Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από το Δήμο της Κω να ανοίξει τις δημόσιες τουαλέτες και προτείνουν να αναλάβουν τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους

Σεπτέμβριος 04, 2015
jumbo-banner

Σε επιστολή που έχουν απευθύνει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Δήμαρχο της Κω, κύριο Γ. Κυρίτση, η οργάνωση ζητάει από το Δήμο της Κω να ανοίξει τις δημόσιες τουαλέτες και προτείνει να αναλάβει τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους.

Η έλλειψη στέγασης και εγκαταστάσεων υγιεινής για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Κω προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία και δυσφορία τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και στους κατοίκους του νησιού. Για όσο διάστημα διεξάγονται συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, για το εν λόγω θέμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούμε από το Δήμο της Κω, μέσα σε ένα πνεύμα συνεισφοράς στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να διευκολύνει την πρόσβαση των μεταναστών και προσφύγων στις δημόσιες τουαλέτες και ντους που είναι διαθέσιμες στην πόλη της Κω και οι οποίες παραμένουν κλειδωμένες.

Ως μια διεθνής οργάνωση με εξειδίκευση όχι μόνο στην παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά και σε έργα υγιεινής και ύδρευσης, προτείνουμε στο Δήμο της Κω τις εξής λύσεις:
1. Αν ο δήμος της Κω προχωρήσει στην επαναλειτουργία των αποχωρητηρίων στη γέφυρα κάτω από το Κάστρο και στο ισόγειο του Δημαρχείου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προτείνουμε να αναλάβουμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους, μέχρις ότου βρεθεί από το Δήμο λύση στο θέμα της εξεύρεσης νόμιμου παραχωρησιούχου-ανάδοχου που θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

2. Οι ΓΧΣ προτείνουμε επίσης να εγκαταστήσουμε ικανό αριθμό τουαλετών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, για παράδειγμα 6 τουαλέτες κοντά στο αστυνομικό τμήμα και άλλες 6 στο λιμάνι, σε σημεία όπου θα μπορούν να συνδεθούν με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της πόλης και να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διεθνή πρότυπα και σε κάθε περίπτωση να εγγυάται τη διαθεσιμότητα μίας επαρκώς λειτουργικής τουαλέτας όταν αυτή χρειάζεται από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κοιμούνται στους δρόμους της πόλης.

3. Σχετικά με τις τρεις χημικές τουαλέτες που βρίσκονται παραπλεύρως του Κάστρου στην οδό προς το λιμάνι, δεν καθαρίζονται επαρκώς και δυστυχώς κρίνονται ακατάλληλες προς χρήση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Captain Elias, συνδέοντας το αποχετευτικό σύστημα, εγκαθιστώντας τουαλέτες, ντους, σημεία παροχής πόσιμου νερού και παρέχοντας καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας και απομάκρυνσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα βασικά πρότυπα υγιεινής και υγείας. Βέβαια, με την αύξηση του αριθμού των αφίξεων και με τα ιδιωτικά ξενοδοχεία πλήρως κατειλημμένα κατά τη θερινή περίοδο, ο χώρος δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει τους αυξημένους αριθμούς προσφύγων που φθάνουν σήμερα και οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμηθούν στην ύπαιθρο.

Θεωρούμε πως θα είναι προς όφελος των κατοίκων της πόλης της Κω να υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες ώστε οι πρόσφυγες να μη χρειάζεται να καταφεύγουν για τις σωματικές τους ανάγκες στους υπαίθριους χώρους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε στη διάθεσή του Δήμου της Κω ώστε να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και θα διευκολύνει τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων.

με εκτίμηση,
Τζούλια Κουράφα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Γιατροί Χωρίς Σύνορα

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot