα αυτά, σε ένα νησί, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα απέναντι τουρκικά παράλια αποτελώντας στην κυριολεξία «φρουρό της πατρίδας», ενώ ταυτοχρόνως είναι και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το νησί με τεράστιους αγώνες των κατοίκων του και όσων φιλοξενεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές εισόδημα για όσους ζουν σε αυτό, για όσους επένδυσαν σε αυτό, για τον κρατικό κορβανά όπως προείπα και για όσους αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες με εμπορεύματα που πωλούνται στη Κω. Κατάφερε ταυτοχρόνως κουτσά-στραβά να ξεπερνά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η νησιωτικότητα σε χώρες όπως η πατρίδα μας. Προβλήματα υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, υποστελέχωσης των σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών, μεγάλου κόστους μεταφοράς των προϊόντων και πολλά άλλα. Το νησί προετοιμαζόταν φέτος για να ξεπεράσει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, την απαράδεκτη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Συντελεστών ΦΠΑ που έπρεπε όχι απλώς να μην καταργηθούν, αλλά να μειωθούν ακόμη περισσότερο όπως αρμόζει σε παραμεθόρια νησιά και νησιά (όπως τα Δωδεκάνησα ) που απελευθερώθηκαν μόλις το 1947 μετά από σκλαβιά εκατοντάδων ετών.

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, ξεσπάει για την Κω το προσφυγικό που αντιμετωπίζεται αρχικώς με μια σχετική ισορροπία, αφού οι προ των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ κυβερνήσεις, σε καμία περίπτωση δεν ενθάρρυναν την προσπάθεια του περάσματος των προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά στα ελληνικά παράλια.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα τεράστια λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛπου απαξίωσαν ένα τόσο σημαντικό από οικονομικής και εθνικής πλευράς νησί και το εμφάνισαν μάλιστα ως κινούμενο από ακροδεξιές ομάδες. Τα λάθη της κυβέρνησης είναι δύο κατηγοριών. Αυτά που σχετίζονται με την γενικότερη πολιτική της στο προσφυγικό και αυτά που αφορούν την πολιτική της στην Κω για το προσφυγικό.

1ον: Από την αρχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος του προσφυγικού (γενικότερη πολιτική). Σημειώνω τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»... και βεβαίως την πλήρη κατάργηση (γενικότερη πολιτική) κάθε φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας. Μόνο δύο ακταιωροί θεωρώ ότι ήταν ικανές αν περιπολούσαν νυχθημερόν στα παράλια της Κω, να αποτρέψουν τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα (2/3) την προσέλευση προσφύγων και μεταναστών. Παρακάμπτω το προβοκατόρικο ερώτημα «... και τι θα έκαναν; θα βούλιαζαν τις βάρκες με τους μετανάστες; ... » Προφανώς όχι. Θα έκαναν ό,τι σχεδιάζουν τώρα με πολύ βαρύτερα σκάφη οι Γερμανοί με τους Τούρκους και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Σ' αυτούς γιατί δεν απευθύνει κανείς το ίδιο ερώτημα ;

2ον: Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση, τοποθέτησε στη σημαντική θέση του Υπουργού αρμόδιου για την μετανάστευση, την κ. Χριστοδουλοπούλου. Οι συνεχείς ατυχείς δηλώσεις της και η ανυπαρξία άσκησης και παραγωγής συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, όχι απλώς να υποδεχθεί, αλλά και να φροντίσει πλουσιοπάροχα (την ώρα που χιλιάδες Έλληνες υπόφεραν ένεκα της κρίσης), κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που θα ερχόταν στο νησί. Η αντικατάσταση της Υπουργού από τον κ. Μουζάλα βελτίωσε σχετικώς τα πράγματα, αλλά επιβεβαίωσε περιτράνως την αρχική λάθος επιλογή προσώπου, την οποία πληρώσαμε ήδη ακριβά.

3ον: Η διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση για το προσφυγικό με την Ε.Ε., υπήρξε απολύτως λαθεμένη. Ακόμη ηχούν στα αυτιά των μειδιούντων Ευρωπαίων οι δηλώσεις του κ. Καμένου για τζιχαντιστές που θα περνούσαν τα νησιά και θα τους προωθούσε στην Ευρώπη. Φοβάμαι ότι, στο ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση πίστεψε ότι θα ισοσκέλιζε την αξιολόγησή της από τους δανειστές με τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενεί η χώρα (γενικότερη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ).

4ον: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των Ευρωπαίων να δημιουργήσει πέντε (5) Hot Spots (γενικότερη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς να γνωρίζει τι είναι το Hot Spot, πώς λειτουργεί, τι κόστος λειτουργίας χρειάζεται, τι συνέπειες προκαλεί κλπ. Οι συνέπειες είναι ήδη γνωστές. Ακόμη και στο νησί της Λέρου, όπου κατ' αρχήν η Δημοτική Αρχή είδε θετικά τη δημιουργία Hot Spot, μέχρι σήμερα δεν άρχισε ακόμη η λειτουργία του επειδή πέρασαν αρκετοί μήνες για να δεχθεί η κυβέρνηση την τοποθεσία δημιουργίας του Hot Spot που εξ' αρχής είχε προτείνει ο Δήμαρχος του νησιού.

5ον: Στο νησί της Κω, η κυβέρνηση όφειλε εξ' αρχής να αντιληφθεί ότι η δημιουργία ενός Hot Spot, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να λειτουργήσει εύκολα. Φαντασθείτε ένα τέτοιο καταυλισμό στη Μαγιόρκα, στην Ίμπιζα, στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη; Τι έκαναν λοιπόν οι αρμόδιοι; Εν πρώτοις, άφησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του θέματος στον τοπικό τους Βουλευτή (πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Κω), ο οποίος όσο καλές προθέσεις και αν έχει, δεν είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι η εκτελεστική εξουσία που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Εκ των πραγμάτων προκλήθηκαν εντάσεις και κυριάρχησε χάος, με τον βουλευτή να μετατρέπει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε προσωπική βεντέτα με τον Δήμαρχο του νησιού.

6ον: Στην Κω η κυβέρνηση άφησε το θέμα να σέρνεται επί μήνες ολόκληρους,ρίχνοντας ευθύνες πότε στο Δήμαρχο του νησιού και πότε σε ακροδεξιά στοιχεία, λες και η ευθύνη της δημιουργίας Hot Spot ανήκε στο Δήμαρχο ή λες και η Κως είχε καμία παράδοση ακροδεξιών αντιλήψεων. Ξεκινώντας με ένα ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε τους μετανάστες (πρόταση τοπικού Βουλευτή) κατέληξαν σε ένα στρατόπεδο 40 στρεμμάτων. Στρατόπεδο, που χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 15 μήνες για να καταφέρει να το επιλέξει η κυβέρνηση.

7ον: Το άγχος της κυβέρνησης να είναι συνεπής και εμπρόθεσμη (15 Φεβρουαρίου ημερομηνία που θα λειτουργούν όλα τα Hot Spot) στη δημιουργία του Hot Spot την οδήγησε σε μια σειρά τραγικών ενεργειών που ξεκίνησαν με την μεταφορά πολλών διμοιριών ΜΑΤ στη Κω και έφθασαν σε κόλπα του «πονηρού Οδυσσέα του Ομήρου» να στέλνουμε τον βουλευτή μας αλλού για να παρασύρουμε και να ξεγελάσουμε τον κόσμο που ήθελε να διαμαρτυρηθεί και να ξεκινάμε τις εργασίες για το Hot Spot, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

8ον: Οι εντολές που δόθηκαν στα ΜΑΤ προφανώς απέβλεπαν στο φανατισμό τους. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τις εικόνες των ανδρών των ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα και να ρίχνουν κάτω μηχανάκια την ίδια ώρα που ξυλοκοπούσαν διαμαρτυρόμενους πολίτες; Αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι πολίτες που μια ζωή υπήρξαν ειρηνικοί και καλοκάγαθοι και ουδέποτε έδωσαν δείγματα βίαιης συμπεριφοράς, τι θα κάνει αύριο για κάποια πιο οργανωμένα εναντίον της επεισόδια;

9ον: Στην Κω, το αστυνομικό τμήμα που γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων ευρίσκεται στην κυριολεξία στον ωραιότερο και πιο τουριστικό δρόμο του νησιού. Στη φάτσα του. Οι εικόνες του πιο ωραίου δρόμου με αντίσκηνα και μετανάστες να κοιμούνται στις παραλίες με απλωμένα ρούχα σε δέντρα και θάμνους, δε μπορεί να αποτελεί την καλύτερη προβολή για το νησί. Αντιθέτως, αμαυρώνει την εικόνα του. Επανειλημμένως εδώ και ενάμιση χρόνο, απευθύνονται αιτήματα από τον Δήμαρχο σε όλους τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη για να μεταφερθεί ο χώρος αυτός (το πολύ 4 αστυφύλακες και δύο μηχανήματα ταυτοποίησης) και ακόμη οι Κώοι περιμένουν. Ξανά η κυβέρνηση , αποδείχτηκε ανίκανη να κάνει το πιο απλό πράγμα. Να μεταφέρει ένα γραφείο με 4 υπαλλήλους σε άλλη περιοχή μακριά από την παραλία και τη φάτσα του νησιού. Τόση ανικανότης.

10ον: Η κυβέρνηση, ούτε μια στιγμή δεν έκανε διάλογο σε βάθος με τους πολίτες της Κω και έτσι δεν έχει μέχρι σήμερα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί στο νησί και στη χώρα. Ακούσαμε τον κ. Μουζάλα (εκπομπή Χατζηνικολάου ) να λέει ότι η κ. Κουντουρά (Υπουργός Τουρισμού) τον διαβεβαίωσε ότι ο τουριστικός κολοσσός ΤUI που φέρνει χιλιάδες τουρίστες στη Κω, επιθυμεί τη δημιουργία του Hot Spot στη Κω. Ουδέν ψευδέστερον. Ουδέποτε η TUI εξέφρασε όπως με διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα, παρόμοια άποψη. Ας βγει η κ. Κουντουρά να με διαψεύσει αν τολμάει και αν έχει μιλήσει ποτέ με εκπρόσωπο της TUI. Οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί όπως οι TUI, εκείνο που θέλουν για την Κω είναι πρώτον να απομακρυνθεί το σημείο ταυτοποίησης στο οποίο αναφέρομαι παραπάνω σε σημείο έξω από την πόλη έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης και να υπάρχει ασφάλεια, τίποτα άλλο. Αν αυτό θα γίνει με το Hot Spot ή όχι είναι θέμα της κυβέρνησης.

11ον: Η κυβέρνηση επέτρεψε την λειτουργία και ελεύθερη δράση χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο, σε δεκάδες MKO που έχουν ανοίξει γραφεία πληρώνοντας παχυλά ενοίκια στην Κω και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους με υψηλότατους μισθούς.Ελέγχει κανείς τη δράση τους; Αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι το πάνω χέρι στο προσφυγικό έχει περάσει στις ΜΚΟ;

12ον: Από την περσινή περίοδο φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κάμψης του τουρισμού στην Κω. Οι αριθμοί των αφίξεων του 2011 μοιάζουν πλέον απλησίαστο όνειρο. Το έτος 2015 , για πρώτη φορά η Κως είχε μείωση στις αφίξεις. Τα μηνύματα όμως για το 2016 μοιάζουν εφιάλτης. Οι κρατήσεις από πολλούς προορισμούς όπως η Ολλανδία είναι ήδη μείον 52% την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο σε σχέση με την περσινή χρονιά και τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Οι κρατήσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες είναι μείον 40% , τις Γερμανόφωνες χώρες μείον 30% και από το Βέλγιο μείον 60%. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δυστυχώς φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει πια όχι μόνο την Κω και την γύρω περιοχή (Κάλυμνος-Νίσυρος) αλλά κι ολόκληρη τη χώρα.

Τα μηνύματα για κλείσιμο των συνόρων και οι απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας για οποιονδήποτε σκέφτεται να επισκεφθεί τη χώρα. Η Κως, υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ένας ασφαλέστατος τόπος. Δεν υφίσταται ο παραμικρός κίνδυνος για οιονδήποτε επισκεφθεί το νησί. Η Κως, όπως και η υπόλοιπη χώρα, είναι σήμερα ο μόνος ασφαλής προορισμός σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές μας στον Τουρισμό. Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό δεν έχει περάσει. Το υπουργείο Τουρισμού επαναπαύεται στα θετικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν με τις πολιτικές του 2010 και 2011. Ούτε μία καμπάνια του Υπουργείου για την Κω. Ούτε μία. Την ώρα που θα έπρεπε η Υπουργός να βρίσκεται το μισό χρόνο της στις αγορές κάνοντας προπαγάνδα και στηρίζοντας τις περιοχές που έχουν προβλήματα.

Δυστυχώς, το νησί της Κω, υφιστάμενο την οικονομική κρίση της χώρας, δεχόμενο το χτύπημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καλείται σήμερα να υποστεί τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης με το προσφυγικό. Ήδη την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, μοιάζει να ολοκληρώνεται (παρά τις αντιρρήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου στο νησί) η δημιουργία του Hot Spot. Ας ελπίσουμε, η κυβέρνηση να φανεί ικανή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του. Ας ελπίσουμε ότι η ταυτοποίηση θα μεταφερθεί εκεί, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα προωθούνται τάχιστα εκτός Κω και η λειτουργία του δεν θα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επέδειξε απίστευτη αναξιοπιστία. Πώς περίμενε να την εμπιστευτούν οι Κώοι που δικαίως ξεσηκώθηκαν ;

Δεν αρκούν όμως σε καμία περίπτωση αυτά. Η κυβέρνηση οφείλει:

Πρώτον: Να συνειδητοποιήσει ότι ο λαός της Κω δεν είναι οι ακροδεξιοί που ισχυρίζεται και ότι η Κως δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα από το προσφυγικό.

Δεύτερον: Να προγραμματίσει τη σύντομη μεταφορά του Hot Spot σε άλλο νησί που θα επιθυμούσε την εγκατάσταση του εκεί, αφού υπάρχουν τέτοια νησιά.

Τρίτον: Να αντιληφθεί ότι οι κάτοικοι της Κω, του νησιού που ο Γιούργκεν είπε ότι «εκεί χτυπάει η καρδιά του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού» είναι φιλήσυχοι, φιλόξενοι και ειρηνικοί άνθρωποι.

Τέταρτον: Να αποφασίσει την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τουλάχιστον για 3 έτη μέχρι το νησί να καταφέρει να επανέλθει ομαλά στις τουριστικές αγορές.

Πέμπτον: Να λάβει μέτρα ώστε οι δόσεις προς τις τράπεζες να ανασταλούν για μία τριετία και να μην υπάρξει ούτε ένας πλειστηριασμός στο νησί για μια τριετία.

Αυτά είναι τα στοιχειώδη που οφείλει η κυβέρνηση σε ένα νησί που το άφησε έκθετο και αδίκησε απαραδέκτως τους κατοίκους του.

http://www.huffingtonpost.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot