Ο χρόνος για την Κω τελειώνει απελπιστικά γρήγορα

Δεκέμβριος 08, 2015
jumbo-banner

Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος γιατί λίγο πριν τις γιορτές κλείνει μια αρκετά μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων τις διακοπές της.

Οι Κώοι έχουμε μείνει μόνοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από μια κυβέρνηση σε σύγχυση και άσχετη με τον τουρισμό. Όταν ένας υπουργός, επειδή έχει πεισμώσει με τον δήμαρχο, φθάνει στο σημείο να απειλεί ένα ολόκληρο νησί και τους κατοίκους του, με απειλές του τύπου: «Είτε δέχεστε Hot Spot στο νησί (άρα γίνεστε επίσημη πύλη εισόδου λαθρομεταναστών), ή μένετε μόνοι σας και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί σας», τότε τα πράγματα είναι σοβαρότερα απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα για να βοηθήσει το νησί! Μέχρι στιγμής μόνο λόγια ακούμε αλλά δεν βλέπουμε τίποτα ουσιαστικό. Θα έλεγα μάλιστα ότι για μια τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η φετινή, θα πρέπει να δαπανήσει αυτή τη χρονιά για την Κω, πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα συνηθισμένα. Ο κ. Περιφερειάρχης και κλιμάκια της Περιφέρειας θα πρέπει να έχουν συνεχή παρουσία στο νησί.

Ο Δήμος Κω επίσης πρέπει να δράσει γρήγορα, γιατί αυτός ουσιαστικά πρέπει να πάρει αποφάσεις και να τις υλοποιήσει συνεργαζόμενος με την Περιφέρεια και τους φορείς. Αυτή την στιγμή η κεντρική κυβέρνηση για την Κω δεν υπάρχει! Τόσο απλά!! Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα δράσουμε.

Και τέλος μεγάλη ευθύνη πέφτει στους φορείς και τους επιχειρηματίες του νησιού μας! Επιτέλους για μια φορά πρέπει να φανούμε πατριώτες και να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν δεν το κάνουμε, η ζημιά για τις επόμενες σεζόν θα είναι ανυπολόγιστη. Ας πληρώσουμε τώρα για να μην τα χάσουμε όλα. Άλλωστε πολύ λίγες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μετά την ερχόμενη καταστροφή στον τουρισμό του νησιού, έπειτα από τις δυσοίωνες προβλέψεις από όλες τις αγορές.
Ποια λοιπόν είναι η μοναδική λύση που έχουμε;

Μια και μοναδική: ΟΧΙ Hot Spot ή οτιδήποτε παρόμοιο στην Κω! Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να στιγματιστεί σαν πύλη εισόδου μεταναστών, ο 4ος τουριστικός προορισμός της Ελλάδος!
Άλλωστε τι λύση θα δώσει ένα Hot Spot 1.000 ατόμων (όπως ανακοινώθηκε), όταν πέρσι στην υψηλή περίοδο είχαμε 14.000 μετανάστες στην Κω; Η κυβέρνηση είτε δεν ξέρει τι συμβαίνει στο νησί, είτε μας κοροϊδεύει ασύστολα.

Εύλογο είναι το ερώτημα: Τι θα κάνουμε; Θα ξαναζήσουμε την άναρχη κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού; Ασφαλώς όχι! Πρέπει να απαιτήσουμε (όχι να ζητήσουμε), πλοιάριο ή πλοίο το οποίο θα αναχωρεί καθημερινά είτε για το πλησιέστερο Hot Spot, είτε για τον Πειραιά. Οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να οδηγούνται αμέσως στο πλοίο που θα αναχωρεί κάθε μέρα από το λιμάνι. Η ταυτοποίηση πρέπει να γίνεται ή στο πλησιέστερο Hot Spot ή στον Πειραιά ή ακόμη και εν πλω.
Αν δεν το κάνει η Ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να συμβάλει η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του νησιού μας.

Βέβαια τα πράγματα και οι συνθήκες μεταβάλλονται καθημερινά.
Την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο και για τις επόμενες 2-3 ημέρες, ο Δήμαρχος Κω και οι τοπικοί φορείς θα έχουν ανεπάλληλες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και με αρμόδιους υπουργούς. Προσωπικά δεν περιμένω τίποτα, όμως καλώς πήγαν, για να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο συνεννόησης.

Έχω μια ελπίδα ότι οι γείτονές μας θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλιά τους, τώρα που τα βρήκαν με την Ευρώπη, όμως εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, πρέπει πολύ σύντομα να κάνουμε γνωστό και να διαβεβαιώσουμε όλες τις τουριστικές αγορές ότι παρόμοια φαινόμενα όπως τα περσινά δεν θα επαναληφθούν την ερχόμενη σεζόν.

Γράφει ο Μηνάς Ν. Χατζημιχαήλ
αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μέλος Δ.Σ. ΞΕΕ & ΠΟΞ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot