Συνάντηση του Δημάρχου Κω Γ.Κυρίτση με τον Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλα

Οκτώβριος 13, 2015
jumbo-banner

Συνάντηση του Δημάρχου Κω κ.Κυρίτση με τον Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλα- Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα με συγκεκριμένα ερωτήματα για τη λειτουργία hot spot.

Με το Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Ιωάννη Μουζάλα συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης.
Αντικείμενο της συνάντησης, που έγινε μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας, ήταν το μεταναστευτικό αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει hot spot στην Κω.
Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε υπόμνημα 6 σημείων στον κ.Μουζάλα, στο οποίο επισημαίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του hot spot.
Όπως επισήμανε ο κ.Κυρίτσης, τα 6 σημεία που έθεσε προς τον Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής , συνδέονται με συγκεκριμένα ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ο Δήμαρχος Κω σε δήλωση του τονίζει:

‘’ Ο Δήμος Κω εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής.
Σε αυτά τα ερωτήματα αναμένουμε απαντήσεις.
Το υπόμνημα 6 σημείων που κατέθεσα, εκφράζει την κοινή λογική.’’

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του Δημάρχου, έχει ως ακολούθως:
Κύριε Υπουργέ
Ο Δήμος Κω, όπως ίσως γνωρίζετε,έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει hot spot προσωρινής παραμονής και διαλογής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω, επιβάλλει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Θεωρώ περιττή και αυτονόητη την υπόμνηση ότι η Κως αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Με δεδομένη την καλή και ειλικρινή συνεργασία μας, έως σήμερα, εκτιμώ ότι οι απαντήσεις αυτές, θα πρέπει να δοθούν από εσάς προσωπικά.
Τα ερωτήματα στα οποία ζητούμε απαντήσεις αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις είναι τα ακόλουθα:

1- Τι δυναμικότητα θα έχει το hot spot της Κω; Θα υπάρχουν δομές ταυτοποίησης, σίτισης και υπηρεσιών υγείας και πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό;
2- Ποιος εγγυάται την 24ωρη μόνο παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο hot spot και πως διασφαλίζεται αυτή; Πόσο χρόνο θα διαρκεί η διαδικασία διαλογής και ταυτοποίησης και πως διασφαλίζεται η άμεση αναχώρηση τους από το νησί;
3- Για τους πρόσφυγες λαμβάνουμε ως δεδομένο και υπόθεση εργασίας ότι θα κατανέμονται αναλογικά στις άλλες χώρες. Με τους παράνομους μετανάστες τι θα γίνει, μήπως θα παραμένουν στην Κω μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπροώθησης;
4- Με δεδομένο το όριο που έχει τεθεί στη συμφωνία για την αναλογική κατανομή προσφύγων και είναι 120.000,τι πρόκειται να γίνει με όσους συνεχίσουν να έρχονται; Σας επισημαίνω ότι από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα έχουν εισέλθει πάνω από 300.000 και στην Κω πάνω από 50.000.
5- Θα υπάρχουν υπηρεσίας ασφαλείας και φρούρησης στο hot spot, με δεδομένο ότι η Αστυνομική Διεύθυνση είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει δημιουργηθεί τμήμα συνοριοφυλάκων στην Κω;
6-Για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε η ιδέα των hot spot στον Πειραιά και στην ηπειρωτική χώρα, που είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε κ.Αβραμόπουλος από την Κω; Μήπως κάποιοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών;

Κύριε Υπουργέ
Τα ερωτήματα που θέτουν ο Δήμος Κω και η κοινωνία του νησιού είναι πολύ συγκεκριμένα και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Οι απαντήσεις αυτές πρέπει να δοθούν άμεσα γιατί υπάρχει ήδη ένα κλίμα συσκότισης και ελλείμματος ενημέρωσης σχετικά με τη δομή και τη μορφή των hot spot στα νησιά.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κυρίτσης
Δήμαρχος Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot