Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ για hotspot στην Κω: Ο Πρωθυπουργός ψεύδεται ακόμη μια φορά - ΒΙΝΤΕΟ

Δεκέμβριος 12, 2015
jumbo-banner

Τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σχολιάζει ηΈνωση Κεντρώων με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά ψεύδεται. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Ο Πρωθυπουργός ψεύδεται, ακόμα μια φορά. Τα κέντρα πρώτης υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ., ευρέως γνωστά ως hotspots) δεν είναι χώρος μόνο για ταυτοποίηση, ο ορισμός τους σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό αλλά και το ελληνικό δίκαιο περιλαμβάνει τη φιλοξενία, την παραπομπή σε διαδικασίες ασύλου ή σε διαδικασίες επαναπροώθησης μέχρι και 25 μέρες. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο κύριος Τσίπρας εκτός αν για μια άλλη φορά προσπαθεί να παραπλανήσει.

Δηλαδή όσα ισχυρίστηκε με την ομιλία του στη Βουλή για ΚΕ.Π.Υ.- hotspots των 48-72 ώρες δεν ισχύουν με την κείμενη νομοθεσία για όλη τη διαδικασία που γίνεται στο hotspot, ισχύει μόνο για την ταυτοποίηση. Αυτό το διάστημα παραμονής μέχρι 25 μέρες είναι πολύ κρίσιμο γιατί πρόσφυγες/παράτυποι μετανάστες μπορούν να εγκλωβιστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα τελευταία να μετατραπούν σε «αποθήκες ψυχών». Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας με δηλώσεις του της 16ης Σεπτεμβρίου 2015 είχε μιλήσει για κέντρα υποδοχής στη Σίνδο και στο Λαύριο όπου θα φτιάχνονταν μικροί χώροι «για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς».

Εκτός αν, μετά την επίκαιρη ερώτηση της 7ης Δεκεμβρίου 2015 του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, έχει αποφασίσει να αλλάξει τις υπουργικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου 2015 (ΦΕΚ Β΄2669/2015 και ΦΕΚ Β΄2970/2015) και να περιορίσει τη λειτουργία των hotspots στα νησιά μόνο σε ταυτοποίηση. Οπότε θεωρούμε ότι πετύχαμε νίκη προς όφελος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της χώρας γιατί σήμερα στη Βουλή πρώτη φορά διαβεβαίωσε ότι στα νησιά του Αιγαίου θα γίνεται αυστηρώς ταυτοποίηση που δεν θα υπερβαίνει τις 72 ώρες και καμία άλλη διαδικασία ΚΕ.Π.Υ.. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι με μια τέτοια δήλωση αυτό-αναιρείται σε σχέση με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησής του και αναιρεί τις προαναφερόμενες υπουργικές

Επίσης, επί τη ευκαιρία, είναι ώρα αποφασίσει για το θεσμικό πλαίσιο των υπό δημιουργία hotspots. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα: θα εφαρμοστεί ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας του 2014 ή άλλο θεσμικό πλαίσιο; Επίσης ας αποφασίσει επιτέλους για τα σημαντικά θέματα της στελέχωσης, της λειτουργίας και κυρίως της χρηματοδότησης των hotspots. Ωστόσο δεν περιμένουμε απάντηση αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εκταμιευθεί τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης.

Επίσης, αφού έχει κερδίσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ας χωροθετήσει τουλάχιστον τα hotspots στη Σάμο και τη Χίο που ως τώρα δεν έχουν χωροθετηθεί με ΦΕΚ. Παραδέχθηκε δε ότι η Ελλάδα θα γίνει «αποθήκη ψυχών» συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου αφού δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί αναλογική κατανομή στις χώρες της Ε.Ε., πράγμα που όφειλε να έχει εξασφαλίσει προτού προχωρήσει στην αποδοχή οποιωνδήποτε όρων συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης στην Ελλάδα 50.000 προσφύγων.

Ενδεικτικό είναι ότι ψεύδεται ακόμη και για τις λεπτομέρειες. Ο δήμαρχος Κω είχε διαφωνήσει στη σύσκεψη του Μαξίμου: μας το επιβεβαίωσε σήμερα μετά τη συζήτηση στη Βουλή ο ίδιος. Τη διαφωνία του στην ίδια σύσκεψη είχε εκφράσει και ο Μητροπολίτης Κω-Νισύρου κύριος Ναθαναήλ. Η πάνδημη δε αντίδραση για το hotspot προκύπτει από το υπόμνημα για την μη εγκατάστασή στην Κω που υπογράφει ο Δήμαρχος και οι φορείς του νησιού, το οποίο γνωρίζει ο κ. Τσίπρας αφού το έχει παραλάβει όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Δήμος Κω είχε αντιπροτείνει μικρότερο χώρο, μη τουριστικό, εκτός πόλεως, όπου θα γίνεται καταγραφή και άμεση αναχώρηση. Όχι το χώρο πάνω στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στις πολύ τουριστικές περιοχές Μαρμάρι-Τιγκάκι που επελέγη. Μάλιστα σχετικά με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ας ενημερωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο που έχει επιλεγεί δεν ξεκίνησαν ποτέ οι εργασίες που άρχισαν τη Δευτέρα γιατί αμέσως συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Κω και εμπόδισαν τα μηχανήματα και τους στρατεύσιμους που θα τις εκτελούσαν, έκτοτε δε με βάρδιες φυλάσσουν το συγκεκριμένο χώρο.

Τώρα για τα μεγαλύτερα ψέματα, δηλαδή ότι δεν ετέθη ποτέ απειλή εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν. Εμείς ως Ένωση Κεντρώων λυπόμαστε πολύ που η Ελλάδα για μια φορά βρέθηκε στη γωνία και ένα βήμα πριν από ένα νέο Grexit λόγω της έλλειψης προγραμματισμού και σχεδιασμού της κυβέρνησης. Για το αν υπήρχε ή όχι κίνδυνος Grexit, ας διαβάσει το διεθνή τύπο της 2ης-3ης Δεκεμβρίου 2015 πλέον του ελληνικού (Financial Times, the Guardian, BBC, «ξενοφοβικοί» κατά τον πρωθυπουργό της χώρας μας πρωθυπουργοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όπου γίνεται αναφορά σε έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συζητήσεις στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Εκτός αν όλοι ψεύδονται και συνωμοτούν κατά του κυρίου Τσίπρα και ο κύριος Τσίπρας έχει το μονοπώλιο της αλήθειας έναντι όλων.

Επειδή η Ένωση Κεντρώων δεν περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση αλλά λαμβάνει θετικές πρωτοβουλίες για επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων όπως το προσφυγικό, αναφέρουμε το ακόλουθο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Μετά από πρωτοβουλία μας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αιτήθηκε την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, έστω και με απώλεια πολύτιμου χρόνου σε βάρος της χώρας.

Τέλος, ας διευκρινίσουμε ότι ζητούμενο για την Ένωση Κεντρώων δεν είναι η μετάθεση των ΚΕ.Π.Υ. από τη μία περιοχή της Ελλάδας στην άλλη (αν και μερικές περιοχές ενδείκνυνται περισσότερο ή λιγότερο από κάποιες άλλες) αλλά η συνολική λύση μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, κάτι που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει. Σ’ αυτό το σημείο ας προσθέσουμε την ολιγωρία των κυβερνώντων να ασκήσουν εγκαίρως πίεση για λειτουργία των hotspots σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και η μεταφορά στη χώρα τελικού προορισμού.

Όσο για το ότι δεν δέχεται κοινές περιπολίες με την Τουρκία ο «εθνικά υπερήφανος» κύριος Τσίπρας ας απαντήσει αν αληθεύει, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου 2015 ότι Ελλάδα και Τουρκία «απέσυραν από τη διεθνή κυκλοφορία τις πλήρως αντιτιθέμενες διεθνείς αγγελίες τους (ΝΟΤΑΜ) που είχαν εκδώσει στις 3 Δεκεμβρίου για τη θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, χωρίς να εκδώσουν νέες ΝΟΤΑΜ, ακυρωτικές των προηγουμένων, και χωρίς να εξηγήσουν δημοσίως την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων»

Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε προ των πυλών συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία από τον «εθνικά υπερήφανο» κύριο Τσίπρα που μας κατηγορεί ότι δεν επικεντρωνόμαστε στο μείζον; Τελικά ο Λίνκολν είχε δίκιο. Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό".

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot