Ν. Μυλωνάς: 2 σπουδαίες κοινωνικές παρεμβάσεις μαθητών στην Κω-Κάλυμνο για το προσφυγικό -ΒΙΝΤΕΟ

Φεβρουάριος 23, 2016
jumbo-banner

Το προσφυγικό πρόβλημα αγγίζει την τοπικη μας κοινωνια σε ολα σχεδόν τα επίπεδα της δημόσιας ζωης. Στο κοινωνικό, στο οικονομικό, στο ηθικό, στο ιδεολογικο, στο ανθρωπιστικο και στο περιβαλλοντικό. Γι αυτό και εχει εξελιχθει σε ένα πολιτικο ζητημα.

Βεβαίως αν η χωρα μας ηταν σε ανάπτυξη οι αντιδράσεις θα ηταν πολύ διαφορετικές. Η οικονομικη κριση, η ανεργία, η υφεση, η αβεβαιότητα και ο φοβος μας οδηγουν σε δυσβατα μονοπατια και σε προβληματικές συμεριφορές. Εχουν αναδειχθει πολύ συντηρητικες ιδεες που αν και δεν είναι πλειοψηφικές στο νησί μας είναι εν τούτοις πολύ ισχυρες. Αποτελει εξέλιξΕΙς που πρεπει να μας προβληματισουν γιατι το θεμα θα διαρκεσει για πολύ αφου εχει συνδεθει με γεωπολιτικες αλλαγες στην περιοχη του γειτονικου μας Αραβικου Κόσμου και της Τουρκικής επικράτειας.

Η Ε.Ε. ακολουθεί μια πολιτική φρουρίου κατά των προσφύγων. Είναι μια πολύ δεξιά πολιτική. Οι φράκτες, το κλείσιμο των συνόρων, η αρση ιθαγένειας σε πολίτες φιλελευθερων κρατων όπως η Γαλλία κλπ. δεν εχουν σχεση με την εποχή του Βίλυ Μπράντ, του Ούλαφ Πάλμε, του Τρυντώ, της σοσιαλδημοκρατίας του 1970-80 και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Οι πολιτικές του κοινωνικου κράτους, της ειρηνικής συνύπαρξης και του ανθρωπισμού της μεταπολεμικης Ευρώπης καλύφθηκαν κάτω από την σκόνη της κατάρρευσης των σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδανικών.

Τώρα επιστρέφουμε σταδιακά στον πολιτικό μεσαίωνα του ‘’ο σώζων εαυτόν σωθήτω’’ και αν διαβάσουμε ιστορία θα δουμε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη μοιάζει με εκεινη τηςπαγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 που διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου και ηταν το υπόβαθρο της ανέλιξης του Φασισμού σε κυβερνητικη δύναμη με την στηριξη της εργατικής τάξης και των φτωχων στρωμματων που υπεφεραν από την φτωχεια και την ανεργια της εποχης.

Μέσα στο καταθλιπτικό τοπίο των ημερών μια πολύ ενθαρυντικη ειδηση ηταν αυτή που μεσω διαδικτυου κανουν τον γυρο του κόσμου 2 μικρες τανιες για το προσφυγικό στα νησια μας. Αν εμεις οι μεγαλυτεροι εχουμε σκληρυνει την συνειδηση μας και εχουμε χασει πια την νεανική μας παιδική μας αθωότητα μαζί με την νεανική μας ζωντάνια, εχοντας αμβλυνει τους ανοικτούς ορίζοντες για ελευθερια-ισότητα- αλληλεγγυη οι νεοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν ότι η αγαπη της ζωής και η δημιουργικότητα με την ανθρωπιά αποτελούν την ελπιδα για την διέξοδο.

Να τι γράφουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:


1. H εκπληκτική ταινία μικρού μήκους για τους πρόσφυγες από μαθητές της Κω που πρέπει να δείτε:

Τους έχουν μιμηθεί ήδη με μια εξίσου καλή δουλειά οι μαθητές της Καλύμνου: 

Στα ακριτικά νησιά γίνεται δουλειά.

Για την μεταφορά: Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot